Traustason firar Islands avancemang från gruppspelet i EM 2016. Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅNTraustason firar Islands avancemang från gruppspelet i EM 2016. Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Traustason firar Islands avancemang från gruppspelet i EM 2016. Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Traustason i duell med Oscar Lewicki under tiden i IFK Norrköping Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNTraustason i duell med Oscar Lewicki under tiden i IFK Norrköping Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Traustason i duell med Oscar Lewicki under tiden i IFK Norrköping Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Traustason har just sänkt Österrike i EM 2016. Foto: DARREN STAPLES / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅNTraustason har just sänkt Österrike i EM 2016. Foto: DARREN STAPLES / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN
Traustason har just sänkt Österrike i EM 2016. Foto: DARREN STAPLES / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN
Malmö FF:s sporrtchef Daniel Andersson Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMalmö FF:s sporrtchef Daniel Andersson Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Malmö FF:s sporrtchef Daniel Andersson Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

Traustason – en perfekt värvning av Malmö FF

Publicerad

Arnor Traustason klar för Malmö FF.

Han kommer från 18 riktigt tuffa månader i Europa.

Men de har sina förklaringar.

Och i mina ögon har islänningen potential att bli en av allsvenskan allra bästa spelare 2018.

FK Norrköping gamle guldhjälte Arnor Traustason klar för Malmö FF.

Så låt oss ta en tur från det kalla Island till en frysbox i Aten. Låt oss se varför saknaden efter Jo Inge Berget inte behöver bli speciellt svår.

Traustason handplockades till IFK Norrköping från Keflavik av Janne Andersson som 20-åring och hade 14 matcher från start, fyra inhopp, tre mål och noll assister första året.

För att sedan explodera guldåret 2015.

29 matcher från start, sju mål, tio assister och en av de verkligt stora titelhjältarna.

Det blev ett halvår till i allsvenskan, två mål och tre ass på nio starter våren 2016, innan flytten gick till Rapid Wien där den spikraka karriärskurvan började plana ut

Säsongen 16/17 i Rapid Wien fick Traustason speltid i 22 matcher, 14 av dem från start när laget slutade sexa i österrikiska Bundesliga.

Traustason gjorde två mål och tre assister och användes mest på vänsterkanten (14 gånger), men också som central offensiv mittfältare (två gånger) och till vänster (sex gånger).

Mest frekvent användes Traustason i startelvan i slutet av höstsäsongen och direkt efter vinteruppehållet, en tid som dock fick ett tufft slut då islänningen fick problem med ett knä i mars, missade fem ligamatcher och sedan aldrig riktigt slog sig in i startelvan igen.

Efter sjätteplatsen i ligan fick huvudtränaren Damir Canardi, som kom till klubben strax efter Traustason, gå och ersattes av den assisterande tränaren Goran Djuricin.

Djuricin ville satsa på andra spelare och Traustason lånades ut till grekiska AEK Athen, där den före detta MFF-spelaren Daniel Majstorovic – esom känner MFF:s sportchef Daniel Andersson från tiden tillsammans i det svenska landslaget – då var sportchef.

Daniel Majstorvic, som tog Traustason till AEK Aten, tillsammans med MFF:s sportchef Daniel Andersson. I EM 2008.Foto: NILS PETTER NILSSON

Traustason fick starta i första ligamatchen den 20 augusti och fick ett inhopp i den därpå, 27 augusti. Fem dagar senare lämnade Majstorovic AEK Aten och i matchen efter var Traustason helt utanför matchtruppen.

Sedan Majstorovic lämnade Grekland har Traustason varit uttagen i två av elva ligamatchtrupper och fått ett inhopp om 20 minuter.

26 oktober startat islänningen i 7–0-segern i cupen mot Larisas, men när det var dags för ny cupmatch förra veckan saknades islänningen i truppen.

AEK Athen har under Traustasons tid i klubben gått starkt och leder den grekiska ligan.

Totalt har Traustason på de 1,5 säsonger som gått sedan han lämnade allsvenskan spelat 15 ligamatcher. Dock ska den olägliga knäskadan, ett tränarbyte och en flydd sportchef vägas in noga när Traustasons tid efter allsvenskan utvärderas.

Dessutom har Traustason hela tiden varit kvar i den isländska landslagstruppen.

Vid EM-succén 2016 avgjorde Traustason som inhoppare matchen mot Österrike.

När Island i höst kvalificerade sig för VM satt Traustason på bänken utan speltid i samtliga matcher. I oktober spelade han två träningsmatcher, mot Tjeckien och Qatar.

Så vad får Malmö FF i Arnor Traustason?

En löpstark och uthållig kantmittfältare, främst till vänster där Berget mest huserat, som har ett bra skott och är en bra framspelare (tio ass guldåret 2015 imponerar).

Han har ett spelsätt som passar väl in i Magnus Pehrsson bollhållande kvicka offensiv och aggressiva defensiva presspel.

I mina ögon är Arnor Traustason, som utöver sina egenskaper också kan allsvenskan utan och innan (han gjorde t ex 2–0-målet på Swedbank stadion när Norrköping säkrade guldet 2015), en perfekt värvning för Malmö FF.

Det senaste 1,5 åren kan så klart verka avskräckande på papperet men det finns som påpekat ovan anledningar utanför Traustasons fotbollskunnande som påverkat.

Dessutom har Malmö FF tidigare varit lyckosamma med värvningar av spelare i Traustasons karriärläge.

Magnus Eriksson, Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem och Anders Christiansen är några exempel på spelare som MFF hämtat hem från tuffa fotbollsliv ute i Europa och sedan fått stor framgång tillsammans med.

Anders Christiansen lockades till Malmö från frysboxen i Chievo och blev allsvenskans bäste. Nu är förhoppningen att Arnor Traustason ska utvecklas likadant.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Traustason fyller 25 år i april och bör rimligen ha potential att utvecklas ytterligare vilket i sin tur ger Malmö FF möjlighet att göra en bra affär om man en dag säljer Traustason vidare.

Det sägs alltså att Arnor Traustason skriver på för Malmö FF i morgon.

Det innebär att MFF löser islänningen från det kontrakt med Rapid Wien som skulle löpt ut sommaren 2020.

Rapid uppges ha betalt motsvarande dryg 20 miljoner kronor för Trustason.

Så mycket kommer Malmö FF inte att betala. Men Rapid vill så klart ha tillbaka en del av sin investering och något vrakpris lär det inte vara frågan om.

Med 13 miljoner kronor för Kingsley Sarfo och åtta miljoner för Bonke Innocent har Malmö FF lagt köpribban på en ny nivå.

I jämförelse med det båda har Arnor Traustason hunnit visa betydligt mer, presterat betydligt mer och vunnit mer.

EM-spel, SM-guld och 17 poäng i ett guldlag vittnar om en spelare som kan bli en av allsvenskans bästa spelare.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag