Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Tomassons tränarskap är mitt i en brytningstid

Jon Dahl Tomasson behöver två segrar den här veckan – första mot Lokomotiva Zagreb i Europa League och sedan hemma mot Häcken i allsvenskan.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En seger på sex allsvenska matcher. 

Ökande oro i omklädningsrummet.

Jon Dahl Tomassons uppdrag som tränare i Malmö FF är mitt i en brytningstid.

Malmö FF går i kväll ut till en vinna eller försvinna match mot Lokomotiv Zagreb i Europa League.

Man gör det utan stjärnmålvakten Johan Dahlin och lagkaptenen Anders Christiansen, som båda är skadade.

Förra veckan framförde Marcus Antonsson öppet frågetecken kring vad han överhuvudtaget gör i Malmö FF och denna vecka var det MFF:s bästa mittback de senaste fem åren, Rasmus Bengtsson, som ifrågasatte sin situation.

Tidigare i somras bröt Guillermo Molins och Malmö FF sitt gemensamma avtal i samförstånd.

Och bara de senaste dagarna har spelare haft enskilda samtal med så väl sportchef som personer i ledarstaben om missnöje med både det ena och det andra.

Det är inget ovanligt i en fotbollsklubb och att mycket kommer just nu beror till stor del på det faktum att det gått tre månader av seriespel under Jon Dahl Tomassons ledning och så väl laguttagningar som spelstrategi har tydliggjorts.

Det är en del modiga beslut som MFF:s danske huvudtränare har fattat.

Att sätta klubbikoner som Bengtsson, Molins och Behrang Safari vid sidan är inte enkelt. Att MFF vann åtta seriematcher i rad innebar dock att det initialt inte blev ett problem. Och de fantastiska resultaten innebar också att Malmö FF ansåg sig ha råd att sälja Fouad Bachirou, när han nu önskade det och budet från Nottingham var ganska bra.

Sedan Bachirou såldes har MFF spelat fyra allsvenska matcher, spelat tre oavgjorda och förlorat en.

Av de senaste 18 möjliga seriepoängen har Malmö FF tagit sju. Det spel på defensiva fasta som Andreas Georgson (nu assisterande i Arsenal) i fjol hade huvudansvar för och som var rekordbra då läcker värre än på åratal.

Allt fler spelare efterlyser ett rakare och effektivare offensivt spel.

För att citera Jo Inge Berget när jag pratade med honom häromdagen: ”Man vinner inte matcher genom att slå passningar, man behöver göra mål.”

Och det är här Jon Dahl Tomassons tränarskap i Malmö FF går in i en brytningstid.

Att åka ut mot Lokomotiva Zagreb och sedan möta Häcken i allsvensk seriefinal på söndag är sådant som i en hastigt föränderlig fotbollsvärld kan placera tränare i branta nedförsbackar.

Speciellt om för många spelare står någon annanstans än bakom sin huvudtränare.

Att Bengtsson, Safari, Antonsson inte gör det och att Molins inte gjorde det är tämligen klart.

Samtidigt behöver Tomasson föryngra Malmö FF.

Problemet för dansken är att han verkligen måste vinna matcher längs vägen. Ett missat playoff till Europa League och ett missat SM-guld och både Malmö FF och Jon Dahl Tomasson har ett misslyckat år bakom sig.

Därför inte bara ska utan måste Malmö FF besegra ett Lokomotiva Zagreb som är klart sämre än det lag man hade och som slutade tvåa i den kroatiska ligan i fjol.

Och därför spelar Malmö FF en ännu viktigare match mot Häcken på söndag.

För sedan lotten i playoff föll på La Liga-serieledaren (okej, bara två omgångar in) Granada så vore ett nytt gruppspel för MFF en jätteskräll.

Men inte en lika stor skräll som ett tredje rakt missat SM-guld skulle vara som misslyckande.

 

Malmö är mesta mästarna

MFF har 20 SM-guld och 23 allsvenska seriesegrar