Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Tomassons sikte inte inställt på Wolfsburg

Jon Dahl Tomasson bygger MFF på sikt.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jon Dahl Tomasson på Malmö IP.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Gång på gång på gång har Malmö FF skrivit historia i Europaspelet.

På torsdag har man en ny chans mot Wolfsburg.

Men ju mer jag ser av Jon Dahl Tomassons MFF desto mer övertygad blir jag om att dansken har siktet fininställt någon helt annanstans.

Först 8–0 mot Syrianska i svenska cupen.

Sedan 90 minuter till och 3–2 mot Jönköping Södra i en träningsmatch.

Om man ser på de båda MFF-elvorna från Malmö IP lördagen den 15 februari så är 17 MFF potentiella i startspelare mot Wolfsburg på torsdag.

Det säger mycket om bredden i Malmö FF.

Samtidigt säger sättet som Jon Dahl Tomasson matchar sin trupp, fem dagar före en 16-delsfinal i Europa League, minst lika mycket om danskens strategi för 2020.

För även om Markus Rosenberg inte spelar för Malmö FF längre så sade den forne lagkaptenen en sanning MFF:are aldrig får glömma. Det var i Turin inför Malmö FF:s första Champions League-match någonsin, mot Juventus, som Rosenberg sa om MFF:s chanser: ”Man måste vara realist osså”.

Och realistiskt sett går Malmö FF inte mycket längre än man redan gjort i Europa League.

Om man har det i ena vågskålen och det faktum att Malmö FF missat SM-guld två år i rad i den andra så kommer den strategi Jon Dahl Tomassons så här långt använt i MFF i ett annat ljus.

För när Malmö FF nu för andra året i rad går in i Europa Leagues 16-delsfinalspel så får jag allt mer uppfattningen av att det mötet mest är ett steg på vägen mot något annat.

Förstå mig rätt. Jag säger inte på något sätt att Malmö FF inte kommer att göra allt man kan för att vinna den matchen eller kommer att spela något annat än det man anser är mest lämpliga laget. Men där Uwe Rösler i fjol i princip stängde kampen om startelveplatserna i Marbella är Jon Dahl Tomassons strategi den rakt motsatta. Det kommer att vara öppet race över Europa League, genom cupen och fram till den allsvenska premiären borta mot Norrköping den 6:e april.

Något i det känns väldigt vettigt. För Malmö FF blev i fjol lidande av att för många av de spelare som stått vid sidan av under våren inte hade form nog när det sedan fick chansen under sommaren, när allsvenskan skulle kombineras med Europaspel.

Rimligtvis borde Tomassons strategi leda till högre intensitet och bättre stämning längre in på året. 

Sedan återstår det viktigaste.

För där vi hittills pratat bredd och intensitet måste vi också prata spets.

För där Uwe Rösler lyckades plocka ut så mycket ur sitt lag att MFF fortfarande är kvar i Europa League och klara för nytt Europakval så har Jon Dahl Tomasson allt det framför sig.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.