Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Tomassons bekymmer är ärligt talat större än så

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Två raka förluster mot mittenlag i superettan och utslagna ur cupen.

Men Jon Dahl Tomassons bekymmer är ärligt talat större än så.

Malmö FF har spelat sju matcher i år och inte varit bra en enda gång.

Det är ingen tillfällighet – det är en trend.

Vi börjar med att damma av det uppenbara.

Adnan Maric hängde in ett fint mål till 1–0 för förra årets tia i superettan och Gais stod för en bra första halvtimme på Bravida arena.

Sedan stod hemmalaget för en timme av bedårande arbetsinsats, fint målvaktsspel och hade den lilla tur som krävs när en underdog ska fälla en haltande överhund.

Den haltande hunden?

Den har haltat ett tag nu.

Vi kan prata i evinnerlighet om att ”det är tidigt på säsongen” och att ”spelare som Eric Larsson, Oscar Lewicki och Sören Rieks är skadade”.

Det spelar ingen roll.

För Malmö FF spelar fortfarande ett spel som man egentligen inte har spelare till. 

Och har spelare man tvingas spela på platser som antingen inte utvecklar dem eller avvecklar deras självförtroenden.

Marcus Antonsson är sannolikt Malmö FF:s bästa och uthålligaste presspelare. Men han är ingen nia, egentligen ingen spelare för ett tremannaanfall överhuvudtaget utan han är exakt det han värvades som.

En djupledslöpande anfallare och ett-tillslags-avslutare bredvid en förstaanfallare (då hette han Markus Rosenberg).

Amin Sarr är sannolikt Malmö FF:s största talang och spelaren som efter Ahmedhodzic kan hjälpa klubben på vägen mot målet att sälja yngre och dyrare.

Men Sarr har varit kantmittfältare i nästan hela sitt liv, blev kantanfallare med framgång under den allsvenska debutsäsongen i fjol och nu är det smärtsamt att i realtid se en fotbollssjäl springa allt mer vilse i det hål som växer där Malmö FF byggs kring en ”nia” (central anfallare) man för tillfället inte har.

Ordföranden Anders Pålsson har utlovat en ”lösning” i frågan den här veckan och det är inte en hundradel för tidigt för Malmö FF:s del. För ni ska veta att det slitits hår i MFF-borgen i jakten på en anfallare och det slits fortfarande. 

Jon Dahl Tomasson har varit i de finaste av fotbollssalonger och vet vad som krävs av en ”nia” för att skjuta lag till europeiska cupgruppspel.

Vad som krävs?

Långt mer än vad MFF:s plånbok mäktat med. Och så har man fått jaga kompromisser.

Precis som med flera spelare på planen.

Mot Gais och Västerås fick MFF också betala pris för 2020.

Felix Beijmo fick i princip inte spela alls i fjol trots att han värvades in för miljonbelopp, nu har det varit uppenbart att hans startsträcka är längre än många andras.

Och där Tomasson i fjol bara spelade Jonas Knudsen som vänsterback finns i nuläget inte en enda naturlig back up om dansken skulle bli skadad eller avstängd.

Sebastian Nanasi fick chansen från start mot Gais och hade en del fina intentioner i presspelet och ett par fina lägen som med mer rutin och lite flyt resulterat. I övrigt såg vi mest att vad Nanasi behöver är tid. Sannolikt någon annanstans än i Malmö FF, att ta steget från att inte platsa i Varberg till att vara med och höja Malmö FF är trots allt väldigt stort.

Och så tappade Anders Christiansen huvudet igen.

Lagkaptenens första kort för filmning var direkt felaktigt men det andra som ledde till rött var odiskutabelt och oförlåtligt. Det var med den utvisningen Malmö FF definitivt åkte ur cupen. 

Men allt ovan är detaljer i en helhet och den helheten visar att Malmö FF just nu inte hänger ihop. Presspelet lyfte sista tio i första och första 20 efter paus. I övrigt klarade MFF inte av det.

Dessutom visar alldeles för få spelare prov på den kreativitet Jon Dahl Tomasson vill ge fritt spelrum offensivt. 

MFF-tränaren pratade efter Gais-förlusten om en förbluffande oskärpa, att man med normal utdelning vunnit båda de senaste matcherna. 

Men det är att göra det enkelt för sig.

Malmö FF:s prestationer så här långt är resultat av symptom på mer än oskärpa i offensivt straffområde.

Nu har MFF fem tävlingslösa veckor fram till den allsvenska premiären.

Man kommer att behöva dem.


När kan det bli publik i allsvenskan?

Anders Tegnell om åskådarfrågan