Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Det är inte fegt – men är det klokt?

Henrik Larsson
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per-Ola Ljung sparkades av HIF
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Per-Ola Ljung får sparken.

För klubben är det nu oerhört viktigt att kunna presentera en toppersättare för att inte ännu en gång riskera sitt eget ansikte.

Att ge jobbet till Henrik Larsson är onekligen inte fegt – men är det speciellt klokt?

Det har gått drygt två och ett halvt år sedan Helsingborgs IF åkte ur allsvenskan med Henrik Larsson som tränare och Olympia invaderades av huliganer.

Per-Ola Ljung tog två år på sig att ta upp HIF i allsvenskan igen och ända sedan dess har klubben pratat om en långsiktig process och ett räddat kontrakt så att den allsvenska statusen är intakt till det nya tv-avtalet träder i kraft inför 2020.

När Helsingborgs IF tog det där steget tillbaka upp i allsvenskan så gjorde man det med ett medvetet ålderstiget och rutinerat lagbygge (ett beslut som inte varit tränarens).

Det satte klubben i högsta serien och väl där har det lett till problem på grund av många skador på just dessa äldre nyckelspelare.

Alexander Farnerud, Andreas Granqvist, Muhammed Abubakari är bara några av de spelare som varit otillgängliga under den vår HIF halkat ner till kvalplats i allsvenskan.

Men den som sett prestationerna har också sett något annat.

I mina ögon har HIF varit på väg någonstans, när tillräckligt många spelare varit friska har tippade guldkandidater som Hammarby och Norrköping besegrats och i våravslutningen hade en poäng i derbyt mot Malmö FF inte varit oförtjänt.

Att Per-Ola Ljung nu får gå är inte överraskande i sig, för det var snack om det redan innan säsongen, men tajmingen lämnar stora frågetecken kring sig.

Om man ska var ironisk verkar det också ha gått väldigt snabbt för HIF:s ordförande Krister Azelius sade till Kvällsposten så sent som i tisdags:

Ska ni behålla P-O Ljung som tränare?

– Ja.

Hela säsongen?

– Ja. 

Även nästa säsong?

– Ja, vi ska fullfölja kontraktet som löper över denna och nästa säsong. 

Att Helsingborgs IF tre dagar innan årets allsvenska premiär förlängde avtalet med Per-Ola Ljung med två år, för att sedan tre månader ge honom sparken är så klart ett otroligt underbetyg.

Men inte främst åt Per-Ola Ljung, utan dem som tagit de båda besluten.

Jag skrev när pressmeddelande kom om att Ljung fått sparken att oavsett vem som blir ny tränare så spelar Helsingborgs IF ett stort riskspel.

HIF ligger på kvalplats med spel och prestationer som lovat betydligt mer.

Snart efter meddelandet om sparkningen av Ljung kom ryktena om att Henrik Larsson skulle ersätta, något Fotbollskanalen var först med att avslöja

Utan att överdriva så fanns det en hel del intern kritik kring Larssons ledarskap som ledde till degraderingen 2016.

Det har dock runnit rätt mycket vatten under ån sedan dess.

Framför allt på det sätt att HIF i dag leds av ordföranden Krister Azelius som Henrik Larsson har en lång och nära relation till och som var ordförande för FC Helsingborg under den tid då Larsson vikarierade som superligaspelare i innebandy. Azelius satt i också i HIF:s styrelse under Larssons avslutande tid som HIF spelare.

Lagkaptenen och blivande sportchefen Andreas Granqvist slog igen med Larsson som hemvändare och det båda är i dag både vänner och affärspartners.

Med Henrik Larsson som ny tränare, Granqvist som blivande sportchef och nu lagkapten samt Azelius som ordförande har HIF en tung styrande trojka.

Men att anställa Henrik Larsson som tränare är inte oproblematiskt.

Efter det som hände 2016 kan man aldrig kalla det fegt, men frågan är om det är speciellt klokt.

Bara framtiden kan utvisa det.

Det ska bli oerhört intressant att se hur supportrarna tar emot Larsson.

När HIF åkte ur allsvenskan efter det där kvalmötet på Olympia frågade jag en omtyckt och erfaren nyckelperson i klubben om sortin.

Hen suckade djupt och sa:

”Henrik Larsson är Helsingborgs IF:s överlägset bäste spelare genom tiderna. Tyvärr är han en också en av de mest misslyckade tränarna.”

Det kan tyckas vara väl hårda ord.

Men degraderingen från allsvenskan var historisk, även om ekonomin i klubben redan då var usel.

Om det är rätt eller fel att sparka Per-Ola Ljung går inte att säga förrän i slutet av säsongen.

Klarar HIF kontraktet så går det aldrig att säga att beslutet är fel.

Åker man ur är det en monumental missräkning.

Gör man det för andra gången på tre år med Henrik Larsson som tränare så framstår det som huvudlöst.

Och då är frågan vad det skulle betyda för Krister Azelius och Andreas Granqvists framtid.

En sak kan man i alla fall slå fast.

Det är aldrig tråkigt eller ointressant på Olympia.