Carlos Strandberg firar mot DC United. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNCarlos Strandberg firar mot DC United. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Carlos Strandberg firar mot DC United. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
 Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

Strandbergs USA-dominans – större än Forsberg 2014

Publicerad

2014 var Malmö FF i Florida och en spelare var plötsligt bättre än alla andra.

Han hette Emil Forsberg, tog senare det året MFF till Champions League och såldes för 38 miljoner.

Fyra år senare har Carlos Strandberg varit ännu bättre än Forsberg var då.

Malmö FF gjorde på det stora hela 45 fina inledningsminuter mot DC United.

Alexander Jeremejeff visade att MFF har tre anfallare av högsta allsvenska klass, Sören Rieks hittade fina kombinationer på sin kant och Eric Larsson flöt med framåt i traditionsenlig Tinnerholm-anda.

Men efter paus föll MFF.

Rejält.

Magnus Pehrsson talade om för stressade anfall där mittfältet inte han med fram i position och där MFF sedan straffades när motståndarna ställde om.

DC gjorde 1–0, det var 25 grader varmt och ett läger var på väg att ta slut.

MFF-spelarna såg lätt avslagna ut.

Det gjorde inte Magnus Pehrsson.

I hela den andra halvleken var han Malmös mest maniska man.

Det gav resultat.

Eller rättare sagt. 

Carlos Strandberg gav resultat.

Malmö FF har gjort ett bra bra läger på IMG Academy i Florida.

Men när Carlos Strandberg varit som bäst har ingen annan varit i närheten.

MFF hade inte skapat en målchans i den andra halvleken. Sedan byttes Strandberg in och när han blivit varm i kläderna hade MFF fyra, fem chanser på en kvart.

Två av dem gick in, Carlos Strandberg gjorde båda och det påminde väldigt mycket om när vi satt på läktarna här i Bradenton för fyra år sedan.

Då klev Emil Forsberg in i en ny dimension. Plötsligt tappade kantmittfältarna, som varit så upp och ner, nästan aldrig bollen. Plötsligt flöt han förbi motståndare och motståndare utan att fastna där han förr kört fast.

Det året var Emil Forsberg med sina tre fullträffar Malmö FF:s enda målskytt fyra matcher in i säsongen.

Nu har Carlos Strandberg gjort mål i tre matcher i rad, alla MFF:s tre mål i USA och avgjort båda matcherna här i Bradenton.

Nästa söndag inleder Malmö FF svenska cupen med hemmamatch mot Dalkurd på Malmö IP klockan 17.00.

Det är på alla sätt långt från IMG Academy till Malmö Idrottsplats.

Men om Carlos Strandberg hemma i Sverige fortsätter det han har inlett här i USA så är frågan inte om han kommer att lyckas i allsvenskan 2018 utan om MFF får ha kvar honom allsvenskan ut 2018.

Strandbergs kombination av snabbhet och styrka är väldokumenterad. Likaså att han har ett tillslag han kunnat göra miljarder på i NFL. 

Det som hänt i Malmö är att han fått ramar som fungerar. Ett spelsätt som Magnus Pehrsson och staben styr in Strandberg i och en Markus Rosenberg som lär ut allt han kan.

Frågan är inte om Carlos Strandberg kommer att spela i Champions League igen. 

Frågan är om det blir redan i sommar med Malmö FF.

LÄS MER: Strandberg om bakgrunden till succén "Utvecklas i MFF" 

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag