Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

"Spela helt utan press, det kan vara en fördel"

RUSAR MOT GULD. Med nio omgångar kvar av guldracet i allsvenskan tycks få fortfarande ta tabelltvåan Häcken på allvar. Men småklubben från Hisingen, med Martin Ericsson, Mohammed Ali Kahn och René Makondele, har Lennart Johansson pokal - på besök tillsammans med SPORT-Expressen - inom räckhåll. Foto: Mikael Sjöberg

HISINGEN. De gör överlägset flest mål i allsvenskan.

De ligger tvåa.

Det är nio omgångar kvar.

Ändå tas de inte riktigt på allvar.

Det är dags att tänka om.

För BK Häcken rusar mot guldet.

- Förutsättningarna i klubben är riktigt bra, säger mittfältaren ­Martin Ericsson.

HÄCKEN

Hur blev Häcken en guldkandidat?

Genom ett flerårigt smart lagbygge där man noga knutit till sig exakt den spelartyp man behöver snarare än "bara" en bra spelare. Att man har allsvenskans bästa offensiv gör så klart sitt till det med.

Vad talar för Att Häcken tar guld?

Outsidermentaliteten och offensiven. Fortsätter Häcken att ösa in mål har man en klart vettig chans att jaga ikapp Elfsborg. Speciellt sedan man behöll skyttekungen Waris Majeed och stärkte laget under transferfönstret.

Vad talar emot att Häcken tar guld?

Att det är fem poäng upp till Elfsborg och att man har ganska få spelare med erfarenhet av att vara med i en guldjakt. Man har närmast Gefle och Djurgården borta och behöver nå resultat för att ha guldhäng.

Vad tycker konkurrenterna?

Laget möts med spelmässig respekt men klubben ses fortfarande ofta som en småklubb. Dessutom är det inga allsvenska fotbollsspelare som längtar efter att komma till ett relativt folktomt Rambergsvallen.

Vad tror Mattias Larsson?

Häcken slutar tvåa eller trea. Jag tror det är någon poäng för långt upp till Elfsborg och att erfarenheten av toppstrid är lite för liten. Men jag tror inte att Häcken är det av topplagen som kommer att tappa mest i slutet. Därför tar man stora eller lilla silver.

"Du,

har du hört

om Rambergsvallen

på sjunde dan?"

Napoleon, Den Viktiga Skillnaden

Ingen vila alls

Berättelsen säger att Gud på den sjunde dagen fulländade skapelsen och sedan vilade.

På Hisingen hösten 2012 är en skapelse på väg att fulländas, men någon vila är det inte tal om.

Sedan Peter Gerhardsson tog över som huvudtränare för BK Häcken 2009 har han successivt skapat ett lag för den allsvenska toppstriden. De tidigare tre säsongerna har Häcken slutat femma, åtta och sexa.

Med nio omgångar kvar av allsvenskan 2012 ligger BK Häcken tvåa.

Ändå är känslan den samma som tidigare år - att småklubben från Hisingen kan bli svenska mästare i fotboll tas inte riktigt på allvar.

Men det är dags att vakna ur dvalan.

För det är precis det här BK Häcken står för. Det är precis det här BK Häcken vill vara.

Outsidern som ingen riktigt bryr sig om, som ingen riktigt tar på allvar.

Rebellen som kan tassa där bakom i det som på travspråk heter vinnar­hålet.

Rutin finns faktiskt

Elfsborgs tränare ­Jörgen Lennartsson säger det så här:

- Häcken har något som inget annat topplag har. Det är att man kan spela helt utan press. Det är man ensamma om och det kan vara en fördel för dem.

Det är rätt.

Men BK Häcken har väldigt mycket mer än det.

Man har exempelvis gjort 48 mål i årets serie, vilket är tolv fler än Elfsborg och Malmö och 19 fler än AIK.

Skyttekungen Waris Majeed har gjort 17 mål och hyllats stort. Men faktum är att René Makondele är tvåa i skytteligan på tolv mål och lägger man till kantmittfältarens fem assister så är det ingen tvekan om kongolesens ­betydelse för Häckens framgångar.

Dessutom har Makondele lite av det som är Häckens kanske största bristvara - erfarenheten av att ha ­slagits om titlar.

- Jag var med och vann SM-guld med Djurgården 2003. Det är ett tag sedan men det är en erfarenhet som är bra att ha, säger René Makondele som har några få lagkamrater med liknande erfarenheter.

Martin Ericsson har under ett par säsonger spelat för guldjagande Elfsborg samt med Bröndby som då utmanade mäktiga FC Köpenhamn om den danska ligatiteln.

Björn Anklev gjorde sju matcher från start när Halmstads BK 2004 ­förlorade guldet till Malmö i säsongens sista omgång.

"Har många snabba spelare"

Det blåser halv storm på Rambergsvallen och mittbacksklippan Mohammed Ali Kahn rycker på axlarna när vi pratar om det fenomen Jörgen Lennartsson framhåller som Häckens unika fördel.

- Det är inte sant. För vi har pressen som vi har på oss själva att nå våra mål. Den är långt ifrån obetydlig, men å andra sidan är den något som vi håller för oss själva, säger Ali Kahn.

På 70-talsresultattavlan på Rambergs­vallen står siffrorna 5-2 kvar. Det är resultatet från Häckens senaste allsvenska match, mot Åtvidaberg, och mittfältsstrategen Martin Ericsson - han som spelat för Bröndby och Elfsborg - konstaterar nästan lite förvånat:

- Vi spelade inte speciellt bra. Men vi gör mål. När vi gjorde 2-1 med en halvtimme kvar gick de för kvittering och öppnade upp sig. Och vi är bra när vi får ytor att anfalla på, säger Ericsson.

Mot Åtvidaberg kom Waris Majeeds 2-1-mål i 58:e minuten.

Tolv minuter efter att gästerna tvingats gå framåt för kvittering ledde Häcken med 4-1.

- Vi har många snabba spelare. Fler än de andra lagen. Det gör det svårt för de andra lagen att möta oss, säger René Makondele.

3 407 åskådare tog sig till ­trä­bänkarna och löpar­banorna bredvid ­genomfartsvägen som passerar precis bakom Rambergsvallens norra läktare.

Efteråt reagerade man i klubben på den förvånansvärt höga siffran mot ett lag som Åtvidaberg. Snittet hemma på Rambergsvallen 2012 ligger på 3 744 åskådare och då har klubben tagit emot de båda lokalkonkurrenterna IFK Göteborg och Gais.

Kanske vrider planen 90 grader

För de andra guldjagande klubbarna hade Häckens publiksiffror varit en katastrof, på Hisingen är de ett tecken på att något är på väg att hända.

Andreas Johansson är vaktmästare på Rambergsvallen. Han stannar till med gräsklipparen, kollar in Lennart Johanssons pokal och jag frågar om han håller på Häcken.

- Sedan jag började jobba här gör jag det. Jag är från Växjö från början och håller på Öster. Men jag håller på Häcken också, säger han.

Efter årets säsong ska Rambergsvallen rivas och en ny arena med konstgräsplan ska resas på samma plats.

- Det är möjligt att de ska vrida planen 90 grader så inte målvakten får solen rakt i ögonen på kvällen. Men annars är det här.

Kommer du att bli arbetslös och sluta hålla på Häcken då när det inte finns något gräs att klippa?

- Nej, det är ingen risk med något av det, säger Andreas Johansson.

"Du, jag fann dig i ett gathörn,

inga bröder, inga systrar,

så jag sa kom hit.

Och du, du ville höra

om att dela det glada, dela det dystra,

så jag sa kom hit".

Gothia Cup guld värt

På Häckens hemsida har supporterklubben Getingarnas skrivit: "Du föds till att bli Gaisare, du fostras till att bli Blåvit och du tvingas bli Öisare. BK Häcken är det enda lag du börjar hålla på genom ett personligt val."

Outsidermentaliteten är på många sätt klubbens ryggrad. En allsvensk guldkandidat där du kan köpa en kaffe på McDonalds, gå ut på restaurangens parkering och se halva planen på Rambergsvallen är helt enkelt av ett annat slag.

Att klubben har en högmodern träningsanläggning finansierad av intäkterna från Gothia Cup talar man tystare om.

- Förutsättningarna i klubben är riktigt bra. Samtidigt är det en skön och avslappnad atmosfär. Annorlunda än de andra klubbar jag har varit i, säger Martin Ericsson som sedan frågar mig vem som vinner SM-guld.

- Elfsborg eller ni, svarar jag.

- Ja, Elfsborg har inte råd att tappa allt för mycket, säger Ericsson hemlighetsfullt.

Det råder ingen tvekan om vad den interna press som Mohammed Ali Khan pratade om innebär. Det här laget vill vinna SM-guld 2012. Allt annat är en besvikelse.

Men man säger det inte. Det vore att demontera klubbens identitet och bästa väg till framgång.

I bandet Napoleon som skrivit Häckens inmarschsång "Den viktiga skillnaden" - varifrån citaten i den är texten är hämtade - spelar Andreas ­Gerhardsson bas.

Hans pappa? Peter ­Gerhardsson.

Refrängen? En outsiders väg mot SM-guldet.

"Från första sparken,

till sista visslingen.

Vi är inte från Göteborg.

Vi är inte från Göteborg.

Vi är inte från Göteborg.

Vi är från Hisingen!"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!