Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

"Sälj Lewicki nu i sommar"

Oscar Lewicki som lagkapten i 6-0-segern mot Kalmar. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Magnus Pehrsson, Malmö FF:s tränare. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Transferfönstret in är stängt efter cirka 40 investerade miljoner.

Nu är frågan vilka spelare Malmö FF släpper i väg.

För helt klart är att en eller två spelare kommer att lämna inom de närmsta veckorna.

På tisdagen börjar play off till Champions League.

Det fortsätter på onsdagen och följs av play off till Europa League på torsdagen.

Vi är helt enkelt inne i de två veckor på året då Malmö FF ska vara som allra bäst.

Och sett till de fyra senaste matcherna så kan Magnus Pehrsson och hans stab mycket väl ha lyckats.

Fyra raka segrar, tolv av tolv poäng.

Tio gjorda mål. Noll insläppta. 6-0-seger senast mot ett lag som kom med tre raka vinster.

14 poängs serieledning. Alltså hur många som helst att förlora under ett europeiskt gruppspel och ändå vinna SM-guld.

Men skador (framför allt Rosenberg, men också Brorsson i returen), underprestationer (Christiansens två matcher mot Vardar var exempelvis två av hans sämsta i MFF) och misslyckad matchning och ledarförmåga (åtta spelare i startelvan med utgående kontrakt och varken nyckelspelare eller tränare var i närheten av skapa den kollektiva styrkan från 2014 och 2015) gör att hösten 2017 handlar om något helt annat för Malmö FF.

Nämligen 2018.

Sportchefen Daniel Andersson förlorade flera långt gångna alternativ efter sortin mot Vardar men har därefter ändå lyckats presentera anfallaren Carlos Strandberg och den defensive mittfältaren Bonke Innocent, som båda tidigare visat kapacitet som MFF kan få stor nytta av.

Det samma gäller Kingsley Sarfo, även om Sirius-värvningen kommer att behöva tid för att verkligen explodera i Malmö.

Dem fjärde värvningen – den av Johan Dahlin – är i mina ögon den långsiktigt bästa. Håller sig Dahlin frisk kommer han att vara en av allsvenskans bästa målvakter i sex, sju år till.

Men det mest intressanta för MFF just nu – när Europa är över, allsvenskan mer eller mindre avgjord och fönstret in stängt – är vad som händer med truppen innan resten av Europa stänger.

Vad jag hör är det relativt lugnt.

Än så länge.

För det är inte förrän under de allra sista dagarna som de där riktigt överraskande buden kan trilla in.

Och det kommer att försvinna minst en och högst två spelare, om väldigt oförutsedda bud sent kastas in i leken.

Så frågan är hur Malmö FF tänker.

Vem vill de fortsätta försöka förlänga med och vem vill de bli av med så fort som möjligt och är man ens inom klubben överens? Den största knuten att lösa finns på innermittfältet.

Vad jag förstått vill Magnus Pehrsson väldigt gärna se Erdal Rakip bli kvar i klubben, medan Daniel Andersson inte varit lika övertygad. Och frågan är om Rakip ens vill vara kvar?

Efter värvningen av Bonke Innocent har MFF fyra centrala mittfältare i laget. Det ser på papperet bra ut, men Rakip och Oscar Lewicki sitter på utgående kontrakt och den fjärde – Anders Christiansen – är den enda som MFF just nu kan få hyfsade pengar för att sälja.

Malmö FF har sagt att man enstaka år är beredda att ta ekonomiska förluster och inte är i behov av att sälja Christiansen. Då är det bättre att ha kvar honom tills hans kontrakt går ut i slutet nästa år och hoppas på ett mer lyckosamt Europaspel 2018.

Därför är den jag tycker man bör sälja i sommar Oscar Lewicki.

Bonke Innocent är köpt för att göra skillnad på just Lewickis position och på mittfältet är Erdal Rakip mer mångsidig än Lewicki. Just den mångsidigheten är en av anledningarna till att Magnus Pehrsson så gärna vill ha kvar Rakip. 

****

I försvaret? Anton Tinnerholm vill vidare men med Yotún och Konate sålda och Safaris sargade kropp får högerbacken se fram emot en större sign on-bonus som bosman i vinter.

****

Alexander Jeremejeff har ryktats vara på väg att lånas ut och kanske en sejour på andra sidan sundet (FC Helsingör?) hade gjort gott.

****

Oavsett vem det blir som lämnar så kommer det att ske som ett led i MFF:s arbete inför 2018. Frågan är om någon (blivande) mästarklubb någonsin kunnat ligga så långt fram i planeringen inför ett Champions League-kval?

 

LÄS MER: Fler spelare lämnar Malmö FF i sommar