Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: PETTER ARVIDSONFoto: PETTER ARVIDSON
 Foto: PETTER ARVIDSON
Foto: PETTER ARVIDSONFoto: PETTER ARVIDSON
 Foto: PETTER ARVIDSON
Mattias Larsson

"Rosenberg smärtsamt viktig för Malmö FF"

Publicerad

Magnus Pehrsson chansade med Alexander Jeremejeff.

Han fick en svag insats och tre poäng.

Och sex omgångar in i allsvenskan leder Malmö FF serien obesegrade efter en upptakt som inte bara ger MFF hopp.

Utan även guldutmanarna.

Vi gick till match 1 maj i ett Malmö där MFF sparkade igång mötet med Örebro SK i samma minut som statsminister Stefan Löfven började hålla tal i Folkets Park.

Socialdemokraterna må visserligen fortfarande styra i staden men för folket i Sveriges tredje största stad är de andra som regerar. 

Ett par tusen på plats i Folkets Park och 17 846 på Swedbank stadion.

Sedan var det det där med att leva upp till förväntningarna.

Malmö är en stad med fantastiska förutsättningar för vissa men också stora problem som påverkar alla.

Samma logik gick under en knapp timme att applicera på MFF.

 

Det finns en individuell skicklighet i Manus Pehrssons trupp som ledde till att Pawel Cibicki pricksköt en volley i ribban och att Anton Tinnerholm nickade en delikat Anders Christiansen-lyftning i stolpen.

Men det finns också en bräcklighet i uppbyggnadsspelet som ledde till en första halvlek där Malmö FF visade prov på en snabbhet i passningsspelet och en rörelse utan boll som gjort att kontinentalplattornas rörelsemönster vållat ÖSK större problem än vad Malmö gjorde.

Örebro kom till Malmö utan något större intresse av att anfalla. Alexander Axén hade slagit sig ner i soffan, satt på Kalmar–MFF och lagt ut taktiken. 

När Malmö hade boll sjönk Örebro som en IT-aktie hösten 1999, landade i en fyrbackslinje på straffområdeslinjen och en fembackslinje tio meter längre fram och med Kennedy Igboananike så ensam längst fram att han fick skicka snaps för att hans lagkamrater skulle kunna se honom.

Och när andra halvlek skulle börja tog Franz Brorsson med sig julklappssäcken ut och bjöd Igboananike på öppet läge att nicka in 0–1 på, sedan MFF-mittbacken totalmissat sin hemåtnick.

 

Magnus Pehrsson hade då, i paus, bytt ut Oscar Lewicki och ersatt honom med Erdal Rakip. MFF blev inte omedelbart bättre av det men lade undan för undan mer meter under fötterna och där Lewicki sjunkit och sökt boll gav sig Rakip i väg på djupet, Alexander Jeremejeff skarvade och Brendan Hines-Ike kom in i duellen som en deklaration till Skatteverket på midsommarafton.

På den solklara straffen dök Oscar Jansson åt vänster, Markus Rosenberg lade bollen mitt i mål och Malmö reste sig.

Precis som när Malmö FF vände 1–2 till 3–2 för en vecka sedan mot Djurgården rusade Rosenberg efter bollen och lade upp den på mittpunkten med det otvivelaktiga budskapet att MFF skulle vända ett andra rakt underläge på hemmaplan.

Och frenesin ökade.

 

Jo Inge Berget som varit märkligt blek i sin kantmittfältsroll vaknade till liv, Pawel Cibicki bröt ännu fler mönster och Anders Christiansen puttade in fyrans växel (han har en femma och sexa också).

Sedan sparkade Markus Rosenberg ihop med Filip Rogic och i ett par minuter höll en hel stadion andan. Rosenberg grimaserade illa, sparkade mot Brendan Hines-Ike när han låg ner och fullt tumult uppstod

Ett tumult där Örebro ville ha åtgärd mot Rosenberg (vilket han nog förtjänade) och hela Malmö fick hjärtklappning för match efter match blir det snudd på smärtsamt uppenbart för de himmelsblå hur viktig lagkaptenen är för dem.

Malmö FF imponerade inte.

Ändå.

När allt skulle avgöras, när konstgräslaget gick in i den sista halvtimmen på riktigt underlag och när Malmö växlade upp tempo och in Yoshimar Yotún så syntes skillnaden.

Rosenberg fick ett gult när han dundrade in i Brendan Hines-Ike i 81:a minuten och snacket drog omedelbart igång om ett eventuellt rött efter den tidigare incidenten duon emellan. 

Sedan fortsatte Malmö att dundra framåt.

Den nyinbytte Yotún kom runt på kanten, Markus Rosenberg sparkade i luften och där bakom stod den dittills misslyckade Alexander Jeremejeff och rullade in segermålet.

 

Magnus Pehrsson hade chansat med Jeremejeff på topp efter att göteborgaren haft en så här långt tuff säsong. 

MFF-tränaren fick en svag insats och tre poäng av tillbaka.

Och Malmö FF har nu fyra segrar och två oavgjorda på en serieinledning där man aldrig riktigt varit i närheten av sin topprestanda.

Det borde ge utmanarna hopp eftersom storfavoriterna visat att man har svagheter som alla allsvenska lag kan utnyttja.

Och MFF:arna hopp eftersom storfavoriterna leder serien och rimligtvis har mycket mer att visa.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag