Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

Rosenberg först i ledet – MFF:s ”minikris” över

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö FF:s minikris är över.

Detta sedan Markus Rosenberg slagit Östersund med 2–0.

Det där var så klart en överdrift.

Men även om gränsen mellan överdrift och lögn kan vara hårfin, så är den distinkta skillnaden att det alltid finns ett uns sanning i en överdrift.

Malmö FF gick ut på Stadion för sin tredje allsvenska match för säsongen och i en tidig och haltande tabell låg guldfavoriternas guldfavorit på nedflyttningsplats.

I Malmö säger man att det inte hänt sedan Doffeln brann (ni som inte vet får googla), men det är inte sant för klubben åkte ur allsvenskan 1999 – däremot fanns en markant skillnad jämfört med årets två tidigare allsvenska matcher.

Markus Rosenberg gick först i ledet.

Det hade han inte gjort sedan Malmö FF var ett lag som spelade tävlingsmatch på Stamford Bridge i London.

När det gått en halvtimme av mötet mot Östersund hade Rosenberg haft en nick som räddats på mållinjen, han hade haft ett skott i stolpen och han hade varit med i det anfall i åttonde minuten som satte Anders Christiansen i fint avslutsläge och tonen för matchen.

Bästa insatsen sen Chelsea

I 32:a joggade Rosenberg sedan ikapp Rewan Amin, snodde bollen som ett påskägg från en tvååring och stoppade sedan in bollen bakom Östersunds backlinje som man stoppar om den där tvååringen för natten.

Marcus Antonsson stötte in 1–0 och det var ett annat Malmö FF än mot Häcken och Sundsvall.

Det är också ett annat Östersunds FK än vi vant oss vid.

Hosam Aiesh var enda spelare på Stadion att försöka spela den ÖFK-fotboll vi skämts bort med.

I övrigt saknades det snabba trygga bollflyttandet, handbollsomställningarna där fyra man kom flyganden och i stället påminde ÖFK inte så lite om sättet åklagarmyndigheten hävdar att Daniel Kindberg en gång byggde upp klubben på.

Tveksamt och ihåligt.

Malmö FF hade sin del i det. 

Försvarsmässigt var det den bästa MFF-insatsen sedan Chelsea.

Offensivt...

När supportrar, medier och motståndare pratat om Malmö FF:s mittbackskris valde Uwe Rösler häromdagen att rikta stålkastaren mot anfallarna.

– För tillfället gör vi inte tillräckligt mycket mål. Men tiden talar för oss, sa Rösler i fredags.

MFF kommer bli bra mycket bättre

Tysken hade då redan bestämt sig för att spela Rosenberg från start.

I en andra halvlek där Östersund hade en stark inledningskvart gav sig Andreas Vindheim i väg längs högerkanten, Anders Christiansen klacktouchade och Rosenberg smög sig fri mitt i offensiv box.

Malmö FF hade en poäng på två matcher och visst, det kunde varit sex poäng om man inte missat två straffar och bjudit på tre mål.

Men där MFF missat två straffar och en helvetes massa halvchanser gav Rosenberg tre poäng.

MFF-kaptenen fyller 37 år i september men trots alla ”AC”:s, Bergets, Bachirous, Bengtssons och Traustasons är Rosenberg fortfarande så viktigt att han är den sista lilla skillnaden mellan att seriens bästa trupp vinner allsvenska matcher eller inte.

Det verkar kvitta hur många stjärnor Daniel Andersson värvar – Markus Rosenberg blir bara viktigare.

Det ska inte behöva vara så så stor skillnad med eller utan Rosenberg.

Men det är uppenbarligen det.

Uwe Rösler lyfte efter matchen fram Rosenbergs sätt att höja sin omgivning, men var också snabb med att hylla hela laginsatsen.

Och han har rätt. 

Sett över 90 minuter skulle jag säga att det här var Malmö FF:s bästa match i år – efter Chelsea-mötet på hemmaplan.

När Östersund försökte skära bort Foaud Bachirou sänkte MFF även Anders Christiansen och blev aldrig hotat i uppspelsfasen.

Bortalaget kom ur fas och Malmö FF visade inte bara vad man kan, utan vad man kommer att kunna.

Man har fortfarande Lasse Nielsen, Behrang Safari och Franz Brorsson borta på mittbackssidan och man bytte in Erdal Rakip och Jo Inge Berget som lite i smyg håller på att bygga formen medan Rosenberg gjorde sin första start sedan 21 februari.

Och även om Arnor Traustason bars ut på bår efter en fotstukning Uwe Rösler inte trodde var speciellt allvarlig så kommer Malmö FF att vara bra mycket bättre om en månad än man är i dag.