Mattias Larsson

Valet blev en jackpot – hur illa är skadeläget?

Kvällspostens krönikör Mattias Larsson
Foto: TOMAS LEPRINCE
Sebatian Nanasi och Antonio Colak firar för MFF mot Göteborg.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

En seger som vänder våren?

Det påtvingade valet som blev till en jackpot för MFF.

Men hur många spelare tvingas Jon Dahl Tomasson egentligen klara sig utan i premiären?

Här är fem funderingar från Kvällspostens Mattias Larsson efter att Malmö FF besegrat IFK Göteborg hemma med 2-1. 

1. Kylige Colak

Spelmässigt var det ett litet steg tillbaka jämfört med förra veckans möte mot Örebro för MFF:s storvärvning Antonio Colak. Istället visade tyskkroaten varför han har tidernas högsta spelarlön i Malmö FF. I underläge 0–1 och efter att Sebastian Nanasi sänkts av Pontus Wernbloom sköt Colak in straffen till 1–1, stensäkert i krysstrakten. Och när Nanasi sedan gjorde 2–1 var det på en precis framspelning av Colak. Och ska man vara krass så är Colak inte i Malmö FF för att sticka ut i spelet, utan för att sticka ut i poängproduktionen. Ett mål och ett ass i en seger. Det är vad Malmö FF behöver från Antonio Colak.


2. Ett resultat för den goa känslans skull

MFF jublar efter 2–1 mot Göteborg.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Efter en försäsong där Malmö FF envetet pratat om känslan och utvecklingen så fort de mediokra resultaten kommit på tal stack Ola Toivonen inte under stol med att läget var annorlunda inför mötet med IFK Göteborg. ”Resultatet är viktigt för känslan i gruppen, att vi går in till matchen mot Hammarby med en go´ känsla”, konstaterade Toivonen och nu fick MFF exakt det. Göteborg har tokrustat och fick en drömstart via Sanas fina skott mot ett passivt Malmöförsvar, men över 90 minuter var Malmö snäppet bättre. Dock utan att imponera något oerhört. Och med bakgrund mot det var segern än viktigare. Malmö har i mars mött fyra allsvenska konkurrenter. Man floppade mot Elfsborg, slog Halmstad och kryssade mot Örebro. Med segern mot Göteborg kan MFF ha vänt våren och går på plus in i den allsvenskan säsongen.


3. Hur skadesargat blir MFF till premiären mot Bajen?

Anders Christiansen på läktaren skadad, Oscar Lewicki med största sannolikhet borta från premiären mot Hammarby och så – i tredje tilläggsminuten av första halvlek – föll den 5G-snabbe Veljko Birmancevic till marken i en omställning. Serben som värvats för 10 miljoner tog sig för baksidan av låret, bandagerades hårt och ansiktsyttrycket när kantanfallaren stapplade av Stadions gräsmatta var det av en missad premiär. Jon Dahl Tomasson sade dock på presskonferensen efter matchen att Birmancevic ville spela vidare efter paus. Nu har MFF:s danske tränare två veckor på sig att hela sina trupper. Ur det perspektivet och sett till hur det small rejält mot IFK framstår det om klokt att MFF:s håller genrep med en internmatch nästa fredag.


4. Utropstecknet från Kristianstad

Sebastian Nanasi - vårens utropstecken?
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Bänkad bakom Veljko Birmancevic. Men när storvärvningen haltade av var det Kristianstadfödde Sebastian Nanasi som firade sitt nyundertecknade treårskontrakt med att flyta i från Pontus Wernbloom och ordna straffen till 1–1 och sedan själv snygg vinkla in 2–1. När försäsongen nu är över är det omöjligt att runda Sebastian Nanasi som årets utropstecken så här långt i Malmö FF. Vägen till fast plats i startelvan är ännu lång men med Birmancevics skada är Nanasi med och konkurrerar med Sören Rieks om en tröja i premiären mot Hammarby. Det är sådana utvecklingar Malmö FF, med sin strategi att satsa mot egna unga talanger, ska ta nästa internationella steg med.


5. Ett mittbacksbesked Tomasson väntat på

Det har svajat rejält defensivt för Malmö FF och samtliga mittbackar har skapat frågetecken kring sig själv. Med Anel Ahmedhodzic på VM-kval och Pavle på mittfältet när Lewicki/Christiansen var skadade så fannsi inte mycket att välja på för Jon Dahl Tomasson än att spela Lasse Nielsen och Franz Brorsson. Beskedet duon lämnade var klart positivt. Framför allt Brorsson trivdes som en engelsman på Gran Canaria i den pubslagsmålshårda matchbilden men även Nielsen passade på att stå för sin mest stabila insats under 2021. Det var ett påtvingat mittbacksval som blev en jackpot för MFF.