Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

”På en bra dag är Malmö FF bra nog att vända det här”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

BUDAPEST. Det finns många platser att åka till för att möta sitt öde.

Pancho Arena i Felscut 4,5 mil utanför Budapest en stekhet och fuktig augustidag bör var en av de märkligare.

Känslan?

På en bra dag vänder Malmö FF det här.

Och under Uwe Rösler har MFF:s bra dagar blivit fler.

Ungerns premiärminister Viktor Orban – han som av sina kritiker beskylls för att hålla på att förvandla en demokrati till en diktatur och som nått framgång genom EU:s mest högervridna och nationalistiska politik – kommer härifrån och han håller på Vidi.

Orbans gård sägs ligga bara ett stenkast från den arena som närmast för tankarna till ett Hobbit-hus i Sagan om Ringen och är byggd av borgmästaren i Felscut. En man som av en händelse är barndomsvän till Viktor Orban och som under Orbans åtta år vid makten gått från småföretagare till en av Ungerns rikaste personer genom att ha vunnit statliga upphandlingar.

På denna arena, namngiven efter smeknamnet på Ferenc Puskas – Ungerns största spelare genom tiderna, förde Uwe Rösler i går ut sitt lag för inspektion och lättare träning.

Det första man möttes av var en gräsmatta lika torr och fläckig som de malmöitiska trädgårdsvarianterna efter denna tidernas varmaste sommar.

"En infektion", sa representanter för Vidi som sedan snabbt skyllde på den akademi som man påstod sig hyra arenan av, men som klubben själv var med och bildade 2007.

Uwe Rösler blev närmast Åge Hareidesk när han på presspodiet sa sig "inte alls vara förvånad" och att "Vidi gör allt för att vinna", samtidigt som MFF-tränaren snyggt slingrade sig undan att på något sätt kunna beskyllas för att anklaga Vidi att ha gjort något medvetet.

Det är klart att en torr plan med dåligt gräs kommer att försvåra Malmö FF:s möjligheter att som spelförande lag nå det bolltempo man behöver för att öppna Vidi.

Men Uwe Rösler tog chansen att lyfta fram rävspelet i ljuset och gick leende av podiet.

Det var ett spel jag inte sett från en MFF-ledare sedan hösten 2015. På den tiden då Malmö FF var en Champions League-klubb.

Kort därpå joggade den tidigare skadade trion Carlos Strandberg, Behrang Safari och Rasmus Bengtsson ut på den där ”gräsmattan” för att testa sina sargade kroppar.

Strandberg tränade redan på söndagen och kommer att starta i Ungern.

Bengtsson såg ut att ha goda chanser.

Medan Safari, från den kvart vi i presspacket fick se, såg minst sagt tveksam ut. Kanske, kanske med sprutor och 24 mirakeltimmar - men det såg tämligen osannolikt ut.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Malmö FF – direkt i Messenger 

 

Det ska åska över Budapest-området i dag och det kommer sannolikt att krävas en rejäl urladdning från detta sargade Malmö FF för att det ska gå vägen.

Markus Rosenberg har spelat 51 matcher i Champions League i sin karriär.

Det kan stanna på 52.

Om tre månader lägger Malmö FF:s kanske största spelare genom tiderna skorna på hyllan och tomrummet kommer att bli större än jag tror någon inom klubben ännu velat inse.

Nu stod Rosenberg där i den ungerska fukten och värmen och förklarade rakt ut vad som krävs för att de där 52 matcherna ska bli minst 54.

- Gör vi ett tidigt mål måste de framåt och öppna sig. Det är bra. Då blir de stressade. Men så länge det står 0–0 är de ett mål från att åka ur. Det är också ett bra läge.

Jag är mer hoppfull nu på plats i Ungern än efter mötet i Malmö för en vecka sedan.

Pancho Arena tar 3 800 åskådare, knappt 300 av dem kommer att vara MFF:are, vilket innebär att det där massiva externa trycket inte måste besegras.

Vidi är inget lag som gör många mål. På de senaste fem har man gjort fyra och aldrig mer än ett. Med samma matchbild som i Malmö – inget annat är att vänta, Vidi är byggt för att försvara – kommer chanserna att komma och ett enda mål kan då räcka långt.

Dessutom är Carlos Strandberg tillbaka, med en dimension av styrka, snabbhet och intuitiv enkelhet som Malmö saknade på hemmaplan.

Anders Christiansen måste nå nivå, även om det blir skiften i backlinjen måste nolltolerans mot misstag råda och chanser måste förvaltas.

Så det här kan absolut gå.

Det kommer inte att bli lätt.

Men det kommer heller inte krävas samma överprestationer som mot Prag och Salzburg 2014 och Salzburg och Celtic 2015.

Visst det är bortaplan, men det är inte 55 000 på Celtic Park eller ens 30 000 i Alperna. 

Det är ärligt talat inte mycket mer än Häcken borta.

Malmö är visserligen inte favoriter efter slarvmålet i nacken på Stadion.

Men på en bra dag är Malmö FF bra nog att kunna klara av det här.

Och under Uwe Rösler har Malmö FF haft betydligt fler bra dagar än tidigare i år.

Och någonting säger mig att Markus Rosenberg inte är så sugen att stanna på 52.