Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Oerhört modigt gjort av Mellberg

Olof Mellberg blir Helsingborgs fjärde huvudtränare i år.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Olof Mellberg som efterträdare till Henrik Larsson är onekligen oerhört spännande.

Frågan nu är inte om Mellberg har vad HIF behöver.

Utan om HIF har vad Mellberg behöver.

Helsingborgs IF har på 22 allsvenska omgångar 2019 haft tre huvudtränare.

I eftermiddag 15.00 presenteras den fjärde.

Per-Ola Ljung fick gå och som lika oväntad som kontroversiell ersättare presenterades Henrik Larsson, blott två år efter han lämnat posten och en klubb i kaos efter degraderingen från allsvenskan och supporterinvasionen på Olympia.

Knappt nio veckor senare hoppade Larsson av igen efter att ha utsatts för verbala påhopp och den assisterande tränaren Alexander Tengryd blev tillfällig huvudtränare.

På tisdagsmorgonen kunde SportExpressen avslöja att årets fjärde huvudtränare i Helsingborgs IF blir Olof Mellberg, som i sex år var lagkamrat med Andreas Granqvist i det svenska landslaget.

Mellberg är sedan i juli tränare i danska Fremed Amager i södra Köpenhamn, en knapp timme från Olympia, så flytten blir inte lång för den förre svenske landslagskaptenen.

Olof Mellbergs första huvudtränaruppdrag var i Brommapojkarna där han under säsongerna 2016 och 2017 först tog upp klubben från division 1 och sedan rakt genom superettan och upp i allsvenskan.

Aningen överraskande valde Mellberg att lämna BP efter att ha säkrat det allsvenska kontraktet och gick utan tränaruppdrag fram till juli 2019. Då anslöt han till sin forne assisterande tränare i BP, Azrudin Valentic, i Fremed Amager. Mellberg blev huvudtränare och Valentic assisterande.

Men efter bara två månader går Mellberg nu, enligt SportExpressens uppgifter, vidare i karriären.

Det är onekligen en av allsvenskans mest spännande tränarrekryteringar genom tiderna.

Och det är oerhört modigt.

Av Olof Mellberg.

Helsingborgs IF var i början av 2010-talet Sveriges bästa fotbollsklubb.

Man vann ett SM-guld, två cuptitlar och två supercuptitlar.

HIF spelade gruppspel i Europa League 2012.

Men man lyckades aldrig kapitalisera långsiktigt på sina sportsliga framgångar.

Tvärtom.

Succén på planen ledde till ett ekonomiskt haveri utanför och när man i kölvattnen till slut tvingades skära ner på den sportsliga budgeten så mycket att man var bland seriens mindre ekonomier fanns inte kraft och kompetens nog att undvika degradering.

Efter två år i superettan är Helsingborgs IF nu allsvensk nykomling och klubben har sagt att man ska satsa långsiktigt, hemvävt och försiktigt.

Mycket av det återstår ännu att implementera.

Sju spelare värvades i somras – bland dem en från Burkina Faso, två danskar, en sydafrikan, en nigerian och en islänning – och den enda riktigt långsiktiga strategin är den om att vara med i allsvenskan när det nya femårsavtalet för tv-rättigheter träder i kraft nästa säsong.

När HIF pratar om det nya tv-avtalet är det inte utan att jag ibland får för mig att allsvenskan nästa år stänger för upp- och nedflyttningar för all framtid.

Samtidigt har några egna unga – som exempelvis Max Svensson och Armin Gigovic – tagit stora steg i år och Henrik Larsson vågade satsa ungt.

Ur det perspektivet är Olof Mellberg en väldigt vettig rekrytering.

I det BP-lag som Mellberg först tog upp i superettan och sedan i allsvenskan fanns spelare som en 17-årig Felix Beijmo (nu Malmö FF på lån från Werder Bremen) och en 15-årig Jack Lahne (nu i Amiens). Där fanns Serge-Junior Martinsson Ngouali som såldes till Hammarby och blev en av lagets viktigaste spelare. Där fanns Jesper Karlström (nu Djurgården), Viktor Gyökeres (nu utlånad från Brighton i Premier League till St. Pauli i 2. Bundesliga) och Carl Starfelt (som gick till IFK Göteborg och såldes vidare till Rubin Kazan).

De flesta av dessa var tonåringar under Olof Mellberg och ingen av dem över 21 år.

Så den förre svenske landslagsikonen har tidigare byggt framgång med små resurser och produktförädling.

Nu behöver han göra det igen, i betydligt större skala.

Och det är precis vad Helsingborgs IF behöver.

Men Olof Mellberg har också genom hela sin karriär varit en oerhörd kravställare, kompromisslös i sin inställning till fotbollen och inte utan konflikter och schismer.

Det kommer inte att bli annorlunda nu.

För den 117-faldige landslagsmannen handlar fotboll om att framgång.

Kraven han ställer på sin omgivning för att nå dit är – precis som nivån på hans spelarkarriär – högsta möjliga.

Så den stora frågan nu är inte främst om Olof Mellberg har vad Helsingborgs IF behöver, utan om Helsingborgs IF verkligen har vad Olof Mellberg behöver.

”Det är en dröm för både HIF och Mellberg”