Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

Nu måste Malmö FF rannsaka sig själva

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

FELCSUT. Utslaget av FC Vidi.

Men MFF förlorade inte dubbelmötet på Pancho Arena eller Stadion i Malmö.

Förlusten är den bittra frukten av strategier som inte är realistiska för att förverkliga klubbens mål att kontinuerligt spela Europeiska gruppspel och bli Nordens ledande fotbollsklubb.

Rasmus Bengtssons knä höll inte, Behrang Safaris fot var inte bra nog.

Oscar Lewicki blev mittback, Bonke Innocent klev från läktaren rakt in i en nyckelroll och Malmö FF hade placerat sig själv i brygga redan en och en halv timme innan avspark. 

Det var inte direkt så att det flöt på från start för Malmö FF heller.

Bonke Innocent är inte lagets bästa fotbollsspelare men han var länge den MFF:are som spelade bäst fotboll mot Vidi.

Gång på gång styrde Vidi ut mot Eric Larsson till höger, gång på gång körde MFF fast.

Anders Christiansen försökte hitta in med yttersidor, men varken rörelse, passningskvalitet eller kreativitet var i närheten att låsa upp den ungerska "catenaccion".

I öppningen av andra blev MFF farligare, med fler tidiga långa bollar, men närmre än ett skott mitt på målvakten av Anders Christiansen kom man inte.

Vidi fick straff på en omställning, Johan Dahlin räddade och när MFF skulle intensifiera segerjakten och skicka ännu längre och ännu tidigare bytte Uwe Rösler ut det fysiskt starkaste hotet Carlos Strandberg och satte in djupledslöparen Marcus Antonsson.

Mot Champions League-kvalets lägsta försvar.

Markus Rosenberg nickade mot mål djupt in på tilläggstiden, men egentligen var MFF aldrig bra nog att ta sig riktigt nära.

MFF utslaget av ett betydligt lägre rankat lag och det går inte att kalla det orättvist, Vidi var smartare, utförde sin plan bättre.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Malmö FF – direkt i Messenger 

 

***

Det här är dock ingen ny situation för Malmö FF.

FK Vardar borta i fjol?

Markus Rosenberg kom till start halvskadad, Behrang Safari tvingades då som nu kasta in handduken på plats, Rasmus Bengtsson var på väg tillbaka från skada och byttes in först i paus när Franz Brorsson tvingades gå av.

Trots det valde Malmö FF inför årets säsong ambitionen att ha färre etablerade men lite dyrare spelare och fler egna produkter.

Under våren hade den ambitionen en väsentlig del i att det allsvenska guldet nu i princip är onåbart.

MFF sa att man skulle lära sig av Vardar-misslyckandet. Det har man uppenbarligen inte gjort.

Malmö FF har under flera år haft som del av sin strategi att locka till sig erfarna hemvändare som ska spela viktiga roller i internationella avgörande matcher. Inget fel alls i det, men flera av dessa spelare har haft en skadehistorik som gjort MFF bräckliga.

Visst kan Malmö FF skylla på otur i tajmingen med skadorna och visst påverkar det att Uwe Rösler när han kom ville spela en mer påfrestande fotboll.

Men det var samma MFF-ledning som valde Rösler som valde ambitionen med fler unga egna spelare. Och jag har svårt att tro att ledningen inte kände till vilken fotboll Rösler anser är den bästa för Malmö FF.

 

LÄS MER: Kritiken när Malmö FF slogs ut: ”Skandalaktigt

 

***

När Malmö FF sommaren 2014 för första gången någonsin tog sig till Champions League hette sommarvärvningarna Anton Tinnerholm, Enock Kofi Adu, Isaac Kiese Thelin. Alla tre gjorde avgörande insatser i den största svenska klubbfotbollsprestationen på över ett decennium och var frukten av ett scouting- och rekryteringsarbete av högsta klass.

Där är man inte i dag.

I sommar har Malmö FF värvat Romain Gall, Anders Christiansen, Guillermo Molins och Marcus Antonsson. De tre sistnämnda hade tillsammans startat fem tävlingsmatcher under 2018 medan Gall varit tongivande i Gif Sundsvall.

Visst kunde läget med lite flyt varit betydligt bättre för Malmö FF vid avspark mot Vidi i Ungern.

Men som jag ser beror det läget mer på strategiska beslut än på otur med skador.

Borde exempelvis Malmö FF i sommar ha värvat en etablerad mittback framför fyra offensiva spelare?

Var Malmö FF verkligen, sett till hur många spelare som gått rakt från de egna ungdomsleden till kontinuerliga starter i A-laget under senare år, redo att satsa på mer speltid för ungdomar?

Samtidigt som man har som mål att spela gruppspel i Europa och bli Nordens ledande fotbollsförening?

 

LÄS MER: Här sliter stjärnan sönder nätet i ilska

 

***

Nu dog Champions League-drömmen på ett smärtsamt sätt, SM-guldet ligger i princip onåbart långt bort i fjärran och kvar finns bara ett dubbelmöte med FC Midtjylland där danskarna på förhand bör vara knappa favoriter.

Det är på inget sätt omöjligt att Malmö FF slår ut Midtjylland och når en av de tre första platserna i allsvenskan som leder ut i Europa 2019.

Men det är redan nu dags för Malmö FF att på allvar och med stor självrannsakan fråga sig hur man hamnade här.

Och var man hamnar om man förlorar mot Midtjylland.

Och vad man måste ta sig till om man sedan inte når topp 3 i ligan.

Någon skämtsam typ kan då börja prata om svenska cupen.

Men det är inte läge för någon inne i Malmö FF att skämta.