Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Nästa match blir minst lika spännande att följa

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett ungt, charmigt och skickligt AIK – i 25 minuter.

För det är med unga nybyggen till fotbollslag som med livet.

Det tar ett bra tag innan man orkar hela vägen.

Och detta Malmö FF har varit med ett bra tag.

Det var en häpnadsväckande härlig inledning från Rikard Norlings nybygge till baby-AIK som inledde cupkvarten på Stadion.

Där AIK startade tre 18-åringar var Malmö FF:s tredje yngsta spelare Jonas Knudsen som i höst fyller 28.

Och den defensiva man-man-Norlingska revolutionen som mixas med en talrik offensiv och stor kreativ frihet överrumplade Malmö FF. Vi hade knappt ens hunnit sätta oss på den ekande tomma Stadion innan Anel Ahmedhodzic tvekade, fick bollen över sig och Lasse Nielsen kom så snett att ett toppnummer från Paulos Abraham (en av 18-åringarna) gav AIK ledningen redan i sjunde minuten.

Jon Dahl Tomassons Malmö FF hade en ruggigt svår start med att räkna in ett irrationellt AIK där högeryttrar blev speluppbyggande vänsterbackar, där Saku Ylätupa ägde en kant, där Sebastian Larsson och Ebenezer Ofori spelade två mot tre och vann kampen centralt.

Faktum är att bortaledningen kunde ha varit större.

Bilal Hussein träffade klykan, Saku Ylätupa smekte en boll tätt utanför och när Malmö FF till slut fick ett inkast utanför offensivt straffområde och Jonas Knudsen tog bollen visade Rikard Norling att han gjort den läxan också och vrålade ”Long throw! Long Throw!”.

Men Malmö FF kastade kort två gånger om och Anders Christiansen summerade det väldigt väl i halvtidsintervjun med C More.

”En riktig pisstart från oss”, konstaterade MFF-kaptenen.

Men redan då hade Malmö fått luft i lungorna för det är ju som det är med det här AIK.

Det är verkligen början av ett bygge och när MFF väl började röra sig för att öppna ytor offensivt i man-man-experimentet så slet Isaac Kiese Thelin med sig Karol Mets, Saku Ylätupa slumrade till och Anders Christiansen kom som så ofta förr bakifrån och målade för Malmö.

Och sedan var det en helt annan match efter paus.

AIK stod emot till en början men maldes så sakteliga ned. För Jon Dahl Tomasson är i visserligen Malmö för att förändra, men det förändrar inte att man redan har massor av bra färdiga spelare långt upp på läktaren. 

2–1 kom efter ännu en AC-löpning in i ett sönderslitet AIK-försvar – skickligt upprivet av Arnor Traustasons, Kiese Thelins och Sören Rieks direktpassningsspel – och när Paulos Abraham kort senare drog på sig sin andra varning (aningen billig) var allting över.

AIK lämnade luckor bakåt med elva man, med tio blev det snarare landskap.

Sören Rieks gjorde 3–1, Per Karlsson tvingades ta ett rött efter en usel passning från Adu och Anders Christiansen fastställde slutresultatet till 4-1.

Trots att det var två renoveringar som möttes på Stadion var det också två motsatser.

Rikard Norlings projekt är fortfarande på väg att forma sina byggstenar, taket är inte på plats och då kan det läcka rejält när skurarna kommer.

Jon Dahl Tomassons projekt består av att med mestadels gamla byggstenar forma någonting helt nytt som många av stenarna inte är köpta för. Också det är en rejäl utmaning. Men groparna i vägen blir mindre av det högkvalitativa virket.

Inte minst Anders Christiansen visade det.

Dansken har nu gjort fem av Malmö FF:s åtta mål den här säsongen.

På söndag möts de här lagen i allsvenskan på Friends arena, då är Anders Christiansen avstängd och Rikard Nolring har haft tre dagar på sig att få sitt lag att hålla längre än till paus.

Det blir minst lika intressant att följa som torsdagens cupmöte.