Kvällspostens krönikör Mattias Larsson Foto: TOMAS LEPRINCEKvällspostens krönikör Mattias Larsson Foto: TOMAS LEPRINCE
Kvällspostens krönikör Mattias Larsson Foto: TOMAS LEPRINCE
Mattias Svanberg Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNMattias Svanberg Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Mattias Svanberg Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNOscar Lewicki Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

MFF:s strategi är vettig, intressant och modig

Publicerad

Bengtsson och Brorsson ur spel.

Då testas Malmö FF:s nya strategi med en numerärt mindre trupp fullt ut.

På papperet klarar den trycket – men en sak avgör allt.

Efter Rasmus Bengtssons lungkollaps förra veckan har behandlingen inte haft önskad effekt och mittbacksstjärnan har nu flyttats till en specialistavdelning i Lund.

Jag var under tisdagen i kontakt med Malmö FF:s läkare Pär Herbertsson. Bengtsson har ännu inte behövt opereras och det är positivt, samtidigt är det omöjligt att säga när han kan vara tillbaka i spel.

Efter Rasmus Bengtssons lungkollaps talade elaka tunga snabbt om Franz Brorssons hjärnkollaps mot AIK.

Och visst, det var en både dum, klantig och onödig utvisning som MFF:aren drog på sig.

En utvisning som också får konsekvenser för matchen mot Sundsvall på fredag.

För den tvingar Magnus Pehrsson till att möblera om i startelvan på ett sätt han aldrig gjort med någorlunda fullt manskap.

Allt talar för att Oscar Lewicki – precis som efter Brorssons utvisning mot AIK – flyttas ner som mittback.

En stor anledning till att det inte blir ett rakt mittbacksbyte beror på MFF:s strategiska riktningsförändring inför den här säsongen då man har fler lärlingar och något färre etablerade A-spelare i truppen.

Målet med det är att kunna ha en ökat spets på de etablerade, samtidigt som vägen till faktisk speltid blir kortare för talanger.

Jag har tagit fram röda trianglar, höjt finger och utfärdat klass 1-varningar för den strategin hela året.

Men håller på att – åtminstone tillfälligt – svänga.

Visst kan man diskutera det faktum att Hugo Andersson – den renodlade mittback som finns i truppen efter Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson och Franz Brorsson – inte anses klar för allsvenskt spel och att en innermittfältare nu tvingas flyttas ner.

Men det har MFF kalkylerat med och det var det här MFF var ute efter.

För mot Sundsvall kommer nu Mattias Svanberg återigen att få den speltid han ofta saknade i fjol, att Hugo Andersson nämns i matchläge av Magnus Pehrsson bör lyfta 19-åringen från Skurup och samtidigt behöver Pehrsson inte välja bort en av stjärnvärvningarna Arnor Traustason och Sören Rieks.

Den här lösningen flyttar Malmö FF pengar från truppbredd till truppspets och det är en vettig, intressant och modig strategi.

Om den är bra?

Det avgör inget annat än resultaten.

Om Malmö FF slussar in fyra lärlingar i kontinuerligt allsvenskt spel men slutar fyra i tabellen snuddar det vid ett jättemisslyckande.

Om Mattias Svanberg utvecklas till en av lagets största stjärnor och MFF vinner SM-guld framstår det som genialt.

Fredagens match mot Sundsvall är intressant på många vis.

Testet av MFF:s truppstrategi toppar den listan.

Läs mer: Så går Malmö FF till Champions League 2018 

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag