Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

MFF som behöver bygga Tomasson – inte tvärtom

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

MALMÖ. Vad du gör när du inte har råd att köpa precis det hus du vill ha?

Köper det som är så nära du kan komma och försöker göra resten själv.

Det är likadant med Malmö FF och Jon Dahl Tomasson.

Den fallna statyn över Zlatan Ibrahimovic hade just transporterats från Stadionområdet och det var en kvart kvar till Malmö FF skulle presentera Uwe Röslers ersättare.

Medan det riggades kameror, mikrofoner och publiceringsavtryckare i pressrummet smet jag ut och tog en tur till den parkeringsplats där Uwe Röslers brittiskregistrerad och högerstyrda Volvo så länge har stått.

När jag lyfte telefonen för att ta en bild av den tomma parkeringsplats som är reserverad för Malmö FF:s huvudtränare knackade det på fönsterrutan en våning upp.

Där stod klubbens sportchef Daniel Andersson.

Han såg glad ut, log brett och höjde skämtsamt ett varnande finger.

Jag svarade med ett sms om varför det stod en holländskregisterad Volvo runt hörnan och det kom ett snabbt och skämtsamt svar som får nå allmänheten en regnigare dag.

För Jon Dahl Tomasson hade kört till Sverige genom Europa för att bli tränare för Malmö FF. Och det är en bra bild av vad MFF är i dag.

Jon Dahl Tomasson har gjort 52 mål på 112 landskamper för Danmark. Han har vunnit Champions League, Serie A och italienska cupen och supercupen för AC Milan. Han har vunnit Uefacupen och Eredivisie för Feyenoord. Han har spelat i Premier League för Newcastle, Bundesliga för Stuttgart och La Liga för Villareal.

Det är otroliga erfarenheter.

Samtidigt.

Jon Dahl Tomassons främsta tränarmerit är den som assisterande förbundskapten till Åge Hareide de senaste fyra åren. Tillsammans har duon nått både VM och EM, men att leda ett landslag och träna ett klubblag kommer aldrig att bli samma sak.

På klubbnivå har Tomasson gått från assisterande till huvudtränare i holländska Excelsior samt anställts av Roda i samma land. Han blev inte kvar på någon av de posterna i mer än drygt fem månader.

Det är inget klubbfacit man behöver köpa solglasögon för att titta på.

Samtidigt var de båda holländska klubbarna redan innan Tomasson tog över i olika faser av kris och om dansken rett ut något av de jobben och tagit Excelsior eller Roda till stora framgångar så hade han inte tränat Malmö FF i dag.

För så ser sanningen ut.

Malmö FF må vara Sveriges mest framgångsrika och rikaste klubb. En klubb som under 10-talet nått fina framgångar så väl nationellt som internationellt, men när man ska leta ny huvudtränare måste klubben lita till sina visioner för framtiden och sedan kompromissa.

MFF plockar inte in några färdiga Europa League-tränare med färsk framgång i bagaget.

Åge Hareide hämtade MFF från pensionen. Uwe Rösler från arbetslöshet efter att ha lett lag i engelska andra- och tredjedivisionen. Och både de levererade lysande resultat.

Däremellan hämtades Allan Kuhn och Magnus Pehrsson in, och visst vann båda SM-guld men ska vi vara ärliga så är deras mest bestående MFF-arv det att klubben nu vet att det krävs tung internationell erfarenhet och en stark personlighet för att vara huvudtränare i Malmö FF.

Sammantaget gör allt det här att jag tycker att Jon Dahl Tomasson är ett ytterst spännande val som tränare.

Visst saknar han erfarenhet som huvudtränare. Men från den plats Malmö FF har i den europeiska hierarkin så måste man skapa sin egen stortränare.

Om man inte har råd att köpa sitt drömhus får man köpa det närmaste man kan komma och sedan försöka bygga resten på egen hand.

Och sett till byggdelar så har Jon Dahl Tomasson långt fler och av långt högre kvalitet än de flesta andra som kunna bli aktuella för det här jobbet.

Nu pratade dansken (på sådan där ultrasnabbt sydköpenhamska som är lika underbar att höra som den är svår att förstå för dem födda norr om Åsen) om hur entusiastisk han är inför uppdraget att träna Malmö FF.

Från pålitligt håll i Danmark sägs det att Jon Dahl Tomasson är synnerligen målmedveten och ofta har en agenda som han inte viker från, vilket genom åren har lett till en del konflikter. Jag tycker det låter som någon som passar huvudtränarjobbet i Malmö FF. 

Det som nu återstår att se är hur bra Tomasson kan bygga Malmö FF.

Och framför allt hur bra Malmö FF kan bygga Jon Dahl Tomasson.