Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

MFF i Europa League avgör höstens guldstrid

Se höjdpunkter från Malmö FF:s match mot Kalmar
Markus Rosenberg gör mål på straff för MFF:Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Malmö FF jublar i KalmarFoto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

Imponerade 5–0 borta på Kalmar.

Men inför sommaruppehållet ledde Malmö FF allsvenskan med sex poäng.

Ett Europa League-kval senare går man nu till landslagsuppehåll som trea – tre poäng från serieledning.

Hur MFF klarar dubbelmatchandet i höst avgör guldstriden.

Ett eminent avslut till 1–0 av Sören Rieks redan i tredje minuten.

Ett lika solklart som onödigt rött på Romario i den nionde (överfall på Eric Larsson efter ett inkast långt ner på MFF:s planhalva).

2–0 och totalt stängt efter att Fouad Bachirou tagit lördagsgodiset från allsvenska debutanten Carl Gustafsson och friställt Markus Rosenberg i 32:a.

Med Europa League-kvalet avklarat, ett långt landslagsuppehåll väntande runt slutsignalen och fanns det dock ingen som helst anledning för Uwe Rösler att inte gasa.

Tysken pratade om vikten av målskillnad redan efter 5–0 mot Falkenberg och MFF kopierade de siffrorna på Guldfågeln mot ett hemmalag som inför match saknade åtta spelare.

Matchens bästa spelare – Arnor Traustason – vek vackert in 4–0 vid bortre stolpen och inbytte Jo Inge Berget fastställde 5–0 med ett distinkt lågt skott efter en modig offensiv passning från Eric Larsson av precis det slag MFF behöver fler.

Däremellan, till 3–0, halkade Markus Rosenberg bredvid straffpunkten och det var exakt vad Malmö FF behövde för att årets sjunde allsvenska straff skulle bli den första att gå i mål (även om Lucas Hägg-Johansson hade fingrarna på den här också).

Samtidigt vann AIK 08-derbyt på Friends mot Djurgården och Malmö FF kunde summera en fin vecka.

***

Europa League-klart i torsdags och avståndet till allsvensk serieledning krymt från sex poäng till tre på söndagen.

I ett större perspektiv har dock Malmö FF sedan allsvenskan gick på sommaruppehåll  tappat nio poäng till Djurgården (som då hade en match mindre spelad).

MFF har gjort det medan klubben åtta veckor i rad spelat match torsdag och söndag.

Det pratades i Tel Aviv i torsdags om sex matcher till som ska läggas på de allsvenska mötena och om hur Malmö FF kan hantera det.

Men ett Europa League-gruppspel är inte i närheten av att vara lika påfrestande som ett Europa League-kval.

För att nå in i gruppspelet gjorde Malmö FF fyra bortaresor – Nordirland, Slovenien, Bosnien/Hercegovina och Israel – på åtta veckor.

Gruppspelet innebär tre utlandsresor på tre månader. 

En av de utlandsresorna (FC Köpenhamn) är kortare än MFF:s närmsta bortamatch i årets allsvenska och två av dem ligger efter allsvenskans slut.

Visst, MFF ska möta Dynamo Kiev borta mellan Norrköping hemma och Elfsborg borta – men jämfört med vad laget redan klarat av är gruppspelet i Europa League inte en värre påfrestning än att Malmö har trupp nog att vinna SM-guldet ändå.

***

I Kalmar visade MFF också att bredden växer.

Jonas Knudsen tar ständiga steg framåt, Arnor Traustason var eminent i en Anders Christiansen-liknande roll när dansken nu var avstängd och Jo Inge Berget kom alltså in och gjorde mål.

De två frågetecknen är Marcus Antonssons fortsatta måltorka och det faktum att en frisk Erdal Rakip spelat 14 minuter på MFF:s senaste nio matcher och satt på läktaren i Tel Aviv.

Nu blev Kalmar en behaglig resa med det tidiga målet och den följande utvisningen men att MFF fortsatte köra var ett statement.

I Malmö FF:s självbild är man alltid laget att slå, oavsett var i tabellen man ligger.

Och på tal om tabellen.

Hammarby som i åtta raka matcher mött lag på nedre halvan åkte till Norrköping, ställdes mot ett övre-halvan-lag och fick stryk.

IFK Göteborg slog Sundsvall och Häcken städade av Falkenberg.

Nu är det sju lag inom sju poäng där uppe i toppen.

Och det kommer att darras åt både det ena och det andra hållet.