Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

MFF gjorde det som AIK inte klarade av

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

AIK vilade två stjärnor inför playoff mot Celtic – och förlorade hemma mot Kalmar.

Malmö FF bytte spelsystem, luftade lite och lät två man debutera.

5–0 senare mot Falkenbergs FF hade MFF visat bredd nog för Europa League och SM-guld.

Frågan nu är hur man klarar av att utnyttja den bredden.

Efter fem oavgjorda matcher på de senaste sex allsvenska matcherna stod Uwe Rösler inför två veckor och ett vägskäl.

Två veckor då en allsvensk toppstrid ska hållas vid liv och ett europeiskt gruppspel ska nås.

Ett vägskäl där ena hållet går mot himlen och det andra rakt ut i det stora grå.

Om man haft läggning för att lira safe hade MFF fortsatt på det spel som ändå varit betydligt bättre än fem kryss på sex omgångar.

Uwe Rösler valde något annat.

För blott andra gången som tränare för Malmö FF valde tysken – med Jo Inge Berget och Marcus Antonsson på skadelistan samt Oscar Lewicki avstängd – en annan formation än 3–5–2.

Via ett 3–4–3 med Markus Rosenberg som ensam central anfallare, Romain Gall till höger och Arnor Traustason till vänster gapade Rösler över mycket.

Och svalde hela stycket.

Samt lite till.

Det var inte bara det att Gall nickade in 1–0 i sjunde minuten, eller att Traustason spelade fram till Markus Rosenbergs 2–0 innan han själv gjorde 3–0 och 4–0 framspelad av Gall.

Det var så mycket mer.

Visst, Falkenbergs FF är ett allsvenskt bottenlag.

Men där AIK inför kommande veckas Europa League-playoff mot Celtic inte klarade av att låta Nabil Bahoui och Henok Goitom börja på bänken, samtidigt som Enock Kofi Adu satt på bänken efter att ha varit tvungen att åka utomlands för att ordna ett visum, hemma mot Falkenbergs bottenkonkurrent Kalmar – utan att förlora visade Malmö FF en bredd ingen annan allsvensk klubb kan mäta sig med.

För med 3–4–3 och Lewicki avstängd gjorde Bonke Innocent ännu en stabil insats på centralt innermittfält. Anders Christiansen stod på två varningar och med 2–0 i paus hade MFF råd att byta ut sin storstjärna för att inte riskera en avstängning med Djurgården nästa helg, och ersätta honom med en Foaud Bachirou som trots Lewickis avstängning började på bänken.

Mer?

Felix Beijmo debuterade på högerkanten och imponerade stort.

Med några få träningar i kroppen och 16 tävlingsmatchminuter i kroppen sedan slutet på januari visade Beijmo passningsspel, fart och bollkontroll av europeiskt snitt.

Det kan inte finnas på världskartan att inte starta Beijmo mot Bnei Yehuda på torsdag, så länge den där lårkänningen som fick honom att gå av inte är värre än den såg ut.

Utöver det gjorde Jonas Knudsen sin bästa match för Malmö FF och slog inlägg både till Galls 1–0 och via Traustason till Rosenbergs 2–0.

I bästa Eric Larsson-stil var det alltså en av MFF:s tre mittbackar som i samarbete med kantmittfältare tog sig ner mot kortlinjen och slog inlägg som gav mål.

När Markus Rosenberg byttes ut i 61:a tog det fem minuter innan hans ersättare Guillermo Molins drog in 5–0-målet på Eric Larssons fina framlägg.

Tim Prica (son till HIF-ikonen Rade) fick debutera, blev med det första spelare att gå rakt från MFF:s U-led till allsvensk debut under Rösler och hyllades stort av ståplatspubliken på Norra efteråt.

Storsegern tog upp Malmö FF i en tillfällig serieledning (Djurgården är på samma poäng och lär återta den hemma mot AFC på måndagen) men ännu viktigare: Rösler och hans lag tog rätt väg.

På torsdag kommer Bnei Yehuda Tel Aviv till Malmö och på en Stadion som lär bli fullsatt är det – som MFF spelat hemma mot Zrinjski och Falkenberg – för spelare och publik bara att tända fyr under häxkitteln och gå för knock.