Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Malmö fick vad de önskat – och lite till

Jon Dahl Tomasson – guldtränare i Malmö FF.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö FF ville ta SM-guld, steg mot föryngring och bli ännu mer internationella.

In kom Jon Dahl Tomasson.

MFF fick vad man önskat.

Och lite till.

Malmö FF ser på så väl sin ekonomi som sina sportsliga resultat i treårscykler.

Efter två SM-guldlösa år var 2020 en måstesäsong.

Högst upp på nya tränaren Jon Dahl Tomassons kravlista stod Lennart Johanssons pokal.

Ett krav som infriades med bravur. Det var coronaåret 2020 egentligen aldrig något snack. Tränare för vissa konkurrenter (läs Häckens Andreas Alm) försökte under hösten peka mot att rika Malmö FF aldrig behövde permittera sin spelare och därmed kunde träna på för fullt hela året, medan alla andra klubbar fick dra ner på sin verksamhet.

Men inte ens Alm själv vågade ta det argumentet hela vägen.

För det var inte på något sätt avgörande.

Malmö FF har varit bäst och man har varit det för att man har haft bäst spelare och en ny spelidé som inte gick Rikard Norling.

För där den förre MFF-tränaren Norling försökte gå mot trenderna och spela man-man-försvar med AIK och sedan fick sparken tog Jon Dahl Tomasson rygg på samtidens mest framgångsrika storlag och skruvade på presspelet, återerövringarna och framför allt snabbheten. Tomassons MFF ska vara snabbare både med boll och utan den. Det ska vara snabbare anfall och snabbare bollvinster när man förlorar den.

Det sviktade lite några omgångar in i serien efter en rekordlång försäsong och det har sedan haft höga toppar och några dalar.

Men generellt har Malmö FF lyft spelet och det har gett resultat. 

Man städade av ”enklare” motstånd i Europakvalet på ett sätt man aldrig gjort förut.

Man avgjorde allsvenskan med fyra omgångar kvar att spela.

Dessutom fick Malmö FF det där riktigt stora genombrottet på en egen ung spelare som man längtat efter nästan sedan Pontus Jansson.

Visst kom Mattias Svanberg upp, fram och såldes för 50 miljoner kronor. Men Svanberg hade faktiskt bara hunnit vara en given startspelare i MFF i tolv omgångar innan han såldes till Italien. En mycket bra affär så klart och Svanberg hade utvecklat fina kvaliteter i Malmö som rättfärdigade affären, men Anel Ahmedhodzic är något helt annat.

Mittbacken har spelat i princip varje match hela året och blivit en väsentlig del av Jon Dahl Tomassons spelmässiga ryggrad.

Utöver det har Amin Sarr kommit upp och fått chansen medan lite yngre spelare som exempelvis Adi Nalic ännu inte kunnat konkurrera ut äldre lagkamrater.

MFF:s medelålder för spelarna i årets allsvenska är enligt analysverktyget Wyscout fortfarande äldst i serien med 28,1 år.

Men som Jon Dahl Tomasson själv säger: ”Man vinner inte mästerskap utan erfarenhet”.

Värvningarna av Isaac Kiese Thelin (på lån) och Ola Toivonen (kontrakt två år till) var lika viktiga som bra och har haft del i framgången.

På det internationella planet räckte sedan MFF inte riktigt hela vägen.

Man kan säga mycket om 1–3 hemma mot nuvarande La Liga-åttan Granada, men förlusten var odiskutabel. 

Spanjorerna hade tre avslut på mål och gjorde tre mål. Malmö FF hade tre avslut på mål och en lång rad halvchanser men kom aldrig riktigt nära ett avancemang.

Otur i lottningen hävdade många i MFF och det kan man tycka. Men det heter lottning för att det är lite av ett lotteri och det var få som gnällde i fjol när man i playoff till Europa League ställdes mot ett Bnei Yehuda Tel Aviv som inte ens nått övre halvan i allsvenskan.

Men Jon Dahl Tomasson har ändå tagit Malmö FF mot en högre internationell sfär.

Inte bara på det spelmässiga sätt som redan nämnts.

Utan också genom ett ledarskap som är aningen annorlunda än vi tidigare sett i Malmö FF.

Konflikten med en tokbänkad Rasmus Bengtsson är ett tecken på det. 

Jon Dahl Tomasson har spelat VM och EM och både vunnit och förlorat Champions League-finaler. Det är inga ställen man tar sig till genom att kompromissa sig fram. 

Och ut genom dörren har klubbikoner som Guillermo Molins, Behrang Safari och Rasmus Bengtsson åkt.

Vid sidan av dem allsvenska toppspelare som Marcus Antonsson och Romain Gall.

Kvar i Malmö med ett missnöje som professionellt härbärgerats har spelare som Lasse Nielsen, Arnor Traustason och Felix Beijmo varit.

Det är ett mentalt hårt liv på fotbollens topp, även i Sverige. I de större sammanhangen är det ännu hårdare, Malmö FF vill dit och Jon Dahl Tomasson visar smaker av det.

Så väl på som sidan om planen.

Nu ska det skånskdanska bygget fortsätta 2021 (om inget oförutsett händer med Tomasson, det här är Malmö, visa av erfarenhet vet vi att allt kan hända här). 

Det ska bli spännande att följa.

För det finns mer utveckling att göra och potential att ta fram.


Hyllningen till El Diego

Neapel älskar Maradona