Mattias Larsson

"En riktig atomvinter"

Publicerad

Den allsvenska upptaktsträffen brukar sällan vara en rykande tillställning.

Och var det egentligen inte i år heller.

Om det inte vore för jakten på gräs.

Kalmars Nanne Bergstrand var som vanligt roligast, Malmös Rikard Norling mest metaforisk och HIF:s Roar Hansen stod med båda fötterna försvunna i myllan.

Östers Andreas Thomsson antog en förvånansvärt försiktig attityd, Halmstads Jens Gustafsson är fortsatt klokare än rubrikvänlig och Mjällbys Anders Torstensson släppte loss en dialekt stockholmarna hade svårt att förstå.

Det var allsvensk upptaktsträff, det var som vanligt och det var - på sitt egna sätt - alldeles underbart.

För det finns ett talesätt bland den svenska skaran av fotbollsjournalister som lyder: "har du sett en upptaktsträff har du sett alla."

Och det stämmer.

Samtidigt är vi där varje år. Allihop.

Och vi är det av en enda anledning. Vi kan inte låta bli. För alltid är det något.

I år var det jakten på gräs.

Det handlade om den spelbara och inte den rökbara varianten och det berodde på atomvintern runt om oss.

Malmö tar emot Halmstad på Swedbank stadion på måndag och när jag frågade Rikard Norling var hans lag ska träna i morgon grimaserade han likt en boxare som fått njuren frontalmasserad.

- Vi jobbar på det, svarade Norling.

Det man jobbar på är att hitta något grönt som tål ett 24-tal gräsbrunstiga elitfotbollsspelare klädda i ljusblått och som har råd att bli totalförstört på en och en halv timme.


Malmö stad har värmen på inne på Stadion och MFF skulle kunna lägga träningen där, men frågan är då vilken kvalitet den planen håller torsdag och fredag?

Och MFF behöver gräs i kroppen inför premiären.

HIF:s tar emot Djurgården på Olympia på söndag och när Roar Hansen i går morse klev in på Norra Latin i Vasastan i Stockholm befann sig hans lag i spanska Alicante.

Allt för gräsets skull.

Medan Hansen pratade om att han vägrade rucka på sin fotbollssyn bara för att han flyttat till en större klubb körde HIF-arna så det rykte vid Medelhavet.


Betydligt längre ner i den allsvenska plånboksstapeln letar Anders Torstenssons Mjällby gröna fläckar nånstans i närheten av Blekinge och hetaste chansen inför premiären hemma mot Norrköping är Gualöv.

Och bara att få höra Mattias Asper säga Gualöv är en upplevelse för vilken människa som helst.

Men det blir sannolikt där, i Bromölla kommun i norra Skåne som Blekinges stolthet hittar gräs.

I Växjö är problemet mindre eftersom man börjar borta mot BP på plastmatta och därefter tar emot Sirius inne i Tipshallen, men sportchefen Peter "Kuno" Johansson bad tunga böner om ett väderomslag. Kalmar kommer att träna på Gastens konstgräs inför premiären i Södertälje och Halmstad har problem.


Jens Gustafsson skakade lite på huvudet när vi pratade om gräs och visste inte hur läget var men sådana saker väljer allsvenskans yngste tränare att inte bekymra sig över.

Han är 34 år, har just tagit upp HBK i allsvenskan och har en befriande skön inställning där han fokuserar fullt ut på det han kan påverka.

Det gör att jag får för mig att det kommer att gå bra för HBK i år.

Och efter upptaktsträffen i går växte min tro på Mjällby ytterligare en smula.

Syrianska har 16 spelare i träning och BP har tappat ett flertal klass-spelare. Det gör att Mjällby, HBK och Öster kommer att klara sig kvar.

Nanne Bergstrand tippade Kalmar åtta och det låter sunt.

Rikard Norling tippade Malmö etta och allt annat vore tjänstefel.

Roar Hansen tippade IFK Göteborg som svenska mästare och Hansen ska nog vara glad att han är i Spanien några dagar.

Å andra sidan hade HIF på sin plats vid minglet placerat ett flak med levande naturgräs i vilket man skickat ner en skylt där det kaxigt stod: "Vi kan".

En passning så god som någon ett år när upptaktsträffen - på sitt alldeles egna sätt - var gräslig.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag