Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

Mattias Larsson: En ljus rödblå framtid

FINALFIRAR. Alvaro Santos och resten av HIF-spelarna fira efter David Accams avgörande 2-0-mål. Foto: Björn Lindgren / TT

MALMÖ. Roar Hansen bänkade kulturbärarna och satsade på ungdomen.

Tillsammans med 71-årig mans matchplan blev det till en ljusnande rödblå framtid.

Och ett blottläggande av det brister som Malmö FF anno 2014 har.

SÅ STOPPADE ROARHANSEN MFF:s SVITOCH TOG HIF TILL CUPFINAL

SPIONENS MATCHPLAN

När Malmö mötte Norrköping satt Roar Hansens "hemlige" spion Lars-Göran Persson, 71, från Ängelholm på Nya Parken och muttrade åt Peking: "Kanterna. Kanterna. Anfall på kanterna". Sedan åkte han till Roar Hansen, rapporterade om ytorna bakom Malmös ytterbackar och HIF gick till cupsemi.

Spelarna följde matchplanen perfekt, jag är mycket nöjd. Det är en äldre gentleman, Lars-Göran Persson, som vet vad han ser och det gäller att kunna lyssna på honom", säger Roar Hansen.

 

KULTURBÄRARNA & FRAMTIDEN

De senaste årens två största ledare i HIF:s matchtrupp - Mattias Lindström, 34 och Christoffer Andersson, 35 - satt efter en mindre bra säsongsinledning båda två på bänken. Från start i derbyt fanns i stället spelare som Carl Johansson, 19 och Abbe Khalili, 21. Båda stod för tongivande insatser i den tunga cupsegern.

Carl visar att han nog f-n är redo för den här nivån. Abbe Kahlili är mycket bra. Det är inte mycket mer att säga om det. Jag är väldigt nöjd med hela laget", säger Roar Hansen.

 

UPPSTÄLLNINGEN: 4-1-4-1

Loret Sadiku var tillbaka efter sjukdom men tog inte sin tidigare plats som mittback utan placerades i stället som en slags mittfältslibero bakom fyra raka mittfältare och framför en rak fyrbackslinje. Där skar han av den droppande Magnus Eriksson i defensiven och kunde fördela boll i offensiven. Han fick även möjlighet att styra HIF för att täcka upp bakom den kantspelare som gav sig i väg.

Jag kan ärligt säga att jag inte vet om vi ska fortsätta spela så här. Det gick bra i dag och jag har tankar för HIF:s framtid där det finns drag åt det här", säger Roar Hansen.

När Roar Hansen och Åge Hareide klev in i rampljuset på presspodiet smög en 71-åring från Ängelholm ut ur mediarummet på Swedbank stadion, satte sig i bilen och körde stillsamt E6:an hemåt med sin fru.

En vägg bort jublade HIF:s finalklara A-lag, på bortaläktaren sjöng de rödblå om att de ska ta cupen i år och så inledde Roar Hansen med att säga:

- Jag kan inte säga annat än att jag är stolt över mitt lag den här eftermiddagen. De höll sig till gameplanen och jobbade ändå ut.

Det var en gameplan som Lars-Göran Persson, 71, låg bakom.

Han kom fram till den efter att ha varit på plats på Nya Parken i måndags och förvånats över hur Norrköping inte klarat av att se möjligheterna på kanterna, luckorna bakom Miiko Albornoz och Ricardinho och förtjänsterna med att trycka ner Malmö FF:s centrala försvar.

Roar Hansen lyssnade noga på sin altmeister till favoritspion, modifierade en aning efter de spelare han ansåg formstarkast och det spelsätt han mer och mer vill nyttja.

Därför fick Loret Sadiku bli mittfältslibero.

 

Sedan skar Sadiku bort en droppande Magnus Eriksson, minimerade MFF:s centrala rappa kombinationsspel och tvingade Markus Rosenberg att alltför ofta driva alltför långt ut mot kanterna.

Och därför fick David Accam inte bara order om att gå i djupled, utan även rådet att smyga upp mot mittlinjen, locka med sig Miiko Albornoz och öppna ytor på MFF:s defensiva kanter.

Och kombinera det med att söka upp Albornoz högt på Malmös planhalva och sätta fart. Det var så HIF fick frispark i den 27:e minuten.

Loret Sadiku bröt, HIF ställde om och Albornoz tvingades stänga Accam.

Frisparken slogs helt enligt instruktion kort längs marken och inte högt mot Jansson, Helander och Johansson. Albornoz täckte, Erdal Rakip slumrade till och Simon Thern tvekade.

Abdul Khalili fick bollen och böjde in den bakom en aningen skymd Robin Olsen.

Det var exakt vad ett Helsingborgs IF ställt mot väggen behövde.

Utdelning på matchplanen, ledning i cupsemin och på andra sidan slogs Malmö med sig själv.

För utan den avstängde Markus Halsti och den efter 23 minuter utbytte Guillermo Molins (magsjuk) stod MFF utan den bredd som gjort laget till bäst i allsvenskan så här långt.

 

MFF hade mycket boll men Erik Johansson är mittback och sätter inte tempo som Halsti.

Erdal Rakip som ersatte Molins är ingen kantmittfältare och hamnade på mellanhand i jobbet mot Accam.

Bredare än så var inte Malmös trupp i går.

Simon Kroon byttes in i stället för Erik Johansson med kvarten kvar och när Åge Hareide blev tvungen att forcera mot kvittering kunde han titta mot bänken och välja mellan högerbacken Matias Concha, mittbacken Johan Hammar, den defensivare innermittfältaren Amin Nazari och den 20-årige anfallaren Pawel Cibicki.

Malmö hade mest boll i en intensiv och underhållande match som var så kvick och fysisk att domare Martin Hansson tappade den.

MFF kvitteringsjagade, dominerade men skapade inga riktigt rejäla kvitteringschanser.

 

Och när MFF hissat fram så gott som allt man har på en offensiv hörna sprintade David Accam i väg 75 meter och tunnlade Robin Olsen till 0-2.

Målet tog HIF till Friends arena för cupfinal mot Elfsborg den 18:e maj.

Och målet bör göra så att Åge Hareide tar sig en funderare.

För han förfogar över Sveriges bästa lag.

När alla är friska och hela.

När de inte är det är läget ett helt annat.

Och när HIF - pådrivna av Accam, Sadiku och den underbare Abbe Khalili - visade upp en helt annan prestation än tidigare i år visade man också att MFF 2014 verkligen går att rubba.

 

Det var en imponerande HIF-insats.

Tyvärr svärtades den ner av bengalerna som satte eld på flaggor och stolar på HIF-sektionen samt av det faktum att en HIF-supporter polisanmäldes för grovt olaga hot mot en 11-årig bollkalle.

Medan det första inte förvånar mig ett dyft är det andra så bottenlöst idiotiskt att jag - även om jag inte tror på kollektiv bestraffning och idioterna är i minoritet bland supportrarna - har förståelse för att HIF-spelarna, pådrivna av klubbledningen, inte tackade sina fans ordentligt efter matchen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!