Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Larsson

Marcus Lantz var inte ute efter att få vänner

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Har Tobias Linderoth möjlighet att lämna Borås den här gången – eller tar Christian Järlder steget upp?

För trots succén går Mjällby AIF och Marcus Lantz skilda vägar.

Inte helt förvånande.

När Mjällby i lördags hemmaslog IFK Norrköping med 2–0 tog nykomlingen sig upp på sjunde plats i den allsvenska tabellen.

Med det är laget två placeringar före det Sirius som gång på gång under året beskrivits som en supersuccé.

Om det som skett på Listerlandet har det pratats och skrivits mindre.

Vilket inte är så konstigt. Sirius hemort Uppsala är Sveriges fjärde största stad och ligger inte ens en timme från Stockholm medan Hällevik på Listerlandet i Blekinge har 800 invånare och ligger på ett ställe så avlägset att inte ens årets huvudtränar Marcus Lantz verkar ha hittat dit tillräckligt ofta.

För som jag förstår det är det en del i att Mjällby AIF och huvudtränaren nu går skilda vägar. Lantz har familjen i Göteborg, Mjällby sin allsvenska idrottsplats Strandvallen tre och en halv timme därifrån.

Pengarna flödar inte kring Maif

När parterna nu pratar om att man gjort en utvärdering och kommit fram till att ”vi har olika sätt att se på hur vårt arbetssätt ska vara för vår sportsliga organisation i framtiden” är det en del.

Det finns fler och det är anmärkningsvärt att mannen som tog upp Mjällby i allsvenskan – Milos Milojevic, nu assisterande till Dejan Stankovic i serbiska storklubben Röda Stjärnan – lämnade med en liknande beskrivning om varför.

Helt klart är att pengarna inte flödar kring Mjällby AIF.

Och det kommer inte att plockas in någon tränare från översta hyllan.

Redan när valet till slut landade på Lantz så var dagens förre Östertränaren Christian Järdler med i diskussionerna. Han blev till slut assisterande tränare och landade mjukare i spelartruppen än vad Marcus Lantz gjorde.

Det skulle vara ett både smidigt och prisvärt alternativ att uppgradera Järdler till huvudtränare. Med en liten löneökning och Lantz lön borta ges välbehövligt utrymme att lägga på en spelartrupp som det redan är klart att succéanfallaren Moses Ogbu kommer att lämna och där lånet på mittbacksklippan Jesper Löfgren går ut och där det inte lär bli något fortsatt samarbete.

Den som var allra först att få frågan om huvudtränarskapet när Milojevic lämnade var Tobias Linderoth, vars föräldrar bor i Hällevik.

Men Linderoth tackade nej då hans barn, som han har delad vårdnad av, bor i Borås och en flytt därifrån var inte aktuell. Det är väl tveksamt om det läget förändrats avsevärt.

Har överraskat förr

Att Lantz lämnar tumultartat efter en succésäsong går helt i linje med hela hans karriär.

Som mittfältare var han ute efter framgångar, inte vänner och gick alltid sin egen väg. Det är likadant som tränare. 

Vilken väg Lantz nu tar återstår att se.

Det samma gäller för Mjällby.

Sju kontrakt går ut – bland dem givne backen Victor Agardius och mittfältaren David Batanero – och det där andra allsvenska året kan bli riktigt tufft i Hällevik.

Men Mjällby har överraskat förr.

Både på och utanför planen.

Och kanske var det en slump.

Men den förre succétränaren Milos Milojevic har kvar familjen i Kristianstad och var hemma i Sverige förra veckan, ungefär samtidigt som Mjällby och Lantz bestämde sig för att gå skilda vägar.