Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Malmö har varit betydligt värre ute och gått vidare

Malmö tog ledningen mot Wolfsburg men föll med 2-1. De fick ändå med sig ett bortamål. Se höjdpunkter från matchen. Bilder från Kanal 9.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Båten var egentligen inte klar, men säsongen redan här och Jon Dahl Tomasson sjösatte sitt ombyggnadsprojekt till kryssare som vore den en lyxyacht.

90 minuter senare flyter Malmö FF fortfarande.

Och är ett enda mål från åttondelsfinal i Europa League.

Det såg minst sagt modigt ut.

Isaac Kiese Thelin, Marcus Antonsson, Adi Nalic och Arnor Traustason framför Anders Christiansen och Fouad Bachirou.

Så offensivt hade Malmö FF aldrig tidigare startat mot ett högkvalificerat motstånd på bortaplan i Europa.

Och bortsett sju-åtta skakiga minuter när det bara var de 4 500 MFF-supportrarna på läktaren som höll matchen i balans så flöt det på bra. Adi Nalic – som i fjol var så långt från startelvan att han fick spela för AFC Eskilstuna – flöt i väg längs högerkanten och försökte hitta Arnor Traustason på bortre.

Anel Ahmedhodzic – som i fjol var så långt från startelvan att han fick spela för Hobro i Danmark – var den som skötte MFF:s uppspel och såg ut precis som matchen för Malmö FF:s del. 

Lugn. Och trygg.

Wolfsburg såg ut ungefär som vad man är. 

Ett mittenlag i Bundesliga. Vilket betyder att man är snäppet över Malmö FF i klass, men inte mer än så och inte alltid så vana vid att föra matcher. 

En enda gång i första halvlek blixtrade hemmalaget till rejält. Den gången träffade Josip Brekalo ribban, men i övrigt hade Malmö FF träffat i princip helt rätt. Visst, man flög inte fram men utan kapten Rosenberg flöt skutan utan större problem ute på det stora europeiska havet.

Mindre problem?

Att Arnor Traustason skadad tvingades gå ut redan efter 22 minuter för att ersättas av Sören Rieks.

Ett problem som dock kändes försumbart när Isaac Kiese Thelins inlägg två minuter efter paus, nådde just Rieks vars nick tog på Kevin Mbabus hand och straffen var solklar.

Kiese Thelins väntade ut målvakten, satte 0–1 vid vänstra stolpen och MFF i ett drömläge.

Men en slarvig bollbehandling av Eric Larsson på egen planhalva satte till slut Brekalo i ett läge som kroaten med kuslig klass utnyttjade till 1–1. 

MFF hade lett matchen i ungefär två minuter och på de två minuterna hade matchens mentala läge svängt från svag fördel Malmö, till stor fördel Malmö till lätt fördel Wolfsburg.

Och på det tvingades även Sören Rieks byta efter en smäll mot knät.

Där stod Jon Dahl Tomasson.

Med 32 minuter kvar att spela, två påtvingade byten och noll utrymme till taktiska förändringar. Det var inte vägen den modiga matchplanen skulle ta.

Men oflytet slutade inte grina Malmö FF i ansiktet.

För när Wolfsburg – fyra minuter efter bytet där Jo Inge Berget ersatte Rieks – tog ledningen med 2–1 var det Isaac Kiese Thelins ben som styrde bollen i mål efter att Admir Mehmedis nick varit på väg utanför Johan Dahlins mål. Samtidigt så var det nyss inbytte Berget som upphävde offsiden genom att falla för tidigt när bollen slogs mot Mehmedi och där och då gick MFF-motorn inte helt i takt.

Ett bättre lag än Wolfsburg hade kunnat sänka Malmö FF i det läget.

Men den tyska liganian var aldrig riktigt nära.

Nu lever den här matchen i allra högsta grad.

När Malmö FF förlorade med just 1–2 borta mot Salzburg i Champions League-kvalet 2014 så visade statistiken på den tiden att man var favoriter att gå vidare på det resultatet med den procentuella fördelningen 51/49.

Det har gått sex år sedan dess och statistiken kan ha förändrats. Men det är öppet inför mötet i Malmö.

Efter att med 4 500 tillresta supportrar haft publiken i ryggen på bortaplan kommer 21 000 i ryggen på hemmaplan gör allt vad man kan för ett nytt malmöitiskt mirakel.

Samtidigt måste MFF höja sitt kreativa spel om man ska kunna nå hela vägen.

Den fotboll Jon Dahl Tomasson vill bygga är långt ifrån klar och när den är klar är frågan om den kommer att vara mest effektiv mot bättre motstånd.

Ett första svar på det kommer om exakt en vecka.

Malmö FF är ett enda mål från åttondelsfinal i Europa League.

Den som kan den malmöitiska europahistorien vet att klubben varit betydligt värre ute på senare år, och ändå gått vidare.

Båten är inte klar.

Men flyter fortfarande.

Och i Malmö vet man att man kan vinna med betydligt mer än 1–0 om det behövs.

Och mot Wolfsburg på torsdag är 1–0 allt som behövs.

KvP sammanfattar Malmö FF:s träningsvecka i Marbella.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.