Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

Inte redo för livet efter Rosenberg

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det är inte oväntat.

Men nödvändigt.

Trots att man har haft ett helt år på sig är Malmö FF inte redo för livet efter Markus Rosenberg.

Och Markus Rosenberg inte redo att lägga av som något annat än regerande svensk mästare.

Den 30:e augusti i år stod Markus Rosenberg i katakomberna till en arena på ett mässområde utanför en småstad på den jylländska landsbygden.

Det var tänkt att hans karriär skulle ha drygt två månader kvar.

Men MFF-anfallaren hade precis, en knapp månad från sin 36:e födelsedag, varit den avgörande skillnaden i ett dubbelmöte om en plats i ett europeiskt gruppspel.

Vi i presspacket gick så klart till attack direkt.

Flinck på Bladet, Hansson på Fotbollskanalen och jag växeldrog och målet var ju glasklart.

Om MFF gick vidare från gruppspelet skulle Markus Rosenbergs karriär vara över när det var dags för 16-delsfinal.

Rosenberg var stark, han är nästan lika skicklig på att formulera sig som han är att avgöra fotbollsmatcher, men presspacket spelade tre mot en så till slut släppte MFF-kaptenen garden och medgav att han funderade på att fortsätta:

– Om vi går vidare från gruppen så finns det en chans, helt klart, sa Rosenberg. 

Rosenberg gör sin näst bästa säsong

Vid den tidpunkten hade Malmö FF gått 16 raka matcher utan förlust under Uwe Rösler och hoppet om ett osannolikt SM-guld via en drömhöst levde fortfarande.

Och Markus Rosenberg blev bara bättre och bättre.

Ett mål hemma och ett borta när FC Midtjylland slogs ut mitt i en period då MFF-kaptenen på fyra allsvenska matcher stod för två mål och fem assister.

I skrivande stund har Markus Rosenberg 2018 spelat 37 matcher i allsvenskan och europeiska tävlingar. Han har på dessa gjort 23 poäng, 16 mål och sju assister.

På de fem säsonger som Rosenberg spelat för MFF sedan han återvände hem från nio år i Eredivisie, Bundesliga, La Liga och Premier League är 2018 anfallarens näst bästa år.

Bara den smått osannolika återkomstsäsongen 2014, då Malmö FF vann allsvenskan och tog sig in i Champions Leagues gruppspel, är ännu bättre. 

Det året snittade Rosenberg över en poäng per allsvensk match (29 poäng – 15 mål och 14 assister – på 28 matcher) och gjorde sju mål på tolv kval- och gruppmatcher i CL.

Så även om det inte längre biter lika exceptionellt i djupledslöpningarna och även om kroppen tar en dag extra på sig mellan matcherna så håller Markus Rosenberg högsta allsvenska klass.

 

LÄS MER: Rosenberg fortsätter – skriver nytt kontrakt

 

MFF är favorit 2019

AIK och Norrköping slåss om SM-guldet på söndag.

Men inget av lagen har någon spelare som gjort fler allsvenska poäng 2018 än vad Markus Rosenberg har.

När MFF-kaptenen den 8:e september i fjol valde att förlänga med ett år fick klubben 14 månader på sig att ställa om till tiden efter den spelare som i historien med all sannolikhet kommer att tituleras som Malmö FF:s största genom tiderna.

Utan att klara av det.

Under 2018 skulle andra kliva fram för att sedan vara redo att ta över efter Rosenberg.

Istället kom laget, när det gällde som mest, att luta lika tungt mot Nils Markus axlar som man gjorde 2014 och 2015.

Att Malmö FF inte slåss om titeln har med en besynnerligt usel vår där en hel ledarstab inte lyckades ta sig ur förutbestämda hjulspår att göra och ganska lite med Markus Rosenberg.

MFF-ikonen själv säger att hans beslut att fortsätta inte har med resultat och poäng att göra utan om att han fortfarande brinner och att kroppen känns bra.

Men jag är övertygad om att ett MFF på väg mot SM-guld och ett nyss avklarat Europa-gruppspel är betydligt mer förenligt med Markus Rosenbergs bild om hur han ska avsluta karriären.

För även om Malmö FF inte vinner SM-guld i år så kommer den trupp som klubben har i dag (efter Rosenbergs förlängning är de enda två kontrakt som går ut till nästa år de två reservmålvakterna Fredrik Anderssons och Walter Viitalas) att vara titelfavorit även 2019.

Då kan Rosenberg dra sig tillbaka som mästare

Under Uwe Röslers ledning, med Guillermo Molins i form från säsongsstart, en eller ett par nyförvärv och spelare som Anders Christiansen, Fouad Bachirou, Arnor Traustason och Rasmus Bengtsson har MFF ypperliga chanser till ett betydligt bättre allsvenskt år 2019. 

Och då kan Markus Rosenberg sedan dra sig tillbaka som en mästare.

Ett scenario betydligt mer passande för MFF-kaptenen än det allsvenska läget 2018.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!