Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Malmö FF har aldrig haft ett bättre läge att nå gruppspel

Malmö FF tränar inför returmötet i Europa League med HSK Zrinjski
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Markus Rosenberg står som vanligt i centrum i Malmö FF.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Uwe Rösler på väg att ta Malmö FF till ett andra rakt Europa League-gruppspel?
Foto: Matilda Ahlberg / BIldbyrån

Fotbollen har många gånger visat oss att allting kan hända.

Malmö FF är nu i Bosnien/Hercegovina för att bevisa att detta inte är en sådan gång.

Och rent realistiskt så spelas det ur MFF-perspektiv en minst lika intressant match i Tel Aviv som utanför Mostar.

För att slå ut Malmö FF i kväll måste HSK Zrinjski göra fyra mål (visst, exakt 3–0 leder till förlängning men det räcker inte för att slå Zrinjski ska gå vidare).

Om MFF gör ett måste hemmalaget göra fem.

Hur många tävlingsmatcher som Malmö FF spelat sedan man senast släppte in mer än tre mål?

157 stycken.

Senast det hände var på ett ställe ungefär så fjärran Stadion Pecara i Široki Brijeg som man kan komma i det europeiska cupspelet.

Santiago Bernabeu i Madrid, Champions League-gruppspelets sista omgång 2015 och Real massakrerade Malmö FF med 8–0.

Av alla citat från alla presskonferenser som sprutat ut från MFF sedan den sagolika första Champions League-resan tog fart för fem år sedan är det speciellt ett som har fastnat i mig.

”Man måste vara realist åsså”.

Det var dagen innan MFF:s första CL-match någonsin och Markus Rosenberg satt långt ner i katakomberna under det hypermoderna skrytbygget Juventus Stadium i Turin.

Malmö FF:s lagkapten pratade om sitt lags chanser mot stormakten från Italien, han pratade om ett hopp som alltid lever och sedan avslutade han med just den där meningen.

Så länge Markus Rosenberg var kvar på planen i Turin stod det 0–0.

Men i den 53:e matchminuten tvingades lagkaptenen bryta. Carlos Tevez gjorde sedan 1–0 i 59:e och fastställde 2–0 i 90:e.

”Man måste va realist åsså”.

Och det gäller åt båda hållen.

Fem år senare är Malmö FF nu i Bosnien/Hercegovina för att möta HSK Zrinjski från Mostar. Eftersom Uefa inte godkänner Zrinjskis ordinarie hemmaarena spelas matchen i Široki Brijeg ett par mil ut på landsbygden från det Mostar som kanske drabbades allra hårdast av inbördeskriget på Balkan.

Handlar om inställning

Det multietniska Mostar sågs innan kriget av många som den plats i staten Jugoslavien som integrerats bäst. Där levde bosniaker, bosnienserber och bosnienkroater sida vid sida.

Efter kriget anses Mostar var en av Balkanländernas mest splittrade städer.

Det är ett faktum långt allvarligare än fotboll, men bland många viktiga delar i det som är fotboll framstår förmånen att glömma resten av livet för två gånger 45 minuter som en av de vackraste.

Markus Rosenberg på plats i Bosnien/Hercegovina
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Uwe Rösler har direktflugit ner sitt lag till Bosnien/Hercegovina med ett 3–0-resultat i underkant från hemmamötet i bagaget och…

”Man måste va realist åsså”.

Det skulle vara ett misslyckande långt större än FK Vardar och FC Vidi tillsammans om Malmö FF tappade det här.

Och eftersom ”man måste va realist åsså” så är det mest intressanta kring Malmö FF torsdagen den 15 augusti 2019 inte det som händer i Široki Brijeg.

Utan vad som händer på Ha Moshava i Petah Tikva i Tel Avivs östra utkanter.

Det Bnei Yehuda som var i Skåne 2011 och fick stryk av Helsingborgs IF med 3–0 har 2–2 med sig från mötet med Neftchi i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Eftersom internet har många sidor och en av de goda är att du med ett par trevande mejl åt rätt håll kan få tillgång till i princip vilken fotbollsmatch som helst så har jag, efter MFF:s 3–0-seger mot Zrinjski, tillbringat ett par timmar med att se Baku-mötet.

Kort sammanfattat.

Svagt försvarsspel från båda håll, vissa spännande offensiva intentioner från så väl hemma- som bortalag och en Neftchi-kvittering i 97:e minuten.

Ingen av lagen är lätta.

Ingen av lagen är favoriter mot Malmö FF.

Om man är realist (och ni vet vi det här laget att man måste va realist åsså) så står MFF ett dubbelmöte med ett av de här lagen från ett fjärde europeiskt gruppspel på sex år.

Och man går i så fall in i det dubbelmötet som klara favoriter.

Rösler kompromissar inte

Jämför man med var Vardar befann sig 2017 och FC Vidi i fjol så var båda de lagen då bättre än Bnei Yehuda och Neftchi är nu, och även om det inte garanterar någonting så har Malmö FF har aldrig haft ett bättre läge att nå gruppspel.

Men först – och det här är viktigt – ska Malmö FF spela 90 minuter fotboll i ett avsvalnande Bosnien där temperaturen på ett dygn sjönk från 41 till 23.

Dessutom går solen ner i paus och det värsta solsteket undviks.

Uwe Rösler på väg mot nästa kliv ut i Europa.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

MFF har möjlighet att släppa in tre mål utan att åka ur mot ett lag som i Malmö knappt hade bollkontroll på offensiv planhalva tre gånger.

Varje match lever så klart sitt liv och jag är övertygad om att Uwe Rösler inte kompromissat i en enda 100-dels detalj inför kvällens match.

Faktum är att just sättet MFF, genom de senaste fem årens erfarenheter, lärt sig att förbereda laget för matcher som den här gör att jag inte tvivlar en sekund på avancemang.

Alla vet exakt vad som krävs.

Fotbollen har många gånger visat oss att allting kan hända.

För Malmö FF är det nu dags att visa att detta inte är en sådan gång.