Erik Hamrén Foto: Thommy Tengborg / TtErik Hamrén Foto: Thommy Tengborg / Tt
Erik Hamrén Foto: Thommy Tengborg / Tt
Mattias Larsson Foto: Tomas LeprinceMattias Larsson Foto: Tomas Leprince
Mattias Larsson Foto: Tomas Leprince
Mattias Larsson

"Självklart vilka som ska ta över"

Publicerad

Erik Hamrén meddelar att han avgår efter EM i sommar.

Ett besked som kommer två år för sent och ett halvår för tidigt.

Men det är inte bara dags för en ny förbundskapten – det är dags för Svenska fotbollförbundet att byta ut hela den sportsliga ledningen och ta svensk fotboll in i samtiden.

Namnen som ska göra det är i mina ögon självklara.

Med drygt fem månader kvar till EM i Frankrike meddelar alltså Sveriges förbundskapten att han slutar sitt uppdrag.

Visserligen efter mästerskapet, men ändå.

I mina ögon är det en märklig tajming, för nu åker vi till EM med en förbundskapten som är "dead man walking". Det sägs att Hamrén och förbundet gör så här för att undvika spekulationer fram till och under mästerskapet, men jag är rädd att det bara gör läget värre.

Hade Hamrén varit stark nog och förbundet övertygade om att han var den bäst lämpade mannen för jobbet, så hade man klarat av att hålla debatten mellan förbundsledning och förbundskapten.

Tillsammans utstrålat tillit och framtidstro.

Nu kommer varje misslyckad träningsmatch, varje olyckligt uttalande, varje felbeslut att sättas i kontrast till det faktum att det är bestämt att Sverige kommer att få en ny förbundskapten så fort mästerskapet är över.

Och om det inte hade varit bättre om vi redan haft det.

Dessutom – och vi har sett det förr under mästerskap och kval i fotbollsvärlden – vet spelare om att det snart kommer en ny kapten och i motgång kan sådant straffa sig hårt.

"Hur gör man då?"

Med rätt hantering av ärendet från SvFF så tror jag det hade varit sportsligt bättre om Hamrén och förbundet deklarerat skilsmässan efter EM.

Det är dessutom så att opinioner vänder snabbt.

Om Sverige, mot förmodan, vinner EM och spelar fantastisk fotboll där yngre spelare som John Guidetti, Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki med hjälp av Hamrén tar steget till internationella stjärnor. Hur gör man då när en ersättare redan är utsedd?

Med det sagt.

Det är tid för en ny förbundskapten, det var det redan efter det missade EM-kvalet 2014.

Vi har med Hamrén i kontrast till Lars Lagerbäck och även bakåt till Tommy Söderberg och Tommy Svensson sett att ett litet land som Sverige behöver byggas på en stabilare och tryggare defensiv än den vi haft under Hamrén.

Men det är inte bara tid att byta ut Hamrén.

Det är tid att ta det svenska landslagets organisation in i samtiden.

Det handlar om att inse att man är det svenska landslaget och att det innebär att man är Sveriges och det svenska folkets lag, man är inte sitt eget lag.

Du spelar inte i det svenska landslaget och du jobbar inte med det svenska landslaget för din egen skull.

Du gör det för svensk fotboll.

För oss i Sverige som älskar sporten.

Och som vill se det här landet gör så bra som möjligt i från sig i världens största sport - så väl breddmässigt som elitmässigt.

De som följer och bryr sig om landslaget är långsiktigt viktigare än dem som för tillfället spelar där.

Landslagschefen Lars Richt är sprungen ur en gammal skola som sedan länge borde ha varit avskaffad och samtidsanpassad.

Han bör ersättas av någon som har kunnandet och kraften att profilera om det svenska landslaget.

"Players manager" Marcus Allbäck jobbar väldigt nära Hamrén och har varit spelare under den tid då landslagets slöts allt hårdare, därför bör även Allbäck lämna sitt jobb.

Frågan är då vem som ska ta över.

Gör Larsson till förbundskapen

Henrik Larsson är med sitt namn, sina erfarenheter och sitt fotbollskunnande i mina ögon ytterst intressant.

Han var visserligen en betydande del i skeendet när "Blågult" blev det slutna landslaget.

Men Henrik Larsson har förändrats på den punkten under sitt år i ett Helsingborgs IF som skriker efter uppmärksamhet och positiv publicitet. Larsson har helt enkelt insett vad som krävs utanför fotbollsplanen för att vara en framgångsrik fotbollsorganisation i slutet av 2010-talet.

I mina ögon är det dags att ta 94-gänget in i dagens landslag på allvar.

Gör Henrik Larsson till förbundskapten.

Låt Roland Nilsson – som i dag är ungdomsförbundskapten – bli den diplomatiska bryggan in i det svårsvängda förbundet.

Och låt Jonas Thern - med sin erfarenhet av allt från den yppersta världseliten till daglig utbildning av ungdomsspelare på gräsrotsnivå – bli ny landslagschef.

Med den trion styrande det svenska landslaget skulle vi gå mot en mycket spännande framtid.

Även post-Zlatan Ibrahimovic.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag