Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Larsson: ”Matchen mot Djurgården avgörande”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det sägs att en kris i Malmö FF aldrig är längre än 90 minuter bort.

Jon Dahl Tomasson ska nu se till att Djurgården på Stadion 1 juli 2020 inte ska bli 90 sådana minuter.

Efter att Malmö FF och Djurgården mötts på Stadion i kväll har en sjättedel av allsvenskan 2020 spelats.

Under Jon Dahl Tomasson har MFF så här långt vunnit en av fyra seriematcher, laget har ett poängsnitt på 1,5 per match och så kan det vara i början av en serie.

Inte minst när man kan hävda att de fyra första omgångarna är att jämföra med träningsmatcher inför seriestart som nu aldrig blev av.

Men Malmö FF:s problem har ändå funnits där. Både under ordinarie försäsong (minns Varberg hemma) och nu när serien gått i gång. Jon Dahl Tomasson pratade inför matchen mot Djurgården om det sena slarviga målet borta mot Häcken, om att spela en man mindre i 60 minuter mot Varberg, om en dum frispark i sista minuten av första halvlek mot AIK i söndags.

Tomasson lyfte också, ännu en gång och helt korrekt, ett för lågt bolltempo, ett behov av större rörelse och större variation i spelet mellan kort och långt.

Allt det där är rätt.

”MFF är inte där”

Men det som så här långt borde bekymra Malmö FF mest är att det match för match blir allt tydligare att spelsystemet och spelarmaterialet inte flyter ihop. 

Malmö FF har inte kantanfallare med de egenskaper som krävs för spelsättet samtidigt som samma spelsätt placerar allt för många i omklädningsrummet inflytelserika spelare i missnöjespositioner.

Ska man göra stora förändringar i fotbollsklubbar finns det lägen som är bättre än andra.

Ett är när du har ett stort naturligt spelarskifte med exempelvis många utgående kontrakt. Ett annat är när du har många unga spelare på väg in.

Malmö FF är inte där.

Och när klubben nu är där man varit många gånger de senaste åren, med en fotboll som går lite för sakta och där man har lite för svårt att bryta mönster och blir beroende av enskilda spelares skicklighet.

Så här långt har Anders Christiansen varit i en klass för sig medan Isaac Kiese Thelin tagit steg för steg och de senaste matcherna stått för högklassiga prestationer.

Runt om knuten väntar Ola Toivonen på att göra comeback. Toivonen vars tilltänkta position är antingen central anfallare eller central offensiv mittfältare.

Alltså antingen Kiese Thelin eller Christiansens position.

Det är inte bara gamla värvningar som inte riktigt rimmar med spelsättet...

Står inför avgörande omgångar

Sedan är fotboll en företeelse som är helt resultatbaserad. Så länge ett lag som Malmö FF vinner fotbollsmatcher så är utseende på spelet de presterar bara något att ha åsikter kring, inte mer än så.

Därför är matchen mot Djurgården avgörande.

Jon Dahl Tomasson är i skriande behov av en seger för att kritiken inte ska börja få stabil statistik att luta sig mot.

För det är först då de stora problemen kan börja i Malmö FF.

Fråga bara Magnus Pehrsson vars Malmö FF under våren 2018 på många sätt – om man tittar till bollinnehav och antal avslut – liknade MFF våren 2020.

Då kom Malmö FF inte ur poängtappstrallen och Pehrsson fick lämna jobbet.

Därför står Jon Dahl Tomasson inför avgörande omgångar.

Efter Djurgården hemma väntar Elfsborg borta och därpå Norrköping hemma.

Serieledande Norrköping som i dagsläget har full pott och är sex poäng före Malmö.

Det avståndet bör inte växa tills det är dags för lagen att mötas i Malmö.