Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Kunde inte bli bättre för svenska fotbollen

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Gerhard Sager var spårlöst försvunnen, Bartosz Grzelak fick uppdraget att plocka fram lappar ur små plastbollar och sedan gick storlarmet på SMHI.

För det blev vår nu.

Den svenska fotbollssäsongen börjar i helgen.

Herre jävla jisses.

Hammarby mot IFK Göteborg.

Malmö FF mot AIK.

Det har genom åren pratats mycket om svenska cupen som vår inhemska fotbolls svarta får och lite för lite om det geniala i det nu rådande upplägget med gruppspel, kvartsfinal och semifinal innan den allsvenska premiären.

Men om införandet av ett gruppspel var det som fiskade upp cupen ur sin grav, vad ska man säga om den här kvartsfinallottningen?

För svensk fotboll kunde det inte blivit bättre.

Efter att Saku Ylätupa tagit in AIK som åttonde och sista lag i kvartsfinalspelet så fanns fyra storklubbar kvar.

Att arrangera ett Stockholmsderby med fem eller sex dagars förberedelser och allt vad det innebär hade varit allt annat än optimalt. 

Så därför kunde det inte bli bättre än så här. 

Uppmjukning på lördag och sedan en supersöndag.

Hammarby mot IFK Göteborg 13.30.

Malmö FF mot AIK 16.00.

Man kan inte få allt här i livet men det här räcker ett tag. Det här ska vi vara riktigt nöjda med.

Och det ska kvartsfinallagen bakom de fyra stora också vara.

Ett av Falkenberg och Mjällby kommer att spela semifinal. Bara en sådan sak. Och Elfsborg får en behaglig dryg halvtimma i buss till sin bortamatch mot Häcken.

Så även i det lilla finns det stora saker i den här lottningen.

Samtidigt stängde AIK gruppspelet med sin 3–1-seger mot Kalmar.

Och visst är det tidigt på året och absolut ingenting går att säga med säkerhet, men tre tävlingsmatcher in i säsongen kan vi nu se tendenser som vi tidigare fick vänta på till mitten av maj.

Visst bygger klubbar om (som Malmö och AIK) och visst ska det fortfarande fyllas hål lite här och var (Djurgården såg mot Mjällby ut att ha en Grand Canyon att sätta igen efter Marcus Danielson) men vi har också sett saker att ta fasta på.

Som att Hammarbys nio mål på två hemmamatcher på Tele 2 visar att laget offensivt sett kommer att fortsätta leverera den attackfotboll som ständigt balanserar mellan vansinnigt vägvinnande och rätt riskfylld.

Som att Malmö FF fortfarande kan spela matcher utan att imponera och irriterade gå av planen med frustration i ena handen och tre poäng i den andra.

Som att Djurgården är det mästarlag under 10-talet där kollektivet betydde allra mest och att det kollektivet tappat sina två viktigaste beståndsdelar i lagkaptenen Marcus Danielson och skyttekungen Mohamed Buya Turay.

Som att AIK dras med skadeproblem, renoveringsbekymmer och en snedbalanserad trupp samtidigt som man mot Kalmar började närma sig den takt som klockan nu börjat spurta mot allsvensk premiär med. 

Och som att IFK Norrköping – denna snälla, välkammade och in i bövelen trevliga klubb – försatt sig själv i något slags småstadskaos där trotjänare får sparken, där spelartruppen rycker ut till försvar, där sponsorer skriver öppna kritiska brev, där man ska slåss om guldet men förlorar mot Tvååker och där det mesta verkar skyllas på en ordförande.

Men innan allsvenskan börjar ska nu både kvartsfinal och semifinal i svenska cupen spelas.

Hur det går?

Ingen aning.

Men att AIK efter segern i kväll har tre chanser ut i Europa – egen cupseger, cupseger till Hammarby eller cupseger till Malmö FF – bör i alla fall lätta trycket på Rikard Norlings axlar en timme eller två.

 

Så går kvartsfinalerna

Hammarby–Göteborg

Hammarby är sannolikt Sveriges bästa lag på hemmaplan och på Tele 2 måste Bajen räknas som klara favoriter i det här mötet. Nio mål på det två gruppmatcherna imponerar. Göteborg ordnade sig vidare på kryss mot Sirius i sista omgången och slår ur underläge här. Det som dock kan tala för IFK är desperationen. Bajen är redan Europaklart i sommar. Det här är Blåvitts sista chans.

TIPS: Hammarby vidare.

Häcken–Elfsborg

Andreas Alms Häcken är enda lag som gått igenom gruppspelet utan att släppa in ett enda mål och 2–0-segern mot Östersund i sista omgången innebar inte bara avancemang, utan också precis den segermarginal som krävdes för hemmaplan i kvarten. Imponerande precision. Elfsborg lyckades med konststycket att förlora mot division 1-laget Oskarshamn men ändå krångla sig vidare till kvarten.

TIPS: Häcken vidare.

 

Malmö–AIK

Två storklubbar under mindre ombyggnationer som så här långt inte imponerat. MFF var illa ute mot Karlskrona och avgjorde på en målvaktsmiss. AIK låg under med 2–0 hemma mot Jönköping men räddade till 2–2 innan man bortaslog Örgryte med 1–0 på ett självmål. Segern mot Kalmar var rättvis men det är lite av ett ångestmöte i Malmö i helgen. Tomassons MFF bör dock vara steget före AIK på hemmaplan.

TIPS: Malmö vidare.

 

Mjällby–Falkenberg

Mjällby slog ut Djurgården och Falkenberg slog ut Norrköping. Inga dåliga bedrifter. Allsvenska nykomlingen Mjällby, som gick rakt genom superettan som nykomling i fjol, tog dessutom maximala nio poäng och böra vara favoriter på hemmaplan mot ett Falkenberg som gick vidare på målskillnad trots förlust mot Peking. Men Hasse Eklunds Falkenberg är ett Harry Houdini-lag och har gjort det oväntade förut.

TIPS: Falkenberg vidare.