Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

En smärtsam käftsmäll till Blåvitt-supportrarna

Foto: TOMAS LEPRINCE
Sören Rieks och Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Sören Rieks jublar i 1-1-matchen för IFK Göteborg mot IFK Norrköping i somras Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sören Rieks till Malmö FF är en väldigt vettig värvning som ger Magnus Pehrssons lagbygge den bredare spetskompetens man skrikit efter.

Samtidigt är det en smärtsam käftsmäll för alla Blåvittsupportrar.

Och en talande bild av statusläget mellan Sveriges två framgångsrikaste klubbar genom tiderna.

När Malmö FF så sent som i tisdags presenterade Fouad Bachirou från Östersund som klubbens senaste nyförvärv så ställde jag frågan om Bachirou verkligen var rätt spelare för MFF.

Att han var tillräckligt bra rådde det ingen tvekan om, men Bachirou hade på fyra år i Östersund gjort fyra mål och två assister i seriespelet.

Oscar Lewicki och Bonke Innocent är inte heller några poängplockare av rang och Mattias Svanbergs stora genombrott ligger fortfarande längre fram i tiden.

Kvar fanns då bara det isländska nyförvärvet Arnor Traustason som kommer till Malmö efter ett och ett halvt tunga år på kontinenten.

Jag skrev också att det inte fanns en chans att Malmö FF inte uppmärksammat den problematiken.

Och nu står Sören Rieks här.

Dansken spelade i fjol 30 av 30 allsvenska matcher från start och gjorde fem mål och sex assister i ett lag som slutade tia i tabellen och som sammanlagt åstadkom 42 mål framåt.

Sören Rieks var alltså direkt involverad i mer än 25 procent av alla IFK Göteborgs allsvenska mål 2017.

Hade Rieks spelat i Malmö FF och haft samma poängsnitt hade han blivit lagets bästa poängplockare.

Och fjolåret var ingen engångshändelse.

Året dessförinnan, 2016, när IFK Göteborg slutade fyra i tabellen landade Rieks också på elva poäng och 2015, när IFK blev tvåa, stod dansken för 13.

Man ska vara försiktig med att låta siffror säga hela sanningen, men att Rieks presterat på samma nivå i ett lag som gjort allt sämre i från sig talar för utveckling.

Vän av ordning lyfter ett frågetecken för det faktum att Sören Rieks precis som Arnor Traustason mest huserat till vänster på mittfältet. Men båda två spelar både gärna (och historiken visar framgångsrikt) centralt, medan Traustason också kan spela på högerkanten.

Sett ur perspektivet att Sören Rieks kommer gratis, är i en ålder (31 år i april) där han inte lär ha bråttom utomlands och kan allsvenskan väl så så är det en på papperet bra värvning.

Lägger man till hur MFF:s nybygge 2018 såg ut innan Rieks så är det en på papperet väldigt bra värvning.

I mina ögon är den mest spännande formationen utifrån hur MFF-truppen ser ut just nu att spela med två mer lite lägre innermittfältare, där Oscar Lewicki tar mer defensivt ansvar och Fouad Bachirou med sitt något vassare offensiva passningsspel får den offensivare rollen. Och så Rieks och Traustason på varsin kant.

Samtidigt vet jag hur gärna Malmö FF vill se den egna talangen Mattias Svanberg erövra platsen till höger på mittfältet. Vilket i så fall skulle öppna för så väl Traustason som Rieks i en central offensivare mittfältsroll.

Helt klart är MFF:s trupp för säsongen 2018 nu börjar få ett innehåll som matchar förväntningarna. Dock ska Magnus Pehrsson och hans stab få allt att fungera på planen och det är ingen lät uppgift efter vinterns orkan i omklädningsrummet.

Samtidigt.

Och Daniel Andersson kommer så klart aldrig att säga ett ljud om det.

Men som född rakt in i Malmö FF:s allra heligaste med en pappa som på den tiden var lagkapten så vet jag att han njuter av att inför säsongen 2018 ha värvat spelaren som 2017 var IFK Göteborgs bästa.

Rieks övergång kommer att bli en av försäsongens största snackisar och höjer temperaturen på en redan het allsvenska.

IFK Göteborgs supportrar kan trösta sig med att de har ett eget spännande nytt lagbygge att följa. Och där ville Rieks inte vara med och hade inte heller, på lång sikt, passat in.

En sista intressant detalj.

Rieks tre år med expertskatt i Sverige är slut.

Smakar det så kostar det. Speciellt för Malmö FF.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!