Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE
Sören Rieks och Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNSören Rieks och Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Sören Rieks och Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Sören Rieks jublar i 1-1-matchen för IFK Göteborg mot IFK Norrköping i somras Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNSören Rieks jublar i 1-1-matchen för IFK Göteborg mot IFK Norrköping i somras Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Sören Rieks jublar i 1-1-matchen för IFK Göteborg mot IFK Norrköping i somras Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

En smärtsam käftsmäll till Blåvitt-supportrarna

Publicerad

Sören Rieks till Malmö FF är en väldigt vettig värvning som ger Magnus Pehrssons lagbygge den bredare spetskompetens man skrikit efter.

Samtidigt är det en smärtsam käftsmäll för alla Blåvittsupportrar.

Och en talande bild av statusläget mellan Sveriges två framgångsrikaste klubbar genom tiderna.

När Malmö FF så sent som i tisdags presenterade Fouad Bachirou från Östersund som klubbens senaste nyförvärv så ställde jag frågan om Bachirou verkligen var rätt spelare för MFF.

Att han var tillräckligt bra rådde det ingen tvekan om, men Bachirou hade på fyra år i Östersund gjort fyra mål och två assister i seriespelet.

Oscar Lewicki och Bonke Innocent är inte heller några poängplockare av rang och Mattias Svanbergs stora genombrott ligger fortfarande längre fram i tiden.

Kvar fanns då bara det isländska nyförvärvet Arnor Traustason som kommer till Malmö efter ett och ett halvt tunga år på kontinenten.

Jag skrev också att det inte fanns en chans att Malmö FF inte uppmärksammat den problematiken.

Och nu står Sören Rieks här.

Dansken spelade i fjol 30 av 30 allsvenska matcher från start och gjorde fem mål och sex assister i ett lag som slutade tia i tabellen och som sammanlagt åstadkom 42 mål framåt.

Sören Rieks var alltså direkt involverad i mer än 25 procent av alla IFK Göteborgs allsvenska mål 2017.

Hade Rieks spelat i Malmö FF och haft samma poängsnitt hade han blivit lagets bästa poängplockare.

Och fjolåret var ingen engångshändelse.

Året dessförinnan, 2016, när IFK Göteborg slutade fyra i tabellen landade Rieks också på elva poäng och 2015, när IFK blev tvåa, stod dansken för 13.

Man ska vara försiktig med att låta siffror säga hela sanningen, men att Rieks presterat på samma nivå i ett lag som gjort allt sämre i från sig talar för utveckling.

Vän av ordning lyfter ett frågetecken för det faktum att Sören Rieks precis som Arnor Traustason mest huserat till vänster på mittfältet. Men båda två spelar både gärna (och historiken visar framgångsrikt) centralt, medan Traustason också kan spela på högerkanten.

Sett ur perspektivet att Sören Rieks kommer gratis, är i en ålder (31 år i april) där han inte lär ha bråttom utomlands och kan allsvenskan väl så så är det en på papperet bra värvning.

Lägger man till hur MFF:s nybygge 2018 såg ut innan Rieks så är det en på papperet väldigt bra värvning.

I mina ögon är den mest spännande formationen utifrån hur MFF-truppen ser ut just nu att spela med två mer lite lägre innermittfältare, där Oscar Lewicki tar mer defensivt ansvar och Fouad Bachirou med sitt något vassare offensiva passningsspel får den offensivare rollen. Och så Rieks och Traustason på varsin kant.

Samtidigt vet jag hur gärna Malmö FF vill se den egna talangen Mattias Svanberg erövra platsen till höger på mittfältet. Vilket i så fall skulle öppna för så väl Traustason som Rieks i en central offensivare mittfältsroll.

Helt klart är MFF:s trupp för säsongen 2018 nu börjar få ett innehåll som matchar förväntningarna. Dock ska Magnus Pehrsson och hans stab få allt att fungera på planen och det är ingen lät uppgift efter vinterns orkan i omklädningsrummet.

Samtidigt.

Och Daniel Andersson kommer så klart aldrig att säga ett ljud om det.

Men som född rakt in i Malmö FF:s allra heligaste med en pappa som på den tiden var lagkapten så vet jag att han njuter av att inför säsongen 2018 ha värvat spelaren som 2017 var IFK Göteborgs bästa.

Rieks övergång kommer att bli en av försäsongens största snackisar och höjer temperaturen på en redan het allsvenska.

IFK Göteborgs supportrar kan trösta sig med att de har ett eget spännande nytt lagbygge att följa. Och där ville Rieks inte vara med och hade inte heller, på lång sikt, passat in.

En sista intressant detalj.

Rieks tre år med expertskatt i Sverige är slut.

Smakar det så kostar det. Speciellt för Malmö FF.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag