Mattias Larsson

Klassvärvningen sätter MFF i ett helt nytt läge

Champions League-året 2015 värvade Malmö FF två spelare från Balkan med tio dagars mellanrum.

Nu har Malmö FF köpt vänsteranfallaren Veljko Birmančević från Serbien.

Och på torsdagsmorgonen får jag höra att bara några få avgörande detaljer återstår att lösa för att den kroatiske anfallaren Antonio Colak också ska bli himmelsblå.

Klassvärvningar som Colak, om den går i lås, sätter MFF i ett helt nytt läge – där man också bör rensa och starta om omklädningsrummet en aning.

Det sägs att man ibland inte ser skogen för alla träd.

Den här gången såg vi inte kanten för alla nior.

Efter att ha tillbringat den sena onsdagskvällen med att plöja allt det rörliga som finns att hitta på Veljko Birmančević i olika analysverktyg kan jag säga det här. 

De 10 miljoner kronor det rapporteras om från Serbien (och som går i linje med uppgifterna här i Sverige) att Malmö FF har betalt för kantanfallaren har potential att betala tillbaka sig. Med råge.

Det är MFF:s chefsscout Vito Stavljanin, med rötterna i just Serbien, som via sina kontakter för flera år sedan fick upp ögonen för Birmančević. När kantanfallarens utveckling började gå allt brantare uppåt – samtidigt som Sören Rieks fyllt 33 och Arnor Traustason vill lämna – så agerade Malmö FF.

Birmančević är ruggigt snabb, inte minst med boll, och bra en mot en. Han gör mål och assist och dessutom sitter han på en inläggsfot av rang. 

Och just inläggsspelet är något Jon Dahl Tomasson öppet pekat på som ett område Malmö FF måste förbättra.


Det var också ovanligt positiva tongångar inifrån MFF-borgen på onsdagen när jag pratade runtom Birmančević. Det är helt tydligt att Malmö FF med honom anser sig ha lyckats värvat något alldeles extra.

Det kommer onekligen att bli spännande att följa den 22-årige serben som enligt sportchefen Daniel Andersson har stor potential ”att bli mycket användbar både på kort och lång sikt” och som har en värdestegringsmöjlighet som bara några få i dagens trupp.

Sedan är det ju det här med någon att slå inläggen till.

För det går inte att understryka nog.

Malmö FF kommer 2021 precis som 2020 att spela med en nia. I nuläget har man ingen nia. 

Jag är fortfarande övertygad om det bästa alternativet i truppen just nu är Jo Inge Berget. Men norrmannen har aldrig fått kontinuitet centralt och höjer han laget mer centralt än vad laget tappar på kanten om han inte är där?

Med det enorma löparbete norrmannen kan göra lutar jag åt det senare.

Men Malmö FF har inte värvat färdigt.

Den centrala anfallspositionen ska fyllas.

Och man jobbar nu rejält på att få loss Antonio Colak från PAOK. 

Champions League-sommaren 2015 värvades Vladimir Rodic och Nikola Djurdjic med tio dagars mellanrum.

Det skulle inte förvåna mig om något liknande sker vårvintern 2021 med Veljko Birmančević och Antonio Colak.


Som jag förstår det tidigt på torsdagsmorgonen återstår några få avgörande detaljer att lösa, detaljer som kan bli lite komplicerade. För trots att klubbarna är mer eller mindre överens och spelaren vill till Malmö finns risken att affären faller. Så ser fotbollsvärlden ut i dag ut, där otroligt många kockar slåss om en bit av soppan.

Löser sig den knuten har MFF på bara några dagar ändrat sitt utgångsläge väsentligt.

För med två spelare av den kalibern in och efter ett år där det stundtals varit missnöje bland mer etablerade spelare är det läge att starta om omklädningsrummet rejält.

Bengtsson-soppan måste en gång för alla redas ut, Marcus Antonsson lånas ut och Arnor Traustason – som allt mer uppenbart lider svårt av att inte få ut sin potential i Tomassons Malmö – bör släppas och tackas för tre fina år med två 16-delar i EL och ett SM-guld.

Med två spännande värvningar och några lösgjorda spänningar i det Åge Hareide kallade garderoben skulle MFF få en välbehövlig omstart på 2021 efter det nesliga cupfiaskot.

Samt en välbehövlig månad till allsvenskan och fyra lika välbehövliga månader att bygga på inför Champions League-kvalet i sommar.