Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

”Kan vara ett ödesdigert misstag av Tomasson”

Ingår Rasmus Bengtsson i Jon Dahl Tomassons MFF-plan?
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

I fem år har Rasmus Bengtsson varit Malmö FF:s bästa mittback.

Att inte försöka få honom i matchform är inte bara märkligt.

Det kan vara ett ödesdigert misstag av Jon Dahl Tomasson.

Jon Dahl Tomasson är i Malmö för att utveckla Malmö FF.

Det uppdraget har varit glasklart sedan dansken presenterades som klubbens nya huvudtränare.

Att hans väg till målet går via visst mått av förädling och ett minst lika stort mått av förändring har med tiden blivit uppenbart.

Spelmässigt har det främst handlat om ett intensivare och offensivare presspel, samt en aldrig sinande vilja att vara spelförande.

Spelarmässigt har vägen framåt blivit klarare och klarare.

När Malmö FF och Uwe Rösler gick skilda vägar var det inte – som det ibland beskrivits – så enkelt att MFF sparkade tysken.

Sportchefen Daniel Andersson har vid flera tillfällen sagt att det faktiskt främst var Uwe Rösler som ville gå skilda vägar. Vilket delvis är sant. 

För Rösler hade krav för en väg framåt.

En av dem var en omedelbar föryngring av truppen där Rösler bland annat ville få klubben att bryta kontrakt med några spelare inför 2020, exempelvis Behrang Safari.

Daniel Andersson och Malmö FF gick inte med på det.

Sportsligt sett verkar Jon Dahl Tomasson sett likadant på vänsterbackspositionen som Rösler gjorde. Det samma gäller för Marcus Antonsson som fick allt mindre speltid under Rösler och nu är utanför Jon Dahl Tomassons matchtrupp.

Nästa spelare i raden att hamna utanför bryter dock från Rösler-mönstret.

För vad det gäller Rasmus Bengtsson så var det snarare så att mittbacken fick säga nej till Rösler som ville spela Bengtsson även om han var så skadad att han behövde vila.

Nu har Bengtsson varit i full träning i fem veckor efter sin knäoperation. Utan att få en plats i någon av de sju matchtrupper Jon Dahl Tomassons tagit ut sedan dess.

I onsdags flög Dahl Tomasson 21 MFF-spelare till Ungern.

Rasmus Bengtsson var inte en av dem.

Förra veckan förklarade Jon Dahl Tomasson att Bengtsson råkat ut för ett mindre bakslag.

Enligt Bengtsson har han varit småsjuk en dag och missat en träning sedan återkomsten i full träning för fem veckor sedan.

Malmö FF har många bra mittbackar som har förtjänat att spela.

Men i mina ögon har Rasmus Bengtsson flera egenskaper som ingen av hans konkurrenter i MFF:s trupp övertrumfar.

Bengtssons förmåga att läsa spelet, hans skicklighet på fasta situationer, hans trygghet med bollen och hans erfarenhet av stora matcher kan ingen annan mittback i MFF i dagsläget bräcka.

Därför borde det ligga i Jon Dahl Tomassons intresse att få Bengtsson i sådant slag att han går att använda i skarpt läge.

Med statistik kan man sällan med säkerhet fastslå någonting.

Men jämför man årets 21 första allsvenska omgångar med de 21 första i fjol så har MFF släppt in 50 procent fler mål. 14 i fjol, 21 i år.

Det kan förklaras med många saker – som ett offensivare försvarsspel med fler spelare längre från eget mål.

Jag är övertygad om att en del i baklängesmålen (många fler än i fjol på fasta situationer) är att Rasmus Bengtsson saknats.

Att en frisk Rasmus Bengtsson som tränat fullt i fem veckor inte får plats när Jon Dahl Tomasson tar ut 21 spelare till match är onekligen intressant.

Personligen är jag övertygad om att Malmö FF behöver en Rasmus Bengtsson i form som man kan använda sig av, så väl i Europa som i SM-guldstriden.