Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Kan bli viktigt att för MFF att säkra guldet mot Sirius

Jon Dahl Tomasson på Olympia efter derbysegern mot HIF.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I en enskild match mot IK Sirius klarar sig Malmö FF utan Jon Dahl Tomasson.

Och visst är det dubbelt synd om dansken – men den stora oron i MFF bör vara om smittan sprider sig.

Kanske är det viktigare än man tror att säkra SM-guldet på söndag.

I måndags coachade Jon Dahl Tomasson sitt Malmö FF på Olympia.

I tisdags fick han lätta förkylningssymtom, på onsdagen var MFF:s huvudtränare inte på Stadion när laget tränare och på torsdagen gick så klubben ut med att Dahl Tomasson drabbats av Covid-19.

Symtomen sägs vara lindriga och det går inte nog att poängtera hur oviktig fotbollen är i förhållande till människors hälsa. Hur mycket vi än vill romantisera och upphöja fotbollens roll så är den en del av livet, inte tvärtom.

Visst.

Malmö FF kan säkra SM-guldet på söndag och i så fall får Jon Dahl Tomasson inte vara med. Det är så klart bittert för dansken. Men han kan trösta sig med att se tillbaka på en säsong då hans spelidé utvecklats på ett sätt där MFF resultatmässigt dragit ifrån konkurrenterna allt eftersom och aldrig varit hotade. 

Den enda himmelsblå guldsäsong under 2000-talet som i mina ögon, sett till överlägsenhet mot konkurrenterna, överträffar den här är 2014 då Malmö utöver det tydliga guldet också tog sig till gruppspel i Champions League.

Det är ”meget godt gået” av Jon Dahl Tomasson.

Som resultatmässig helhet utifrån förutsättningarna är Malmö FF en match mot Granada från att kvittera ut högsta betyg för säsongen 2020. Nu får det stanna vid en fyra på en femgradig skala. Och det med utvecklingspotential.

Samtidigt är det ett vidrigt virus vi dras med.

Dagen innan Jon Dahl Tomasson visade tydliga symtom instruerade och ledde han spelare i allsvenskt derby på Olympia. 

Malmö FF kan bara hålla tummarna för att de regelverk man följt till punkt och pricka har varit nog för att smittan ska ha stannat hos huvudtränaren.

Som det här viruset rör sig – inte minst via klusterspridning bland människor som rör sig nära varandra – finns det en spridningsrisk som inte kan ignoreras.

MFF gör, som alla allsvenska lag, kontinuerliga tester och veckan kommer att ge oss svaren.

Det går tyvärr inte med den här smittan att bortse från att det kan bli väldigt viktigt för Malmö FF att säkra guldet redan på söndag.

Mesta målkungarna i allsvenskan

Här är klubbarna med flest målkungar