Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Jättebra affär av MFF – men fler måste utvecklas

Andreas Vindheim jublar när MFF går till Europa League 2018.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Vindheim firar SM-guld 2017.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Uwe RöslerFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Andreas Vindheim lämnar allsvenskan.

Det kommer dock inte att sluta där för Malmö FF.

Fler spelare kommer att lämna klubben i sommar.

Men mest intressant blir om klubben verkligen kan börja utveckla de spelare man redan har.

Andreas Vindheim är klar för Sparta Prag.

Det är främst de många topprestationerna i Europa League – där Vindheim bland annat gjorde mål mot så väl Besiktas hemma som Sarpsborg borta – som gjort den norska ytterbacken högintressant på spelarmarknaden.

I årets allsvenska har Vindheim så här långt lämnat en hel del i övrigt att önska, men det var betydligt fler klubbar än Sparta Prag som intresserade sig för norrmannen som efter fyra år i Malmö ville vidare.

MFF köpte Vindheim för Brann för fyra miljoner kronor. Om det stämmer som tjeckiska medieuppgifter säger att Sparta Prag nu betalar motsvarande 14 miljoner svenska kronor har Vindheim som helhet varit mycket lyckad affär för Malmö FF.  När budet från Prag kom lär Daniel Andersson rusat till printern, skrivit ut kontrakten och slitit fram den mest pålitliga pennan han har.

Men även om MFF har en rutinerad (eller ålderstigen, ni kan välja själva) trupp så kommer fler spelare att lämna klubben i sommar.

Kontraktsläget är sådant att bara Markus Rosenberg sitter på utgående avtal, men det innebär inte att MFF kommer att få svårt att hindra spelare som får lockande bud.

Bland dem som just nu är givna i MFF:s startelva så skulle exempelvis en Marcus Antonsson i ny målform kunna attrahera vettiga erbjudanden.

Men allra hetast är Arnor Traustason.

Islänningen besitter egenskaper som ingen annan i MFF:s trupp har. Han är både framspelare och avslutare och har en fenomenal förmåga att flytta boll i hög fart. Traustason är dessutom i en perfekt ålder och har redan erfarenhet av en sejour på kontinenten med spel i Rapid Wien och AEK Aten. 

Samtidigt är Traustason en bild av en utmaning som Malmö FF har framför sig.

Mot Kalmar i söndags var den 26-årige Traustason MFF:s näst yngsta spelare i startelvan. Bara den från frysboxen hastigt inplockade Bonke Innocent var yngre.

I hela truppen finns just nu sex yngre spelare – Vindheim borträknad.

De är: Anel Ahmedhodzic en ung mittback som mitt i en djup allsvensk mittbackskris fått inte ens fått ett inhopp.

Samuel Adrian som måste lånas ut i sommar för att inte risker att stanna i sin utveckling.

Bonke Innocent som klubben i två transferfönster velat bli av med och Franz Brorsson som det två gånger funnits bud att sälja och som nu varit skadad hela våren.

Där finns Romain Gall och Erdal Rakip.

Rakip är hemma och jobbar för att hitta formen samtidigt som Gall helt tappat formen sedan han kom stekhet från Sundsvall förra sommaren.

Uwe Rösler kom in för ett år sedan och gjorde Malmö FF till ett vinnande lag igen. MFF åkte raket i allsvenskan och gick för första gången någonsin vidare från ett gruppspel i Europa.

Genom det är Rösler för alltid inskriven i MFF-historien.

Men det är en fotbollens eviga gåta att parallellt som man går för titlar och Europaspel även utveckla spelare.

Rösler som tränare måste nå framgång, annars riskerar han att få lämna posten.

Samtidigt behöver Malmö FF som klubb utveckla de spelare man har i truppen för att inte hela tiden behöva värva dyrt och färdigt.

För Andreas Vindheim tog det nästan fyra år att verkligen få fart och helt given vecka ut och vecka in blev norrmannen aldrig.

Tittar man på MFF:s spelartrupp så går det att diskutera hur spelarna individuellt utvecklats.

Vilka har tagit stora kliv?

Vilka möjligheter har de som är mest utvecklingsbara fått?

Nu väntar en sommar där MFF hoppas vara med i Europaspelet så länge att de som tidigare mest stått vid sidan av kommer att få nya möjligheter.

En lång Europasommar är oerhört välbehövlig för Malmö FF.

Så väl för ekonomins, som klubbens som de individuella spelarnas skull.