Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Inte årets största värvning om MFF ska ta nästa steg

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Då: En av de stora hjältarna vid Champions League-avancemanget 2014.

Nu: Två tävlingsmatcher från start på 13 månader.

Isaac Kiese Thelin har lyckats förut i Malmö FF.

Frågan nu är om han är nästa spelare som lyckas starta om karriären i Malmö FF.

Om jag skulle välja en enda person att personifiera det enorma steg som Malmö FF tog sommaren 2014 så hade jag utan tvekan valt Isaac Kiese Thelin.

För i juni 2014 var Malmö FF en förening som dittills under 2010-talet gått 47 miljoner kronor back och som var hårt ekonomiskt ansatt, inte minst av sin egenägda hemmastadion.

Samtidigt hade Isaac Kiese Thelin i allsvenskan 2013 bara startat 16 av 30 matcher för IFK Norrköping och våren 2014 var anfallaren utanför startelvan i fem av 14 omgångar.

Sedan värvades Kiese Thelin till Malmö FF och en vansinnig resa tog fart.

I sin allsvenska debut för MFF gjorde Kiese Thelin MFF:s mål i 1–1-matchen borta mot Kalmar den 19 juli 2014 och fyra dagar gjorde han det enda mål i dubbelmötet mot Ventspils som tog Malmö FF vidare i Champions League-kvalet.

Isaac Kiese Thelin startade varenda en av de sex matcher som tog Malmö FF in i sitt första Champions League-gruppspel någonsin. Efter att sedan ha startat även de sex gruppspelsmatcherna och gjort fem mål under den höst då MFF vann SM-guld så såldes Kiese Thelin till franska Bordeaux för cirka 40 miljoner kronor.

Isaac Kiese Thelin (till vänster) jublar med MFF mot Olympiakos i Champions League 2014.Foto: TOMAS LEPRINCE/EXPRESSEN

Som helhet sett (Kiese Thelin värvades med sex månader kvar på sitt kontrakt med Norrköping och kostade inte mer än ett par miljoner) så är det en av de bästa värvningar Malmö FF någonsin har gjort, inte minst med tanke på alla CL-miljoner som regnade in under Kiese Thelins tid i Malmö.

För anfallaren själv fortsatte det gå fort.

Hösten 2014 gjorde Isaac Kiese Thelin tävlingsdebut för det svenska landslaget och första våren i Ligue 1 spelade han 15 matcher av 17 möjliga.

Sedan gick det tyngre. Den första hela säsongen i Ligue 1 (2015/2016) startade Isaac Kiese Thelin bara tre matcher och i januari 2017 lånades han ut till Anderlecht. Den belgiska storklubben köpte sedan loss anfallaren på ett femårskontrakt i augusti 2017, för att omedelbart låna ut Kiese Thelin till Waasland-Beveren.

Efter att ha startat en dryg handfull matcher på två år fick Kiese Thelin nu kontinuerlig speltid för första gången sedan succéåret som startade i Malmö. Och då kom också prestationerna. 19 mål och tre assister på 33 matcher gjorde att tyska Leverkusen blev nästa klubb på lån.

Där blev det en enda Bundesligamatch från start säsongen 2018/2019 men också fyra gruppspelsmatcher i Europa League hösten 2018.

Och i somras återvände Isaac Kiese Thelin så till Anderlecht.

De två starterna i månadsskiftet augusti/september är anfallarens två enda tävlingsmatcher från start de senaste 13 månaderna och 27 år gammal är det utan tvekan hög tid att på allvar få fart på karriären igen.

Ett år i Malmö FF (Anderlecht har möjlighet att bryta avtalet redan i sommar om någon vill köpa Kiese Thelin dyrt) som ska vinna första SM-guldet på tre år samt kvala till Europa League är ett ypperligt tillfälle till det.

Bredvid Markus Rosenberg tog Isaac Kiese Thelin smått osannolika steg. Fem och ett halvt år senare har Markus Rosenberg nu lagt skorna på hyllan och Kiese Thelin ska snarare bära än bli buren den här gången.

Att Kiese Thelin har kapacitet att vara en av allsvenskans bästa anfallare råder det ingen tvekan om. 

Men frågetecknen är i skrivande stund många.

Isaac Kiese Thelin gör mål mot Turkiet i Nations League i september 2018, hans senaste landslagsmål.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Det är ännu oklart hur Malmö FF kommer att spela under nya tränaren Jon Dahl Tomasson. Det är ännu oklart hur Malmö FF kommer att fungera utan klubbens stora ledare Markus Rosenberg. Det är ännu oklart hur snabbt Isaac Kiese Thelin kan komma i matchform.

Det är utan tvekan så att Isaac Kiese Thelin är bäst som central anfallare och vill Jon Dahl Tomasson spela 4-3-3 är Kiese Thelin sannolikt en ”nia”. I så fall främst i konkurrens med Guillermo Molins och med Marcus Antonsson, Jo Inge Berget, Romain Gall och Arnor Traustason som främsta utmanare på kanterna och Adi Nalic som någon slags joker.

Även Erdal Rakip skulle kunna ta en sådan roll även om den egna MFF-produkten i så fall främst konkurrerar om en av de tre mittfältsplatserna med Anders Christiansen, Fouad Bachirou och Oscar Lewicki.

Den på centralt mittfält som är närmast att försvinna är Fouad Bachirou som jagats av MLS-klubbar i över ett år. Det tröjbyte som Bachirou nu gör i MFF, från 7 till 21 medan Isaac Kiese Thelin tar över 7:an har dock inget med en eventuell flytt att göra. 

Bachirou ville ha 21 redan när han kom till Malmö, men då hade Kingsley Sarfo 21 och att omedelbart ta över det numret efter att Sarfo fått sparken var inte aktuellt.

Klart är i alla fall att det är sex veckor till den första 16-delsfinalen mot Wolfsburg i Europa League och ur det perspektivet är det en fördel att Isaac Kiese Thelin spelat för Malmö FF förut.

Om det kommer att bli ett lyckosamt låneår återstår att se.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson tillsammans med Isaac Kiese Thelin.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Klart är att det är en värvning av samma slag som Malmö FF gjort förut.

Daniel Andersson har en stark förkärlek till att värva tillbaka spelare som varit i klubben förut.

Det finns en trygghet i det som jag förstår, även om det aldrig finns några garantier för framgång och att man som klubb för att ta nya steg så småningom också måste börja gå nya vägar.

För Malmö FF innebär det oundvikligen att man så småningom kommer att tvingas värva betydligt dyrare än man hittills gjort.

När det blir återstår att se, klart är att den detaljen var en av många som Malmö FF och Uwe Rösler inte delade syn på.

Med det sagt menar jag inte att Malmö FF skulle låtit bli Isaac Kiese Thelin.

Snarare att ett ettårigt lån av en spelare man känner och som levererat förr snarare borde innebära att Malmö FF:s stora värvning 2020 ännu återstår att landa och presentera.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.