Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Ingen vettig människa vill ha fotbollen så här

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En flagga lyftes och en stadion släppte fokus.

Tre sekunder senare låg bollen i mål och 30 sekunder på det var allting avgjort.

Visst var målet helt korrekt enligt regelboken och visst är Wolfsburgs avancemang helt odiskutabelt.

Men det här.

Det är en fotboll som ingen vettig människa kan vilja ha.

Markus Rosenberg hade med ett brett leende satt sig till rätta på hedersläktaren, Jon Dahl Tomasson skickat ut sitt lag med en tidig femmannapress kring offensivt straffområde och när första halvlek tickade mot sitt slut spirade ändå ett hopp i Malmö.

Visst.

Hemmalaget hade inte skapat mer än en ofarlig Isaac Kiese Thelin-nick över på inlägg från Oscar Lewicki, men Wolfsburg hade inte skapat ett dugg mer och med 50 minuter kvar att spela var Malmö FF fortfarande ett enda mål från åttondelsfinal.

Så, i 41:a minuten, stormade Wolfsburg fram fyra mot åtta.

Josip Brekalo släppte bollen i djupled till Wout Weghorst och ett par tiondelar efter att holländaren släppt tillbaka samt innan Brekalo ånyo fått kontroll så vinkade den assisterande domaren för offside.

En hel Stadion stannade upp, släppte fokus och omedelbart efter att Brekalos fantastiska avslut landat i nätet blåste William Sean Collum för offside.

Sedan tog VAR-rummet över och...

Vad fanken ska man säga.

Allt blev till slut rätt.

Ändå är det fel.

För visst kunde vi, efter att ha använt hypermodern teknologi för mångmiljonbelopp, se att Wout Weghorst var ett par millimeter onside.

Men vilken inverkan linjedomarens höjda flagga hade på spelet kommer vi aldrig att få veta.

Efter att ha studerat repriserna av målet ett 30-tal gånger är min uppfattning att ingen av de spelare som går för att stoppa Brekalos skott – Rasmus Bengtsson (vars yttersta lager på skon upphäver offsiden) och Sören Rieks– kan uppfatta den lyfta flaggan, för de har blicken vänd åt ett annat håll.

Men jag kan inte veta.

Vad jag däremot vet är att det bästa laget gick vidare.

Och att det här inte är en fotboll som någon kan vilja ha.

VAR och dess nackdelar har debatterats sedan dag 1.

Nu var det dag 1 för VAR i Sverige och det kunde inte ha fått en sämre start.

Fler allsvenska klubbar har på sina kommande årsmöten fått in motioner om att aktivt arbeta mot VAR, först och främst i svensk fotboll men även internationellt.

Det är ädelt.

Men VAR har (tyvärr) kommit för att stanna. Däremot borde vi vänta med att använda VAR till vi kommit på hur vi ska använda det utan att förvandla fotbollen från något vi älskat till något vi inte längre orkar bry oss om.

***

Med det sagt.

Luften gick inte helt ur Jon Dahl Tomassons Malmö FF efter 0-1, början av andra halvlek var bra men orken i februaribenen tog sedan snabbt slut. Med det tappade MFF form i det spelsätt som långt ifrån sitter ännu.

Och Bundesligas näst formstarkaste lag bara flöt i väg.

3–0 kunde varit mer och på 180 minuter skapade Malmö FF egentligen inte mer än två chanser att prata om.

Den ena ledde till straff i Wolfsburg (och den var helt ärligt långt ifrån någon 100 procentschans) och den andra drog Marcus Antonsson – strax efter 0–1 i Malmö – utanför från snäv vinkel.

Det var en chans som påminde en aning om den Josip Brekalo gjorde 1–1 på i Wolfsburg och skillnaden mellan lagen blev mest synlig i just de två chanserna.

Brekalos avslut satt i krysstrakten.

Malmö träffade inte mål.

När Malmö FF i fjol hade problem mot toppkonkurrenterna i allsvenskan var det efter att haft problem att skapa målchanser och göra mål. En av Jon Dahl Tomassons viktigaste uppgifter blir att höja MFF på just den punkten.

***

Offsidesituationen i första halvlek blev nästan än mer parodisk i 77:e när domarteamet inte längre vågade vinka för någonting och släppte en solklar offside till ett friläge mot Johan Dahlin och först långt efter att MFF-målvakten räddat vågade blåsa i pipan.

***

Positiva insatser?

Anel Ahmedhodzic slarvade bort visserligen bort ett par passningar men visar också egenskaper som gör att han kan försvinna från MFF redan i sommar.

Tekniken, snabbheten och bollskickligheten är av sådant slag.

Och är man 20 år gammal och visar upp sådana färdigheter blir man högvilt på transfermarknaden. Med en hög prislapp.

Och Anders Christiansen visade att han kan bära Malmö FF i allsvenskan 2020, när man nu måste klara sig utan Markus Rosenberg.

***

MFF stänger Europasäsongen 2019/2020 med långt över 100 miljoner kronor i intäkter.

Det är inte fy skam.

Nu väntar ett Europaår där det känns som så väl Malmö FF som framför allt Hammarby, men kanske även Djurgården ska kunna hävda sig väldigt väl.

Så det är bara att ta nya tag.

Svenska lag har närmat sig i Europa.

Det råder det ingen tvekan om.

Och det är bra för svensk fotboll.