Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Imponerande städat – nu kan ett helvete vänta

MFF firar Eric Larsson 4–0-mål.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Isaac Kiese Thelin ser, trots målgesten efter 1–0, fram emot playoff-matchen nästa torsdag.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Cracovia, Budapest Honved och Lokomotiva Zagreb.

Malmö har städat av Europa League-kvalet på ett imponerande sätt.

Nu kan ett rent helvete vänta.

I alla fall om man jämför med fjolårets playoffmotstånd Bnei Yehuda Tel Aviv.

Oscar Lewicki i djupled till en fint löpande Sören Rieks, ett snabbt inspel i blindo mot Isaac Kiese Thelin och en volleyskarv på det.

Fem minuter på klockan.

1–0 på tavlan.

Tolv minuter senare.

Mottagning Adi Nalic, nytt fint släpp av Rieks och så tre fina touch från Kiese Thelin varav det sista en perfekt utsida i steget till 2–0.

Gudarna ska veta att Lokomotiva Zagreb var långt ifrån fantastiskt. Brassekroaten Sammir som 2011 sköt ut MFF ur Champions League-kvalet för Dinamo Zagreb var som en personifiering av de nio år som gått sedan dess. Vi pratar ibland lite elakt om envägsspelare. På Stadion var Sammir närmast en nollvägsspelare.

Men det här med att städa av motstånd som ska besegras har Malmö FF under EL-kvalet 2020 närmast gjort till en konstart.

För det kvittar vilket motstånd som kommer, det kan harva rejält i Europa ändå. Minns MFF:s 0–0 hemma mot Ventspils och Zalgiris i CL-kvalen 2014 och 2015 och hur Djurgården länge bara hade 1–1 hemma mot FC Europa från Gibraltar i årets andra kvalomgång.

Nu har Malmö FF tumlat sig genom tre omgångar, man har gjort nio mål och släppt in noll.

Man har i de två senaste gjort det utan sin lagkapten Anders Christiansen och mot Lokomotiva placerade Jon Dahl Tomasson lagets näst största stjärna – Ola Toivonen – på bänken och där blev han kvar matchen ut.

Adi Nalics 3–0 , efter fin assist av den fortsatt formtoppade Jo Inge Berget, kom i 31:a minuten och satte en machete i en redan punkterad match.

Behrang Safari bytte förtjänt av Jonas Knudsen i paus och stod för en stabil halvlek, Bonke Innocent fick en inför hösten viktig halvtimme och Adi Nalics mål och 90 minuter samt Amin Sarrs inhopp var bara ytterligare detaljer som Malmö FF kan bokföra på kontot: ”viktigt”

Det är allsvensk seriefinal mot Häcken här på Stadion på söndag och det lär inte direkt var några slutkörda MFF:are som ska återhämta sig till det mötet.

För andra halvlek var full kontroll. 

Samtidigt ska vi inte dra allt för stora spelmässiga växlar på den här segern.

Malmö FF har fortfarande bara vunnit en match på de sex senaste seriematcherna. Den segern kom mot den allsvenska jumbon Falkenberg och efter att ha sett Lokomotiva Zagreb på Stadion är frågan om kroaterna ens höll Falkenbergklass. Individuellt höll några spelare kanske lite högre klass, men kollektivt är Falkenberg ett svårare lag att bryta ner.

Men som sagt.

De segrarna ska också tas.

Och Malmö FF har verkligen sopat rent så här långt i EL-kvalet.

Nu kan – jämfört med fjolårets playoff-motståndare Bnei Yehuda Tel Aviv – ett rent helvete vänta.

La Liga har visserligen inte ens gått klart två fulla omgångar, men Granada toppar den på två raka segrar och fjolårets sjundeplats kom efter en fin säsongsavslutning där man förlorade en enda match på de sista sex omgångarna och det var med 1–2 mot mästarna Real Madrid. 

Mot Locomotive Tbilisi kom 2–0 för Granada inte förrän på tilläggstid, men spanjorerna vann avsluten med 25–0 och spelade med en man mer sista halvtimmen.

Någonstans kan man tycka det är märkligt att ett lag med Malmös rankning kan ställas mot ett oseedat lag av Granadas klass. Men sådan är rankningen och lottningen men skillnaden mellan Bnei Yehuda som man mötte i fjol och det Granada MFF ställs emot i år är monumental.

På torsdagen stod Locomotive Tbilisi emot i en halvlek, sedan orkade man inte längre. 

Tidigt i andra tog Granada ledningen och det kommer att krävas Malmö FF:s bästa insats någonsin under Dahl Tomasson för att det ska kunna bli gruppspel.

Men redan innan dess väntar en måstematch.

Förlust hemma mot Häcken och striden om SM-guldet är vidöppen igen.

 

Malmö FF är mesta mästarna

MFF har 20 SM-guld och 23 allsvenska seriesegrar