Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

I sådant fall kommer fler än tränaren att få lämna

Uwe Rösler på Behrn Arena
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Uwe Rösler på Behrn Arena
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En strålande avslutning.

Till ingen större nytta.

Frågan är nu vad som händer i Malmö FF i vinter.

För ett tredje missat SM-guld i rad riskerar konsekvenser för betydligt fler än den som råkar var huvudtränare i klubben 2020.

Om Malmö FF fått plocka fram sina vildaste fantasier och skriva ett manus för öppningen av allsvenskans sista omgång 2019? Då hade man aldrig gapat över så mycket som man sedan fick.

För det var en magisk kvart där två mål trillade in bakom Djurgårdens Tommi Vaiho i Norrköping och där Rasmus Bengtssons och Arnor Traustasons mål fram till 2–0 i Örebro närmast var i underkant.

När allting sedan var över dominerade ändå den malmötiska besvikelsen.

Man kan säga mycket om Uwe Rösler (och det sägs verkligen mycket om Uwe Rösler) men en sak är säker. Ingen kan konsten att krama resultat ut sina spelare som tysken. 

5–0 kunde lika gärna varit 8–0 och det var en maktdemonstration. Som dock inte ledde särskilt långt.

Djurgårdens IF är svenska mästare, men eftersom Malmö FF under 10-talets andra halva tagit sig till ekonomisk särställning i svensk klubbfotboll så sitter vi inte här och letar efter när Djurgården vann guldet, utan när Malmö FF förlorade det.

Det var sannerligen inte i Närke.

Och det är inte heller så lätt så att det var hemma på Stadion när Djurgården vann med 1–0, Markus Rosenberg missade en straff och MFF förlorade serieledningen.

I mina ögon är det inte heller i det som kallats Uwe Röslers svaga facit mot toppkonkurrenterna svaret finns att finna, för alla lagen uppe i toppen har tappat till varandra.

Svaret finns under två veckor under säsongen. Den allra första, och den sista i juli. MFF inledde allsvenskan med 1–1 hemma mot Häcken och förlorade därpå borta mot det nu degraderade Sundsvall. Mot Häcken missade Marcus Antonsson en straff vid ledning 1–0 och i Sundsvall missade Guillermo Molins en straff vid 0–0.

21 juli och 28 juli spelade MFF 1–1 hemma mot Sirius och 0–0 borta mot Östersund. Det var precis när Europa League-kvalet inleddes och i den perioden gick MFF fyra oavgjorda allsvenska matcher i rad. Kryssen borta mot Djurgården och Häcken var okej (även om Oscar Lewicki fick ett segermål felaktigt bortdömt i den sista), men de andra två poängtappen blev dyra.

De flesta allsvenska år hade MFF:s 65 poäng räckt till guld och då hade Rösler klarat av att nå både Europa League och ligatiteln. Men 2019 var inget vanligt allsvenskt år och nu står MFF titellöst igen.

Den allsvenska slutomgången summerade väl Malmö FF:s allsvenska år. I sina bästa stunder har MFF varit bäst. När det krävdes gick MFF ut och gjorde mer än vad Hammarby klarade av. Problemet för Malmös del är att Djurgården hela tiden gjort precis vad som har krävts. 

Nu krävdes minst ett kryss, Djurgården låg under med 0–2 men hämtade in till 2–2 och klarade sig med minsta marginal.

När det har pratats om Uwe Rösler har det ofta pratats om en för primitiv spelidé i Malmö FF, om avsaknad kreativitet, om en oförmåga att systematiskt manövrera ut sitt motstånd.

Jag vet inte.

Uwe Rösler är fotbollstränare i en av världens mest resultatstyrda branscher. Den som blir först att få lämna Malmö FF om resultaten går emot är Uwe Rösler. Självklart måste tysken agera utifrån de förutsättningarna och under mina 16 år som allsvensk reporter har jag inte sett någon tränare kunna kräma ur så mycket resultat ur sina spelare som Rösler. Han är inte den bästa lagbyggaren och inte den bästa taktikern, men det får inte glömmas att Röslers jobb är att leverera resultat. Utveckling av spelare och spel må vara fint, men i Malmö FF är det resultat som gäller. Rösler tog MFF från tolva till trea i fjol. Han har tagit klubben till Europa League två år i rad och nu föll han på målsnöret i allsvenskan en säsong där laget missade sex straffar...

Men det finns en stor gåta för Malmö FF att knäcka.

Klubben har missat två SM-titlar i rad.

Det är ett misslyckande.

Det kommer att krävas utveckling och resultat parallellt för att MFF ska kunna ta nästa steg.

Har Malmö FF strukturen för det som det ser ut i dag?

Är Uwe Rösler i så fall mannen att leda MFF vidare?

Många malmöitiska frågor behöver få svar efter Europa League-avslutningen mot FCK den 12 december.

För ett tredje missat SM-guld i rad är inget misslyckande, det är ett fiasko som kan komma att kosta fler än en huvudtränare jobbet.

Och då är frågan om de som riskerar att dras med i den missen låter dagens huvudtränare få behålla jobbet

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.