Mattias Larsson

"I fotboll räknas mål – inte prestationer och chanser"

Publicerad

Anders Christiansen linkade av skadad, Markus Rosenberg surade på tränaren och Malmö FF tappade två poäng med en man mer.

Ändå.

Malmö FF:s serieledning är lika stor efter matchen som innan.

Malmö FF gick ut till match i ett läge där lag två till fem i allsvenskan alla hade tappat poäng timmarna innan avspark i klassikermötet mot IFK Göteborg.

Sedan inledde MFF med att för tredje gången på tre matcher hamna i underläge på mindre än fem minuter.

Det var början till en sprakande, högintensiv allsvensk match som innehöll det mesta – en genial frisparksvariant, en utvisning, en revanschnick, en holmgång – och som fortsatte att ge efter slutsignal.

IFK Göteborg inledde smart, ställde om rappt och spelade en så konsekvent, rak och hängiven fotboll att man tydligt blottade de överlägsna serieledarnas brister.

De hette Boman, Sakor och Salomonsson och de hittade in bakom Safari, Brorsson och Nielsen och det gav chanser som kunde gett IFK mer än 0–1.

Samtidigt visade Malmö varför man trots en del brister kan leda serien med tio poäng.

Alexander Jeremejeff var länge fjärdeanfallare den här säsongen.

Mot IFK Göteborg var han hemmalagets bäste.

Det enda som saknades var ett mål, men sättet Jeremejeff höll i och flyttade boll visade två saker.

* Att det finns en förmåga där som Malmö FF kan komma att få stora nytta av.
* Att det kan ta tid för ett MFF-nyförvärv – Jeremejeff har varit i klubben i ett år – att verkligen leverera.

Bredden och de individuella prestationerna gjorde att Malmö FF inte bara tog över och kvitterade (Jo Inget Berget på Jeremejeffs fina passning) utan även tog ledningen, trots att Markus Rosenberg passade på att chippa bort en straff.

Nicken till 2–1 borde ha avgjort matchen, speciellt sedan MFF var i numerärt överläge efter IFK-backen Kristopher Da Gracas två huvudlösa gula kort.

Men sedan den där serieledningen gick upp över tvåsiffrigt så har Malmö FF släppt in tidiga mål, toktorskat mot jumbon AFC och haft problem med division 2-laget Trollhättan i cupen.

Nu somnade man till vid Göteborgs kvittering – via en fantastiskt utförd frisparksvariant som målvaktstränaren Sven Andersson låg bakom – och så blev det bara en poäng.

Och så satt Magnus Pehrsson där bakom presspodiet under Swedbank stadion för elfte gången efter en allsvensk match och sa:

– Jag kan konstatera att vi har en ganska blandad insats i dag. Den är definitivt tillräcklig för att vinna matchen, det tycker jag inte det är något snack om.

Det känns som vi hört det förut. Det där snacket om prestationer som räcker och målchanser som är tillräckligt många.

Men i fotboll räknar man mål och inte prestationer eller chanser.

Malmö FF har varit bäst både på att göra mål och vinna matcher i årets allsvenska.

Då tycker jag Magnus Pehrsson kunnat kosta på sig att erkänna att MFF:s totala prestation mot IFK Göteborg inte var värd en seger. 

De defensiva bristerna – Brorsson med boll, Nielsen med boll och position, Safaris ständigt sargade kropp – kunde IFK ha straffat hårdare.

Samtidigt växte Oscar Lewicki när Anders Christiansen linkade av och Erdal Rakip när han klev in centralt.

Sedan kan vi ta det ett varv till och konstatera att Kingsley Sarfo än så länge allt för sällan gör någon skillnad värd 13 miljoner kronor – även om dagens match var en hans bästa och femminutersbytet mot Svanberg märkligt – och att storvärvningen Bonke Innocent inte anses i slag nog att ens ta plats på bänken.

Och Magnus Wolff Eikrem må inte passa i fysiska matchbilder.

Men i mina ögon kan det i alla matcher uppstå lägen där en sådan fot kan vara värd tre poäng att ha på bänken.

Magnus Pehrsson har balanserat med beröm hela säsongen och Malmö FF kommer att vinna allsvenskan 2017.

IFK Göteborgs fina insats visade trots allt att MFF har en hel del att jobba på.

Att göra det med tio poängs serieledning är dock en lyx Malmö FF kan dunka sig själva i ryggen med.

Läs mer: Markus Rosenberg utbytt i matchhjälteläge: "Inte vad jag tänkt mig" 

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag