Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

HIF gjorde årets halvlek och rånades på segern

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

I halvtid såg Helsingborgs IF ut som en nedflyttningskandidat och Djurgården var ett mål från serieledning.

Efter 90 minuter?

Då hade Djurgården sett ut som ett lag som aldrig mer kommer att leda den här serien.

Och HIF berövats tre poäng.

Ska man ta 45 minuter och göra reklam för allsvenskan av så gör man oerhört klokt i att inte röra första halvlek mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF med tång.

Djurgården kan möjligtvis ha varit nöjda med att man kontrollerat HIF:s offensiv och att man ledde matchen, men mycket mer var det inte.

Hemmalaget kom till avspark utan landslagskapten Andreas Granqvist, utan Alexander Farnerud och utan Kundai Benyu, som drog baksidan när han slog frispark efter sista träningen inför match.

Det var en match där Helsingborgs IF i paus kunde ha fastnat i bottenträsket resten av säsongen.

Det blev något helt annat.

Det blev en match som Helsingborgs IF skulle ha vunnit och kunde skylla sig själva, otur och ett olyckligt domslut för att det inte var så.

Femstjärnig efter paus

Rasmus Jönsson – som var blek, seg och ovän med bollen i första – var femstjärnig efter paus och med sina fina fötter och plötsligt löpvilliga lagkamrater slets Djurgården sönder anfall för anfall.

Andreas Landgrens kastades plötsligt in efter Benyus skada och tillförde vilja och närkampsspel på ett sätt som fick HIF att växa genom hela matchen.

– Vi var helt oorganiserade. Vi måste hem och djupanalysera det här, konstaterade Djurgårdstränaren Kim Bergstrand.

För Helsingborgs IF handlar framtiden om ännu mer av samma.

Direkt efter paus tog HIF över, Rasmus Jönssons volley till 1–1 i 61:a – efter ett fint anfall som börjat med en öppnande kross hela vägen bakifrån Markus Holgersson – såg ut att sänka Djurgården helt.

Max Svensson hade skjutit över öppet mål, Rasmus Jönsson varit en meter onside när hans ledningsmål dömdes bort för offside och Andri Bjarnasons chipp i stolpen hade gått in på en annan dag än den här.

Men trots att skyttekungen från superettan 2018 bara spelade en knapp halvtimme så visade islänningen hur viktig han är i rollen som ensam anfallare i Per-Ola Ljungs 4-2–3–1.

HIF 2019 är begränsat

Helsingborgs IF borde ha slagit Djurgården i vad som var Stockholmslagets första match på gräs i årets allsvenska.

Men HIF-prestationen var nästan lika viktig som tre poäng hade varit. Andra halvlek var årsbästa för rödblått.

För nu är Andreas Granqvist på väg tillbaka, Farnerud närmar sig och efter Kalmar borta på lördag väntar AIK hemma nästa onsdag.

Nya tuffa test för ett HIF som visat att man på bra dagar håller hög allsvensk klass, men fortfarande balanserar på skadegränser som gör att bottenträsket ständigt väntar runt hörnet.

I jobbet med att aldrig glömma det är Per-Ola Ljungs tjatande oerhört viktigt.

HIF 2019 är begränsat. 

Att man, när hela Olympia väntade på segermålet, tvingades byta ut en fenomenalt kämpande Landgren och sätta in Johan Persson i stället för att kunna växla upp offensivt med exempelvis David Boysen var ännu ett sådant vardagsbevis på vad Helsingborgs IF dras med.

***

Djurgården kom alltså till Helsingborg med möjlighet att bli serieledare, men såg ut som ett bottenlag och nu ska man möta AIK i derbyt på söndag utan den avstängda Erik Berg och med Marcus Danielsson i ett kycklingrally med klockan om att hinna bli klar i tid.

Men frågan är om inte Djurgården har lika mycket att oroa sig framåt som bakåt, i alla fall sett till insatsen på Olympia.

Astrit Ajdarevic – som varit sjuk i veckan – startade som högeranfallare i 4–3–3, men såg ut att behöva aktivera platsinställningar för att hitta rätt innan han flyttades in mer centralt, medan Kevin Walker låstes fast helt mellan Helsingborgs två hängande innermittar.

Frågan är om de kan studsa tillbaka

På 90 minuter skapade Djurgården inte mycket mer än det flygande anfall som gav dem ledningen, men till och då var det Helsingborg som, via Anders Randrup, skickade bollen i mål.

Frågan är om Djurgården kan studsa tillbaka mot AIK.

Lyckas man inte med det fanns en hel del tecken mot Helsingborg som talar för att Djurgården redan haft sin högsta tabellposition 2019.