Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Helsike vad Rösler hade älskat det här

Uwe Rösler kramar om Oscar Lewicki efter att MFF säkrat avancemangFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det är 50 mil från Stadion till Volkswagen arena.

Men för Malmö FF är resan till Wolfsburg mycket längre än så.

Längs vägen måste klubben plocka upp en ny tränare, lämna alla tiders lagkapten bakom sig och hitta riktningen mot en ny vision.

Om MFF sedan kan skrälla?

Absolut.

Det kunde ha blivit värre.

Det kunde ha blivit bättre.

Det blev Vfl Wolfsburg för Malmö FF i Europa Leagues 16-delsfinal och en sak är säker. 

Det är ett mindre svårt motstånd än Chelsea FC var i fjol.

Å andra sidan har Malmö FF mer att jobba med internt i år. Mycket mer, inte bara med att förverkliga den ändrade visionen som tidigare handlade om att utmana i Europa och nu säger att MFF ska etablera sig i Europa.

För i torsdags avslutade lagkaptenen Markus Rosenberg sin karriär och i fredags bröt Malmö FF och Uwe Rösler kontraktet trots att ett år återstod (”I samförstånd”, var man så noga med att poängtera att vem som helst kunde börja undra.)

Och på måndagen lottades alltså MFF mot Wolfsburg. 

Helsike vad Rösler hade älskat den matchen.

Daniel Andersson på juljakt

Men i stället är sportchef Daniel Andersson på juljakt efter en tränare som ska kunna skriva ny historia i Europa, förädla talanger som aldrig förr och vinna allsvenskan åt klubben för första gången på tre år.

Lyckas Daniel Andersson landa någon som uppfyller alla de kraven är han aktuell för ganska många Nobelpris i höst.

Det som är bra för Malmö FF är att truppen – utöver Rosenberg och eventuellt Felix Beijmo – är intakt och i Malmö FF:s händer att hantera.

Det behöver så klart komma in en anfallare men annars är den nya tränaren ungefär i samma läge som Allan Kuhn och Magnus Pehrsson var när de tog över.

De flesta tongivande spelarna var kvar och MFF:s allsvenska problem kom inte förrän våren 2018 då man tappat några ryggradsspelare från guldet 2017.

Så på kort sikt har dagens Malmö FF en spelmässig ryggrad att luta sig mot. Utan Rosenberg finns det så klart frågetecken kring ledarfrågan, men att hota Wolfsburg över två matcher i februari där MFF dessutom avslutar på hemmaplan är ingen omöjlighet.

Det blir inte lätt, det kan vara game over redan efter match 1, men det kan gå.

Wolfsburg anställde i somras en ny tränare i österrikiska Oliver Glasner.

En 44-åring som under fyra säsonger byggt upp det LASK från Linz som på ett imponerande vis vann sin Europa League-grupp trots att man var i den fjärde seedningspotten vid grupplottningen.

Man vann den förre Sporting Lissabon, PSV Eindhoven och Rosenborg och vad man nu hoppas i Wolfsburg är att Glasner återigen ska lyckas med ett lagbygge.

För så sent som våren 2016 spelade Vfl Wolfsburg kvartsfinal i Champions League (2–0 hemma och 0–3 borta mot Real Madrid) och slutade åtta i Bundesliga men sedan väntade två tuffa år.

Så väl försommaren 2017 som försommaren 2018 tvingades Wolfsburg kvalspela sig kvar i Bundesliga och det sågs som en stor succé när man i våras slutade sexa.

För att ta nästa steg anställdes Oliver Glasner som med ett offensivt 3–4–3 inledde ligan med fyra segrar och fem oavgjorda. 

När man därefter gick ner och spelade 5–4–1 förlorade laget två matcher i rad och sedan dess verkar Wolfsburg ha famlat. Glasner gick först tillbaka till 3–4–3 men har de senaste två matcherna använt en fyrabackslinje i 4–3–3.

Så sent som i söndags besegrades ligatvåan Mönchengladbach hemma med 2–1 och innan jul väntar nu Schalke 04 hemma och Bayern München borta.

Det som går att säga om Glasners lagbygge så här långt är att han sannolikt börjat bakifrån. På 15 Bundesligamatcher har hans lag släppt in 15 mål, samtidigt har man bara gjort 17 framåt och med det är man ligans överlägset mest målsnåla lag. 

Den Wolfsburgspelare som sticker ut mest – både fysiskt och statistiskt – är holländaren Wout Weghorst som värvades från AZ sommaren 2018.

Den 197 cm långe strikern har med sju mål och två assister varit inblandad i över hälften av Wolfsburgs Bundesligamål den här säsongen.

Lagkapten är den franske defensive mittfältaren Josuha Guilavogui och en enda spelare – målvakten Pavao Pervan – är över 30 år.

Utifrån det går att säga att det är ett ungt lag, men inte på något sätt stjärnspäckat, som Malmö FF ska upp emot.

Hur styrkeförhållandet mellan allsvensk topp och övre halvan av Bundesligans mitt är ska bli oerhört intressant att se.

Det ligger så klart Malmö FF i fatet att man inte är i säsong, å andra sidan kan MFF fokusera mot matchen på ett sätt som Wolfsburg inte alls har möjlighet till.

Och även om lottningen inte var den allra lättaste så fanns det drömdetaljer för Malmö FF:s supportrar.

En kortare resa gick inte att få.

50 mil från Malmö till Wolfsburg, det är bara lite längre än till Norrköping det.

Det och en potentiell chans att skrälla är en julklapp så god som någon för alla MFF:are.