Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Har mycket värre problem än VAR och klubbfusioner

Höjdpunkter: Hammarby-Malmö FF
Malmö FF.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF jobbar alltså för högtryck med ett eget VAR-förslag och en fusion med LB07.

Jag hoppas sannerligen de har tid att jobba med sitt lag och sin trupp.

För det är där de akuta behoven är som störst.

Det är små marginaler i fotboll och så lätt att fastna i de avgörande detaljernas betydelse.

Eller att gömma sig i underliggande siffror som ser bra ut.

Malmö FF fick en (feldömd) straff hemma mot Djurgården som Markus Rosenberg slog på ett sådant sätt att Tommi Vaiho fick en tåspets på bollen. Mål där och Malmö FF hade lett allsvenskan nu. Hade IFK Göteborg fått den straff hemma mot Djurgården i går som man borde haft hade läget i tabelltoppen med största sannolikhet också varit annorlunda i dag.

Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson förklarar nu i Kvällsposten att MFF:s styrelse sedan en tid tillbaka gett klubbens operativa ledning i uppdrag att ta fram ett eget förslag om hur teknik så snabbt som möjligt ska kunna börja användas för att hjälpa till med domslut i allsvenskan.

Utöver det jobbar MFF:s ledning – så väl den operativa som den styrelsemässiga – hårt för att få ihop den fusion med LB07 som över en natt skulle ge klubben ett damlag på elitnivå samt en rejäl breddverksamhet.

På planen spelar A-laget om SM-guld och i Europa Leagues gruppspel.

Det ser helt enkelt väldigt bra ut.

Det går dock att diskutera om det är så bra som det ser ut.

MFF har problem mot storlagen

Att Malmö FF är i gruppspel i Europa League är välförtjänt sett till de fyra dubbelmöten laget tog sig genom, men också till stor del frukten av de rankingpoäng man spelat in de senaste fem åren.

Först Ballymena från Nordirland, sedan nuvarande slovenska ligasjuan Domzale, därpå HSK Zrinjski som nu är ligasexa i Bosnien/Hercegovina och slutligen Bnei Yehuda Tel Aviv som är sexa i israeliska ligan.

Att med Malmö FF:s halvmiljard i eget kapital ha åkt ut mot något av de lagen hade varit ett stort misslyckande, hur intensivt spelschemat än var.

I allsvenskan har det också sett bra ut med sex raka segrar utan insläppt mål fram till 0–2-förlusten mot Hammarby i söndags.

Men hur har det sett ut mot topplagen, sett till att årets allsvenska är tidernas mest skiktade?

På de nio matcher som Uwe Röslers MFF så här långt spelat mot topp 6-lagen i årets serier har MFF vunnit två. Mot Hammarby och Norrköping hemma.

Ett facit som till och med jämfört med guldkonkurrenterna i år kan se okej ut för serieledande Djurgården har bara vunnit en enda mot samma motstånd (mot MFF på Stadion).

Spelmässigt och strukturmässigt däremot borde det finnas så mycket att tänka på i MFF att fusioner och VAR-debatter rimligtvis flyttats ner i prioriteringslistan.

För mönster går att känna igen.

Malmö FF inleder ofta matcher med intentsiv och imponerande offensiv press. Men om MFF inte får utdelning tappar man initiativ och blir sårbara. Det egna spelet mot låga försvar har för ofta saknat tillräckligt tydlig metodik och tillräcklig individuell skicklighet för att leda till trepoängare.

FC Köpenhamns tränare Ståle Solbakken satte fingret på en öm MFF-punkt efter lagens Europa League-möte på Stadion.

Varför MFF helt tappade initiativet efter 20 minuter?

– De sprang sinnessjukt mycket. Det var bara en tidsfråga innan de inte skulle orka längre. Markus Rosenberg var ju helt slut.

Vilka är utropstecknen i MFF?

Det går inte på något sätt att argumentera med Uwe Röslers resultat i Malmö FF.

I fjol tog han klubben från tolva till trea och Europaplats i allsvenskan och dessutom laget till gruppspel i Europa League och vidare till 16-delsfinal.

I år är klubben ånyo i gruppspel och slåss dessutom om SM-guldet.

Ändå kan jag inte låta bli att undra över om det verkligen är så här Malmö FF borde spela, speciellt i allsvenskan där man nästan alltid ska vara det spelförande laget och där man haft påfallande svårt att nå resultat mot de bättre lagen i tabellen.

Dessutom går det inte att bortse från hur åldersstrukturen i truppen ser ut.

Att de äldsta spelarna i MFF varit de bästa kan inte Uwe Rösler lastas för.

De senaste åren har yngre offensiva spelare som varit tänkta som offensiva nycklar hämtats in, jag tänker framför allt på Romain Gall och Erdal Rakip, men inte alls lyckats.

Hur mycket det beror på spelarna själva, klubbens förmåga att utveckla dem och så vidare låter jag var osagt. Jag är inte ute efter att hänga någon, däremot är jag ute efter om inte MFF är på fel väg trots att resultaten ser rätt ut.

Hur har spelarna utvecklats i det spel MFF nu haft i ett drygt åt?

Rakip och Gall har vi varit inne på.

Men vilka är utropstecknen?

Eric Larsson, absolut. Arnor Traustason är bättre i år än i fjol. Och Rasmus Bengtsson också.

Men den stora långsiktiga processen mot något större, den som ändå måste ske vid sidan om det primära målet att nå resultat i varje match som Uwe Rösler utan undantag måste fokusera på, kan jag inte riktigt se.

Och det faller först och främst på sportchefen Daniel Andersson.

Inför årets säsong snackade vi om MFF:s fem superanfallare. Rosenberg, Antonsson, Berget, Strandberg och Molins.

Nu är Markus Rosenberg den enda som visar någon slags form och förmåga att stå för resultatmässigt avgörande insatser. Och han går i pension om sex veckor.

Jonas Knudsen och Felix Beijmo plockades in i somras för att spetsa MFF – men riktigt så har det blivit. I alla fall inte ännu.

MFF måste ersätta Rosenberg

Till nästa säsong står Malmö FF med blott två utgående spelaravtal.

Rosenberg som går i pension och Beijmo som återvänder till Bremen.

Men frågan är om det enbart är av godo för Malmö FF.

MFF vill ta ständiga steg mot en högre nivå. För det krävs riktningsförändringar. Så väl spelmässigt som truppmässigt. 

Daniel Andersson behöver i vinter ta in både klass att fylla bombkratern efter Markus Rosenberg med samt noga hitta en föryngringsstrategi med spelare som klubben verkligen kan utveckla bättre än man generellt lyckats med det arbetet de senaste åren.

Sedan vilka spelare det handlar om och hur de i så fall ska kunna utvecklas på ett bättre sett, det är en fråga som för MFF:s styrelse borde vara högre prioriterad än VAR-regeln och klubbfusioner.