Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Hammarby är klara favoriter mot MFF

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Guldstridsmöte mellan Hammarby och Malmö.

Men frågan nu är inte vem som är bäst.

Utan vem som lider minst.

Frågan är om den allsvenska slutstriden någonsin varit mer raffinerad än så här.

Visst, vi har haft säsonger som 2009:s crescendo då AIK och IFK Göteborg i 30:e omgången möttes i en direkt avgörande guldmatch.

Eller 2010 då Malmö FF och Helsingborgs IF så gott som hela hösten gick ett skånskt tvåkejsarslag om titeln.

Och 2012 när AIK, MFF, Elfsborg och Häcken alla slogs om titeln och den till slut hamnade i Borås.

Men nu.

Alla tre Stockholmslagen inom tre poäng i toppen av tabellen med tre matcher kvar, med bara det där jävla Malmö FF allra högst upp som förstör det perfekta 08-slaget.

Och nu är MFF söder om Södermalm och kan spela bort Hammarby ur guldstriden.

Det har gått två veckor sedan senaste omgången och då stod Hammarby med en färsk derbyseger mot Djurgården i den ena handen och avstängningar på Jeppe Andersen och Muamer Tankovic i den andra.

MFF?

De hade en färsk trepoängare mot IFK Göteborg i en näven och med en återerövrad serieledning i den andra.

 

När Markus Rosenberg fick höra om avstängningarna på Bajens nyckelspelare log han det patenterade breda innan han sedan samlade sitt ansikte och sa: ”Sådant brukar alltid jämna ut sig”.

MFF-kaptenen anade inte hur rätt han skulle få.

För där och då hade visserligen Anders Christiansen och Oscar Lewicki tvingats stå över mot Göteborg, Sören Rieks lämnat matchen med ett köttsår på hälen och Bonke Innocent dragit på sig årets tredje varning, men det var två långa veckor till stormatchen i Stockholm.

Men här står vi nu.

Bajen har på sin frånvarolista också tvingats ha kvar Johan Wiland med Andersen och Tankovic.

Och i Malmö är bara Rieks definitivt tillbaka, den enda i av spelarna ovan som inte är innermittfältare. Lewicki tränade inte på lördagen och testas på matchdagen i Stockholm.

Att tala om en innermittfältskris i Malmö FF inför söndagens match är på inget sätt en överdrift.

Anders Christiansen - allsvenskans kanske bäste spelare - saknades på MFF:s träning under lördagen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Christiansen har under året vuxit om Rosenberg som viktigast på planen för MFF, Lewicki var med i Janne Anderssons VM-kvaltrupp mot Malta och Spanien och Innocent har varit Uwe Röslers ständiga ”go-to-guy” när det krisat centralt.

Nu?

Arnor Traustason har ofta med framgång spelat central mittfältare, men då med två mer defensiva bakom sig.

Nu finns bara Fouad Bachirou där.

I övrigt har Rösler Romain Gall och Erdal Rakip att tillgå. Två spelare med platser i frysboxen som får fiskpinnar att framstå som svettiga.

Det kommer att bli en utmaning på allsvenskans snabbaste plastmatta, där Hammarby spelar allsvenskans snabbaste (och i sina högsta stunder både bästa och mest underhållande) fotboll.

 

Faktum är att med det här utgångsläget – hemmapublik i ryggen, plastmatta och de rådande frånvarolägena – så är Hammarby klara favoriter mot Malmö FF.

Samtidigt är det en tränarmatch av rang.

För så väl Rösler som Stefan Billborn gäller det att nå resultat utan spelare som betytt mest för respektive lags fina resultat så här långt i år.

Den av tränarna som bäst går genom den utmaningen och skickar ut ett lag som lider minst av frånvaroläget förbättrar sannolikt också guldförutsättningarna som mest.

Helt klart är att den rafflande guldstriden kommer att vara två omgångar till.

Och att det finns ett rimligt sannolikt scenario där alla fyra lag står på samma poäng med två matcher kvar.

För vinner Bajen på Tele 2, AIK slår Falkenberg borta och IFK Göteborg vinner hemma mot Djurgården på måndag är vi i det läget.

Malmö, Djurgården, Hammarby och AIK.

Alla på 59 poäng med två matcher kvar.

Svårslaget.