Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Gör honom dyrast i Malmö FF:s historia

Kiese Thelin firar sitt mål mot Varberg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kiese Thelin med huvudtränaren Jon Dahl TomassonFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Innan coronapandemin var Malmö FF beredda att göra sin första 20-miljonersvärvning genom tiderna.

Nu står den rakt framför dem.

Isaac Kiese Thelin.

Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson tog över efter Håkan Jeppssons lika hastiga som tragiska bortgång.

Pålsson har likt sin företrädare valt att verka till största del i det dolda. Faktum är att Pålsson hållit sig ännu mer i skuggan än vad Jeppsson gjorde.

I mina ögon är det bara i två frågor som han verkligen klivit fram i rampljuset.

Den ena var frågan om ett sammangående med LB07, ett förslag som Malmö FF:s medlemmar med rungande majoritet förpassade till evigheten. Men den andra frågan är, som en bild att ett ordförandeskap, ännu mer intressant – inte minst sportsligt.

För Pålsson har vid upprepade tillfällen tryckt på att Malmö FF ska placera mer pengar på planen och att dyrare värvningar än klubben någonsin tidigare gjort inte är en omöjlighet.

Malmö FF:s dyraste värvning genom tiderna är anfallaren Mathias Ranégie från BK Häcken inför Champions League-kvalet 2011. Den gången betalade Malmö FF 15 miljoner kronor och sedan dess har priserna för spetskompetens bara ökat.

Från flera håll hörde jag både under 2019 och tidigt 2020 att Malmö FF var beredda att spränga 20-miljonerkronorsvallen om rätt spelare dök upp.

Hur coronapandemin och den ekonomiska kris som följer i dess spår påverkar transfermarknaden är svårt att bedöma. För viktiga värvningar är de tidiga indikationerna att klubbarna fortfarande är villiga och kapabla att betala, i alla fall på högre nivå än allsvenskan men sådant tenderar att sippra ner på samma vis i hierarkin.

Så det man kan gissa från vad vi vet i dag är att det inte bara är i den allsvenska tabellen som avstånden mellan topp och botten är under ökning, det kommer sannolikt att gälla lönemässigt även inom trupperna framöver. Fler får nöja sig med att vara glada över att kunna försörja sig på att vara fotbollsspelare, medan färre kommer att tjäna riktigt stora pengar.

I allsvenskan i allmänhet då alltså.

För Malmö FF som vill mäta sig i Europa är det en annan måttstock om gäller.

Och den där 20-miljonersvärvning borde rimligen fortfarande vara nära.

Tittar man på Malmö FF:s trupp så kan det se ut som att den dräller av anfallare. Men är den saknar faktiskt en sak helt. En erfaren spetsspelare som kan bära offensiven med klass i flera år framöver.

Ola Toivonen fyllde 34 år i veckan och har ännu inte gjort comeback. Guillermo Molins fyller 32 i höst och är en annan spelartyp än när han var som bäst, Jo Inge Berget har aldrig lyckats etablera sig om anfallare i Malmö, Marcus Antonsson är 29 år och en målfarlig djupledslöpare bredvid ett nav som Markus Rosenberg var. Tim Prica? På väg upp och kanske på väg bort från klubben. Ingen att bygga en närframtid kring. Adi Nalic? I frysboxen.

Men svaret på frågan finns redan i truppen – och imponerar.

Isaac Kiese Thelin är nyss fyllda 28, nybliven tvåbarnspappa och toppresterande på planen efter fem år utomlands och erfarenheter från så väl EM som VM för Sverige.

Han har dock haft svårt att få kontinuerlig speltid i större ligor och lånet från Anderlecht (kontrakt där i två år till) går ut efter säsongen.

Sett till tillgång, efterfrågan och sannolikhet att lyckas värva finns bara en sak för MFF att göra.

Försök göra Isaac Kiese Thelin till klubbens första 20-miljonersvärvning genom tiderna.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.