Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: PETTER ARVIDSONFoto: PETTER ARVIDSON
 Foto: PETTER ARVIDSON
Foto: LUDVIG THUNMANFoto: LUDVIG THUNMAN
 Foto: LUDVIG THUNMAN
Mattias Larsson

Går inte att peta Cibicki för Berget

Publicerad

Halmstad BK mot Malmö FF påskdagen 2017.

Om det varit en film hade Pawel Cibicki vunnit en Oscar för bästa huvudroll.

Ni vet hur det är när man ska gå till jobbet efter en långhelg.

Ännu lite segare än vanligt. Ännu lite lägre tempo. Kanske lite huvudvärk.

Nu gick Halmstads BK och Malmö FF till match mitt i långhelgen och till en början såg det ut som att det var lika ledigt som på läktarna.

Folk gottade sig i solskenet och Ivo Pekalski och FCK-lånet Aboubakar Keita gottade sig mer och mer på HBK:s innermittfält i takt med att man höll Sveriges rikaste lag stången.

Visst MFF hade bollen, visst MFF hade kontrollen men HBK hade kollen.

Under första halvtimmen kom de regerande mästarna inte närmare än Markus Rosenbergs relativt lösa nick över från distans. HBK hade ett skott som Johan Wiland lade sig ner för att fånga, men det var egentligen inte tal om några målchanser.

Halmstad hade ställt ut sitt 4–4–2 och var ute efter att göra en taktisk mönsterinsats. I MFF var det inledningsvis bara Erdal Rakip och Pawel Cibicki som gjorde vad Malmö FF var tvungna att göra. Bryta mönstret.

Sedan satte Aboubakar Keita in en tackling på Oscar Lewicki  som var så onödig att den fick konstgräs på elitmatcher att framstå som genialiskt. På offensiv planhalva, mot en felvänd motståndare och efter en halvtimme då HBK gjort väldigt klokt ifrån sig förstörde Keita allt genom att dra på sig en utvisning så tydlig att Ray Charles och Stevie Wonder instinktivt ryckte till när överfallet kom.

Medan HBK förvirrat försökte omgruppera visade Malmö FF sin potential.

Med en briljant passning friställde Pawel Cibicki sin anfallspartner Markus Rosenberg men Isa Pettersson räddade. 

Anfallet spelade Anders Christiansen i djupled till Pawel Cibicki, MFF-forwarden avvaktade och klackade sedan tillbaka till "AC" som benskyddade in ledningsmålet.

I nästa MFF-anfall lyfte Markus Rosenberg in ett inlägg som Pawel Cibicki cykelsparkade vid stolroten med en perfekt vristträff.

Aboubakar Keita hade varit av planen i sex minuter och på de sex minuterna hade Malmö FF blåst HBK av banan.

Resten av matchen blev en formalitet.

MFF dominerade och gjorde som de ville mot en decimerad nykomling som aldrig kom i närheten.

Det var å ena sidan en maktdemonstration av Malmö FF där de äckligt effektivt dödade matchen när motståndet försvagades. Å andra sidan var det en match som var svår att veta hur stora växlar man kan dra av eftersom motståndet försvagades.

Helt klart är att Malmö FF lämnade Halmstad med tre rättvisa poäng.

Man lämnade också efter en ny bra insats av de spelare som kom in  laget eller fick nya positioner till den förra matchen mot Sundsvall. 

Anders Christiansen är en evig nyckelspelare för detta Malmö FF, Yoshimar Yotún var ännu en gång trygg med både boll och i position och Erdal Rakip fungerar återigen finfint sin centrerade mittfältsroll.

Pawel Cibicki stal stjärnrollen från Markus Rosenberg med sina två vackra mål – det andra en vackert behärskad höger insida i krysset – och en klackassist, samtidigt ska vi inte glömma att Rosenberg hade två assist och att MFF:s forwardsduo lämnade matchen med fem poäng – två mål och tre ass.

Det leder oss till frågetecknet som Malmö FF lämnar Halmstad med.

Hur ska Magnus Pehrsson få in Jo Inge Berget i det här?

Ska han peta Cibicki från anfallsrollen?

Eller Yotún från vänsterkanten?

Det kommer sannolikt att bli det senare.

Hur rättvist det är går dock att diskutera.

Speciellt med att Behrang Safari nu var småskadad och utanför startelvan samt riktigt bra som mittback mot Sundsvall.

Safari är inte riktigt lika snabb som han har varit och passar allt bättre som mittback.

Han har kontrakt till och med 2020 och jag tror han redan till nästa säsong är helt central mittback.

Då gäller det att vårda Yotún som sitter på utgående kontrakt.

För det gör även Pa Konate och med Safari som mittback är risken att MFF går från tre vänsterbackar i truppen 2017 till noll 2018.

Men det är framtida bekymmer.

I dag kan MFF och deras supportrar fira  en påsk där laget visade fjolårets guldglans.

Och Pawel Cibicki att han är redo att vara en stjärna av det slag som bärgar troféer.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag