Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Går inte att komma närmare än så här

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hur nära man kan komma ett fjärde europeiskt gruppspel i Europa?

Inte närmare än så här.

Malmö FF:s playoff-kväll var så fenomenalt fint utförd att man till och med kunde vila lite inför seriefinalen mot Djurgården.

Stadion i Malmö sjunger att man ska hoppa om man älskar Malmö FF.

Och som det hoppas här nu.

Ett fjärde europeiskt gruppspel på sex år är så nära att Uwe Rösler kan lägga det på en tallrik och ta fram besticken.

Men det började annorlunda.

Det är fortfarande obekräftade uppgifter: men det sägs att bollinnehavet på Stadion efter en halvtimme var 101 procent för Malmö FF och -1 för Bnei Yehuda Tel Aviv.

Och med det hade gästerna från Israel fått matchen precis dit de ville.

MFF-tränare Rösler berömde inför matchen israelernas defensiva kvalitet och poängterade vikten av två saker.

1. Tålamod.

2. Effektivitet.

Under första halvtimmen visade Malmö FF just det mot ett motstånd som stod lägre än något motstånd någonsin stått på Stadion.

Anders Christiansen tog sig visserligen till ett tidigt skott som gick utanför, men först efter 36 minuter bröt MFF på allvar mönster för första gången.

Christiansen gav sig i väg ut mot höger, Felix Beijmo (som framstår som en allt mer klockren MFF-värvning) stack fram bollen och Markus Rosenberg mötte ”AC”:s inlägg med en perfekt vrist till 1–0.

Blott fyra minuter senare fick MFF frispark till höger utanför offensivt straffområde. Christiansen slog den, Rasmus Bengtsson bröstade på bortre och Emilijus Zubas i bortamålet viftade bollen via egen stolpe och ut.

Men assisterande domaren vinkade omedelbart för mål och Malmö FF ledde med 2–0 i paus.

Sedan tog det mindre än två minuter av andra halvlek innan Beijmo fint hittat Traustason, själv fyllt på framåt och spelat snett inåt bakåt till Oscar Lewicki.

Som dundrade upp 3–0 i krysset.

Det var tålmodigt.

Det var effektivt.

Det var en fenomenalt fint utförd fotbollskväll av Uwe Röslers Malmö FF.

Det är seriefinal mot Djurgården här på Stadion på söndag och plötsligt var MFF i läget att man kunde spela en playoff-halvlek till Europa League utan att på något sätt behöva tömma sig.

Och det med spelare som Marcus Antonsson och Jo Inge Berget på frånvarolistan.

Traustason som varit skadad och Beijmo som inte matchats på länge byttes ut tidigt.

Bnei Yehuda skapade ingenting.

Det finns de som säger att Malmö FF haft tur i lottningen.

Och visst kunde det varit värre, men MFF har under fem år spelat sig till en seedningspoäng som gett klubben den här möjligheten.

Mot Bnei Yehuda visade Malmö FF att man är långt ifrån nöjda, att man verkligen tar steg på vägen mot målet att bli ett kontinuerligt gruppspelslag.

Det är bara att lyfta på hatten för hur MFF fört det arbetet framåt, inte minst med tanke på förre ordföranden Håkan Jeppssons hastiga bortgång i december.

Det återstår 90 minuter av fotboll i Tel Aviv och det är självklart så att ingenting är klart (även om Bnei Yehudas tränare gett upp).

Bara nästan.

Vad Malmö FF dessutom visat så här långt i årets kvalspel är hur skickliga man är på att göra det jobb som krävs.

När det här skrivs är det bara en vecka sedan Malmö FF åkte till en svår europeisk bortaarena för att försvara en 3–0-ledning.

Till och med det har MFF skaffat sig erfarenhet av.

Jag förstår att det nu är lockande för klubbens supportrar att snegla mot det gruppspel där man kan lottas mot lag som Man United, Roma, Arsenal och Lazio.

Men vi kan vänta en vecka med det

Och i stället avhandla det oundvikliga.

Markus Rosenberg och skillnaden han har gjort för Malmö FF i Europa.

Inte minst på Stadion i Malmö.

När som mest stått på spel och motstånden varit som allra tuffast, då har Markus Rosenberg gått först i ledet – inte bara spelmässigt, utan också rent statistiskt.

2014 gjorde Markus Rosenberg 1–0 hemma när Malmö FF mirakelvände mot Sparta Prag, i playoffmatchen mot Red Bull Salzburg som tog MFF till Champions League för första gången gjorde Markus Rosenberg första målet och samma sak i första segern någonsin i ett CL-gruppspel, mot Olympiakos.

Mot Salzburg året därpå innebar Markus Rosenbergs mål i 14:e minuten visserligen 2–0  – efter att Nikola Djurdjic gett Malmö ledningen – men i playoff mot Celtic var sedan allt som vanligt igen och Markus Rosenberg gjorde det 1–0-mål som satte MFF i gruppspelsläge innan han, väl inne i Champions League, gjorde 1–0 även mot Sjaktar Donetsk.

I playoff mot FC Midtjylland på Stadion i fjol?

1–0, Markus Rosenberg.

Och, efter 35 minuter mot ett ultradefensivt Bnei Yehuda som vållat MFF stora problem, var det kaptenen som klev fram och dundrade in 1–0 på Anders Christiansens inlägg efter att Felix Beijmo skickligt öppnat motståndet.

Sju gånger om i viktiga Europamatcher på Stadion har alltså Markus Rosenberg öppnat målskyttet.

Nu kommer han att få tre chanser till...

Och när Stadion nu har slutat hoppa och MFF-spelarna samlats nedanför Norra lyder hyllningarna:

”Krossa Djurgården, krossa Djurgården!”

Det är inte bara klubben Malmö FF som inte tillåter sig att bli nöjd.

Fem saker du bör veta om Malmö FF.