Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅNFoto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
 Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

Frågan nu – i vilken omgång säkrar Malmö FF guldet?

Publicerad

Malmö FF har tappat poäng i åtta allsvenska matcher 2017.

I sju av dem har Markus Rosenberg och Anders Christiansen på ett eller annat sätt saknats.

Frågan nu är hur Magnus Pehrsson ska lösa den gåtan mot Östersund.

Och i vilken omgång Malmö FF säkrar guldet.

Malmö FF har Sveriges överlägset största resurser och landets framgångsrikaste ungdomsverksamhet.

Ändå spelar allsvenskans just nu bästa malmöit inte i MFF.

Han heter Saman Ghoddos, kommer från Oxie Malmö stads allra östligaste utkanter och har aldrig spelat i Malmö FF.

BK Vången, FC Malmö, Trelleborg, Syrianska, Östersund.

Det ser ut som en väg genom svensk klubbfotbolls skuggmarker.

Men för Saman Ghoddos har det varit en väg till både landslag och Europa League.

I den verklighet där Malmö FF år för år bygger ut sina fotbollsakademier samtidigt som man värvar in allt dyrare spetskompetens till sitt A-lag är Saman Ghoddos ett exempel som så väl Malmö FF som unga fotbollstalanger för titta på.

Vägen till den yttersta eliten är sällan rak.

Och för väldigt många är den tidiga tokkonkurrensen i en akademi som MFF:s obarmhärtig.

Att vara petad när du är 14-15 kan få vem som helst att tappa lusten för fotboll.

När Ghoddos var i den åldern spelade han mest för att det var kul. Och medan MFF sög åt sig alla som då ansågs vara stora lokala talanger i årskullen hamnade Ghoddos i Limhamn/Bunkeflo.

Nu ska Ghoddos möta MFF i vad som kunde ha varit ett stekhett allsvensk möte och har fog för sina ord när han påstår att Östersund är Sveriges bästa lag just nu.

Jag skriver att mötet "kunde varit stekhett" för det spelades ju också två matcher på tisdagen också.

Gustav Engvall brände ett så tomt mål att människor med öppna förhållande rodnade och när Djurgården inte fick 2–0 mot Elfsborg så fick hemmalaget luft och även om Dif mot slutet var närmast segern så hade tränaren Özan Melkemichel rätt när han sa att kryss var rättvist.

Samtidigt fick Häcken 4–1 i ansiktet av ett Norrköping vars prestationer får SJ att framstå som pålitligt.

Allt det här gör att Malmö FF har råd att förlora mot Östersund.

Och ändå leda allsvenskan med sex poäng.

Vinner MFF är avståndet nio.

I det första scenariot kan vi i bästa fall kategorisera guldstriden som ljummen.

I det andra handlar det mest om hur hård isen hunnit bli och i exakt vilken omgång MFF kan räkna in sina guldmedaljer. Eftersom MFF:s nästa hemmatcher är mot Elfsborg och Halmstad så skulle det kunna ske på Parken mot Norrköping den 16 oktober.

Men Malmö FF är i Östersund utan så väl Markus Rosenberg som Anders Christiansen och Magnus Pehrssons lag har aldrig funkat när båda lagets två bästa har saknats.

Faktum är att MFF hela säsongen haft svårt utan "AC" och Rosenberg..

Vid 1-1 i premiären mot Göteborg var "AC" bänkad, på väg tillbaka efter lårskada. Poängtappen mot Kalmar och Hammarby i våras kom när Rosenberg och Christiansen vilades från start. I nästa poängtapp, Sirius hemma 3–3, var Christiansen avstängd och i poängtappet därpå (AFC borta 1–3) var Rosenberg avstängd.

Vid 2–2 hemma mot Göteborg gick Christiansen av skadad efter elva minuter och var sedan inte spelklart till 1–2-förslusten mot Örebro.

Det innebär att MFF tappat poäng i åtta allsvenska matcher i år och att Rosenberg och Christiansen på ett eller annat sätt saknats i sju av dem.

Det talar för Östersund i omgångens hetaste möte.

Å andra sidan talar så gott som allt annat för SM-guld till Malmö FF.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag