Mattias Larsson

Förstår Tomasson på vilken nivå MFF är?

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Jon Dahl Tomasson kom till Malmö FF för att utveckla klubben mot en ny internationell nivå.

Ett år senare är den stora frågan om Tomasson förstår på vilken nivå Malmö FF befinner sig just nu.

För bara genom att veta exakt var man står kan rätt kliv tas.

Något som går att skönja i Malmö FF:s segdragna anfallsjakt.

Utslagna ur svenska cupen.

Brist på skärpa sa Jon Dahl Tomasson utåt.

Inåt har dansken pratat om en ny anfallare i över tre månader, sedan det stod definitivt klart att Isaac Kiese Thelin skulle försvinna.

För med Kiese Thelin ser just nu ett helt spelsätt ut att ha försvunnit. 

Samtidigt var det meningen att det missnöje som fanns i truppen skulle försvinna med Rasmus Bengtsson och Behrang Safaris sorti.

Men Safari höll på ett professionellt sätt masken hela förra året och Bengtsson tränar fortfarande vecka ut och vecka in. 

Nu har 2021 inletts på värsta sätt med sortin ur cupen efter två förluster mot lag från superettan och med skavanker på en rad spelare.


Att allt inte är i balans i Malmö FF är inte bara cupfiaskot ett tecken på. Anders Christiansens utvisning mot Gais var onödig, Arnor Traustasons uttalande om sin framtid häromdagen var i en helt annan ton än islänningens vanliga manér och spelmässigt har MFF spelat sju matcher av olika slag under året. De längre sjoken av lovande prestationer har varit få i de matcherna, för att inte säga noll.

Samtidigt är jag fundersam över hur planen för inslussning av unga spelare egentligen ser ut. Amin Sarr har lyfts fram som årets stora potentiella genombrott. Men åker in och ut på en position han inte är bekväm med och när MFF spelade måstematch mot Gais fick plötsligt Sebastian Nanasi chansen från start till vänster på mittfältet. Trots att Arnor Truastason uppenbarligen var frisk nog att åka med till Göteborg. I mina ögon är det då märkligt att inte starta med den rutinerade islänningen, eller låta Sarr med stor erfarenhet som kantmittfältare – låt vara mest till höger – i alla fall få speltiden före Nanasi. Om man nu tror så hårt på Sarr.

För det är här Malmö FF står just nu.

Som ett lag som nyss slagits ut ur svenska cupen.

Det vore väldigt bra för MFF

Den där överlägsna mästarformen från i höstas under tidernas märkligaste allsvenska måste MFF befria sig från så snart det går.

Och så måste man lösa anfallsfrågan. För som läget är nu byggs kraven på spelaren som värvas upp till allt orimligare nivåer för varje dag som går.

En del av Jon Dahl Tomassons uppdrag som MFF-tränaren är att få klubben att ytterligare närma sig Europa. Men frågan är om dansken insett att han inte kan förverkliga det arbetet genom värvningar av spelare som redan i dag är på den nivån. Det är helt enkelt inte ekonomiskt möjligt.

Vad jag hört så är Dahl Tomassons önskemål för den centrala anfallaren på en ekonomisk nivå som skulle kräva att MFF med råge spräcker både köp- och lönerekord.

Vilket väcker frågan hur Tomasson ser på de anfallare Malmö FF faktiskt kan få?


För det kommer att kosta pengar att ta in en internationell nia.

Om Tomasson sedan inte ser den spelaren som lika självklar att bygga anfallet kring som man gjorde med Isaac Kiese Thelin – då kan det vara pengar i sjön.

Ordföranden Anders Pålsson ska på MFF Supports årsmöte i söndags ha sagt att en lösning på anfallsfrågan väntas den här veckan.

Det vore väldigt bra för Malmö FF.

Speciellt om alla parter i klubben är nöjda med den lösningen.