Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Flashar maktmässigt med MFF-plånboken

Höjdpunkter: Häcken-Malmö
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Nästa söndag tar Malmö FF emot Djurgården i en gulddallrande allsvensk toppmatch.

När Felix Beijmo för två år sedan lämnade BP nobbade han gång på gång MFF:s allt lukrativare erbjudande och valde i stället just Djurgården.

Nästa söndag, och resten av hösten, ska Beijmo nu vara med och ta Malmö FF till ännu ett gruppspel i Europa.

Samt tillbaka till SM-guldet.

Det pågår en allsvensk guldjakt som ser ut att gå till historien.

Sveriges tre största städer har sammanlagt sex lag i allsvenskan och dessa sex lag ligger i skrivande stund placerade från tabellplats ett till och med sex.

Hammarby, Djurgården och AIK har alla en realistisk chans på SM-guldet. Insprängda mellan Stockholmstrion i tabelltoppen ligger stormakten Malmö FF och bakom denna kvartett skuggar Häcken och IFK Göteborg.

Nu på transferfönstrets sista dag ska det slutrustas.

Och man kan göra det på många sätt.

När Malmö FF lånar in BP-produkten och tidigare Djurgårdsstjärnan Felix Beijmo, 21, från Werder Bremen och järnkaminernas sportchef Bosse Andersson säger att det ”känns hårt i hjärtat” kan det framstå som att Malmö FF flashar maktmässigt plånboken och sin kapacitet att göra transfers inget annat allsvensk lag ekonomiskt mäktar med.

Det sista är visserligen sant, men fallet Beijmo är betydlig mer mångfacetterat än så.

Hösten 2015 gjorde Malmö FF sitt andra raka gruppspel i Champions League och i följderna av succén försvann spelare efter spelare.

Total sålde Malmö FF 2014 och 2015 spelare för knappt 150 miljoner kronor.

Efter säsongen 2015 försvann ytterbacken Ricardinho, efter sex år i Malmö, samma säsong hade en 17-årig Felix Beijmo debuterat för BP i superettan och fångat MFF:s intresse i en tid då MFF behövde ytterbackar på båda sidor eftersom man också insåg att Anton Tinnerholm skulle komma att försvinna.

BP åkte ur men MFF hade vid ett flertal tillfällen folk på plats när BP spelade i division 1, bara för att följa Beijmo.

Malmö FF försökte vid flera tillfällen och med allt större medel locka till sig Beijmo.

Som nobbade.

Och nobbade.

Och valde att stanna i Stockholm och i stället spela för Djurgården.

Så när Malmö FF nu lånar in Felix Beijmo från det Werder Bremen som Markus Rosenberg fortfarande har starka band till och så sent som förra veckan var nere och besökte så är det allt annat än ett hastverk.

https://www.instagram.com/p/B0y2ct1Ac1M/

Sedan Felix Beijmo flyttade till Djurgården 2017 har Malmö FF:s sätt att spela förändrats allt mer till att passa Beijmo ännu mer. I systemet med tre mittbackar och wingbacks är Beijmo, med sin speed och sina fina fötter, som klippt och skuren på flera sätt.

För det första är det så att om Malmö FF saknar något så är det speed och för det andra så är wingbackrollen slitsam, vilket märkts på bland andra Jo Inge Berget. Och att Sören Rieks, 32, ska orka spring en hel säsong på kanten utan en skada är snarast en utopi.

I mina ögon är Felix Beijmo-värvningen inte en sådan som omedelbart avgör guldstrider eller playoff-matcher till Europa League.

Men den skapar först bredd och sedan, i förlängningen, spets nog för Malmö FF att lyckas med båda.

Samtidigt är det en väldigt välbehövlig signing av Daniel Andersson som inte värvat sedan dagen innan midsommarafton och nu har tre veckor framför sig där MFF kan tappa spelare utan att kunna ersätta dem.

Då, i slutet av juni, njöt Daniel Andersson av att Jonas Knudsen, med meriter från det danska landslaget, presenterats som ny MFF-spelare.

Extra nöjd var Andersson med att det ingenstans i förhand sipprat ut uppgifter om att affären var på gång.

Sju veckor senare var Knudsen fortfarande Malmö FF:s enda värvning under det transferfönster som nu slår igen vid midnatt och även om till och med en VM-meriterad dansk behöver tid att anpassa sig i allsvenskan så är hemlighållandet av värvningen så här långt det Daniel Andersson kan vara riktigt nöjd med kring Knudsen.

I 1–1-debuten hemma mot Sirius var det Jonas Knudsen som gick bort sig vid baklängesmålet och även om dansken också visat positiva delar i sitt spel så är det fortfarande en bit kvar till Knudsen höjer Malmö FF.

Att den tiden kommer tvivlar jag inte på men det eviga dilemmat om osynkade transferfönster lever kvar och där det svenska fönstret stänger 13 augusti håller de flesta andra ligor öppet till 2 september.

Med tanke på att den sista playoff-matchen till Europa League spelas 29 augusti kan Malmö FF först spela till sig en intäkt på en bra bit över 50 miljoner kronor, och sedan sälja spelare.

Uppgifter har kommit från mer än ett håll att MFF vill behålla nuvarande trupp genom hela kvalet, men att en eller ett par kan komma att försvinna under dagarna därefter.

Exakt hur det blir återstår att se.

Samtidigt har ryktena in till MFF varit få.

Det mest spännande som flög förbi var den om Birkir Bjarnason, den isländska landslagsmannen som Daniel Andersson var mycket intresserad av att locka till MFF sommaren 2017 efter att han inte fått speltid för Aston Villa i Championship.

Nu har Bjarnason spelat 16 minuter sedan i slutet av januari under en vår då Villa gick upp i Premier League och parterna bröt häromdagen kontraktet.

Bjarnason har samma agent som Jo Inge Berget (och Magnus Wolff Eikrem) men innermittfältaren (som även kan användas på kant och som ytterback) har väckt intresse hos långt mer penningstinna klubbar än MFF och har, efter sitt förflutna i norska Viking Stavanger, sagt att spel på konstgräs är något han vill undvika.

Nu lånar Malmö FF in Felix Beijmo.

Frågan är om det hinner bli fler värvningar innan fönstret stänger.

Och framför allt vad som händer efter det.