Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Fem dagar som avgör säsongen – och nästa

Guldrushen: "Det är slutet på en era för Malmö FF"
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sämst seedade laget på hemmaplan.

Men jag hissar varningsflagg.

FC Lugano på Stadion i Malmö är inte MFF:s lättaste match.

Det är den lurigaste.

Det har gått fyra dagar sedan stjärnsmällen på Tele 2 Arena mot Hammarby.

Tre sedan Djurgården fick en seger till skänks i Göteborg och drog i från i den allsvenska tabelltoppen.

Det är fyra dagar till mastodontmötet med AIK här på Stadion. 

Fyra dagar till en match som i värsta fall sätter Malmö FF i ett läge där Europaspel 2020 plötsligt kan bli väldigt svårt att nå.

Mitt i allt den här allsvenskan yran skickar Uwe Rösler ut sitt MFF till en helt annan måstematch.

FC Lugano hemma på Stadion i Europa Leagues Grupp B är en match som Malmö FF på papperet måste vinna för att ha en realistisk chans att upprepa fjolårsbragden med avancemang till 16-delsfinal.

Det är ungefär 18 000 biljetter sålda till matchen men det finns inte en chans att det kommer så många till Stadion för att se mötet med den schweiziska ligaåttan.

Majoriteten av de 18 000 biljetterna är sålda i paket tillsammans med FCK- och Dynamo Kiev-matcherna och det kommer att vaskas plåtar på torsdagskvällen.

Nu blir jag för varje Europamatch som spelas i Malmö allt mer övertygad om att det vi lärde känna som Häxkitteln inte längre finns och trots att Norra alltjämt, och sannolikt även i kväll, håller hög europeisk klass så kommer Stadion varken att gunga eller koka mot Lugano.

Rent spelmässigt är det inte heller mycket som talar för någon sprudlande fotbollsfest.

Lugano spelade i söndags 0–0 hemma på Stadio di Cornaredo inför 3 007 åskådare mot ligasjuan FC Zürich (i Europa League spelar Lugano sina matcher i St Gallen, tre timmar bort och hemmapremiären mot Dynamo Kiev sågs av 1 281 åskådare).

Managern Fabio Celestini ställde mot Zürich upp med säsongens försvarsmässigt så här långt mest defensiva spelsystem. 4–3–2–1 kallas ofta julgranen efter sin form med en bred bas och en ensam spets och rent underhållningsmässig anses spelsättet inte vara mycket att hänga i just julgranen.

Men Lugano är rappt i omställningsspelet och går gärna rakt på mål.

Mot Zürich hade man ett jätteläge i matchinledningen, en boll i ribban och ett fint skott från ex-HIF:aren Alexander Gerndt som bortakeepern tippade ut.

På andra sidan mirakelräddade Luganos inbytte reservmålvakt David da Costa ett friläge i slutet av matchen.

Över tid är Luganos statistik tydlig och en del i att Malmö FF nu målas ut som så klar favorit är det faktum att Lugano har en enda seger på de tio senaste matcherna. 

Samtidigt har laget på de senaste sju matcherna bara släppt in fyra mål.

På de senaste tre har man spelat oavgjort hemma mot det Dynamo Kiev som MFF förlorade mot i Ukraina, besegrat ligafyran Sion borta med 2–1 och så då 0–0-matchen mot Zürich i söndags.

Det är helt enkelt ett FC Lugano som är svårt att göra mål på, som sannolikt har betydligt större potential än tabellposition vittnar om och där lagets fem senaste förluster i ligan och Europa League alla är med uddamålet. 

Den näst senaste förlusten kom i Parken mot FC Köpenhamn (1–0) i en match där danskarna borde gjort fler mål, men där Lugano också hade en kvittering inne som diskutabelt dömdes bort för offside.

För att få hål på detta Lugano skickar Uwe Rösler ut ett Malmö FF som på de åtta matcher som spelats efter EM-kvaluppehållet i september gjort noll mål i två (Dynamo Kiev och Hammarby och ett mål i fyra (AFC, Norrköping, Göteborg, FCK). 

Det är, som ni ser, många ingredienser som talar för en tajt match på Stadion i kväll.

Och Uwe Rösler brottas med fler utmaningar.

Mittfältsnavet Anders Christiansen kommer med största sannolikhet inte till start och att hitta nycklar för att göra det svårt för dagens MFF kan omöjligen ha tömt manager Celestinis dataroaming.

Stå emot 15 till 20 minuter av frenetisk press och hitta sedan ytorna till höger på Malmös defensiva tredjedel.

Det garanterar inget. Men för FC Lugano är det en bra start.

Frågan nu är hur Uwe Rösler formerar sitt lag för att nå segern som är ett måste utan att riskera stå med tom hand mot AIK på måndag.

I mina ögon är det snart dags att testa Jo Inge Berget bredvid Markus Rosenberg på topp.

För Malmö FF har på de senaste åtta matcherna visserligen gjort tre mål mot så väl Elfsborg som Helsingborg men att göra fyra mål på de övriga åtta är för lite. Både för att vinna SM-guld och gå vidare från ett gruppspel i Europa League och varken Marcus Antonsson eller Guillermo Molins har i höst visat förmåga att göra skillnad i viktiga matcher.

Samtidigt sitter Uwe Rösler i ett skruvstäd.

Malmö FF som klubb är tydlig med att första prioritet varje år är framgång i allsvenskan. Men i läget laget är nu, där man i värsta fall riskerar missa topp tre i serien, kan avancemang i Europa League rädda Röslers säsong.

Det är avvägandena som Malmö FF:s huvudtränare nu måste göra.

Helt klart är att MFF är inne i fem dagar som avgör inte bara årets säsong, utan förutsättningarna inför nästa.

Och att FC Lugano inte är den lättaste matchen.

Utan den lurigaste.

Mattias Larsson: ”Kan bli mörk vecka för MFF”